Καστοριά

Η απάντηση του Υπουργείου Τουρισμού για την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος της Καστοριάς

«Αναπτυξιακή προοπτική του τουριστικού προϊόντος της Π.Ε. Καστοριάς»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με υπόμνημα του Συνδέσμου Ξενοδόχων Π.Ε. Καστοριάς, το οποίο μας κατατέθηκε, σχετιζόμενο με τις προϋποθέσεις και με τα έργα που πρέπει να συνδεθούν με την αναπτυξιακή πολιτική ενίσχυσης του τουρισμού στην Π.Ε. Καστοριάς, αναδεικνύεται ένα σύνολο από προοπτικές, προκειμένου να γίνει εφικτή η τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή. Αναλυτικά, η ανάπτυξη του τουρισμού στην Π.Ε. Καστοριάς πρέπει να στηριχθεί σε καινοτόμους δραστηριότητες, με στόχευση σε ειδικές κατηγορίες τουρισμού (θρησκευτικό, νεανικό, επιχειρηματικό, περιηγητικό, θεραπευτικό-ιαματικό, οικολογικό, τουρισμό σχετιζόμενο με ταξίδια περιπέτειας κλπ). Η ομώνυμη πρωτεύουσα της Π.Ε., με την βυζαντινή της τεχνοδομή και την μοναδική αρχιτεκτονική των δεκάδων ναών και μοναστηριών της, καθώς και των αρχοντικών της, με την κλασική τεχνοτροπία των χτιστάδων του 18ου αιώνα της Δυτ. Μακεδονίας και της Ηπείρου, των οποίων τα κτίσματα, με τις κεραμοσκεπές τους και την εσωτερική τους διακόσμηση με τις τοιχογραφίες και τα περίφημα ξυλόγλυπτα στα ταβάνια και στα τζάκια θέλγουν το βλέμμα του επισκέπτη, θα μπορούσε να αναχθεί σε πόλο έλξης τουριστών από Ορθόδοξες χώρες (Ρώσων, Λευκορώσων, Ρουμάνων, Σέρβων). Ανάπτυξη τουριστική θα μπορούσε να προσδώσει και η ύπαρξη του τοπικού αεροδρομίου για την ευρύτερη περιοχή της Π.Ε Καστοριάς, σε συνδυασμό και με την περίφημη ομώνυμη λίμνη, στην οποία βρίθει η ορνιθοπανίδα.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Λαμβάνοντας υπόψη τη «μεταλιγνιτική» περίοδο, την οποία θα διέλθει η Δυτική Μακεδονία και με δεδομένο ότι θα πρέπει να αντισταθμιστούν οι αρνητικές επιπτώσεις που θα επιφέρει αυτή, σε ποιες πρωτοβουλίες θα προβείτε, προκειμένου μέσω τουριστικών-επενδυτικών προγραμμάτων να ενισχυθεί το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν της Π.Ε. Καστοριάς και να αναδειχθούν οι ιδιαιτερότητες και τα κάλλη της στο εσωτερικό και στο εξωτερικό;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Κυριάκος Βελόπουλος
Κωνσταντίνος Χήτας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

Προς: Βουλή των Ελλήνων

Δ/νση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Τμήμα Ερωτήσεων

Κοιν .: 1. Βουλευτή κ. Κ. Βελόπουλο

  1. Βουλευτή κ. Κ. Χήτα
  2. Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

– Γρ. Υπουργού

Θέμα: «Απάντηση σε Ερώτηση Βουλευτών».

Σχετ.:    Η με Α.Π. 10192/30.09.2020 Ερώτηση.

Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού που κατέθεσαν στη Βουλή των Ελλήνων οι Βουλευτές κ.κ. Κυριάκος Βελόπουλος και Κωνσταντίνος Χήτας, σας ενημερώνουμε ότι η στήριξη του τουρισμού σε κάθε περιοχή της χώρας αποτελεί προτεραιότητα του Υπουργείου Τουρισμού. Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας μπορεί να προσφέρει ένα ευρύ θεματικό χαρτοφυλάκιο τουριστικών προϊόντων, όπως χειμερινό, γαστρονομικό, συνεδριακό και πολιτιστικό/θρησκευτικό τουρισμό. Ειδικότερα κατά τη δεδομένη συγκυρία, μετά από την εμφάνιση και εξάπλωση του κορονοϊού COVID-19 και των συνακόλουθων μέτρων που έπρεπε να ληφθούν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του και την προστασία της δημόσιας υγείας, η στρατηγική για τον ελληνικό τουρισμό αναπροσαρμόζεται και τίθεται σε νέα βάση.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τους Περιφερειάρχες της χώρας συμπεριλαμβανομένου και του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, όπου συζητήθηκαν προτάσεις για την τουριστική ανάπτυξη όλων των Περιφερειών σύμφωνα με τις στρατηγικές κατευθύνσεις της επιτροπής Πισσαρίδη, με την παρουσία μελών της ομάδας εργασίας που έχει συστήσει το Υπουργείο Τουρισμού για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης οι οποίοι αποτελούν μια κορυφαία ευκαιρία ώστε να σχηματοποιηθούν και να μετατραπούν σε δράσεις και έργα μια σειρά τάσεων που διαμορφώνονται στην τουριστική βιομηχανία. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, η διαφοροποίηση του προϊόντος, η ενίσχυση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου κεφαλαίου και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών που στηρίζουν τον κλάδο αποκτούν έναν ισχυρό πυλώνα χρηματοδότησης. Ο τουρισμός αποτέλεσε και παραμένει θεμέλιο της ανάπτυξης, της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης των περιφερειακών κοινωνιών και υπό το πρίσμα αυτό η συνεργασία των Περιφερειών είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Το Υπουργείο Τουρισμού βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία τόσο με φορείς όσο και με κοινωνικούς εταίρους προκειμένου να συγκεντρωθούν οι προτάσεις τους όσο και με τα καθ’ ύλην αρμόδια Υπουργεία ώστε να ληφθεί μέριμνα για τη στήριξη της συνδεσιμότητας της χώρας, των τουριστικών επιχειρήσεων και συνολικά του τουριστικού προϊόντος. Συνολικά, κύριους στόχους προς μία σταδιακή μετάβαση για την «επόμενη ημέρα» αποτελούν η διαφύλαξη της αίσθησης ασφάλειας σε όλους τους προορισμούς, συμπεριλαμβανομένης και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και κατ’επέκταση και της Καστοριάς.

Τέλος, σας αποστέλλουμε το με αριθμό πρωτοκόλλου ΕΔΕΤΤ/Α/759/22/10/2020 της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ προς ενημέρωση.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΘΕΟΧΑΡΗΣ (ΧΑΡΗΣ) ΘΕΟΧΑΡΗΣ

—————————————————

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΕΠΙΤΕΛΙΚΗ ΔΟΜΗ ΕΣΠΑ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΜΟΝΑΔΑ Α’

Θέμα: Απάντηση στην υπ’αριθ. 10192 ερώτηση των βουλευτών Κ.Βελόπουλου και Κ.Χήτα

Σχετ.: Το με αρ. πρωτ. (εισερχόμενο) ΕΔΕΤΤ 756/21.10.2020

Η Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ Τομέα Τουρισμού (ΕΔΕΤΤ) έχει ως αποστολή, την υποστήριξη των υπηρεσιών και φορέων του Υπουργείου Τουρισμού στην αποτύπωση, ιεράρχηση και εξειδίκευση των αναγκών του τομέα Τουρισμού, με την προοπτική της εξασφάλισης της χρηματοδότησης για την υλοποίηση των πολιτικών από τα περιφερειακά και τομεακά επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Το Υπουργείο Τουρισμού δεν διαθέτει δικό του επιχειρησιακό πρόγραμμα για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 και καλείται να προωθήσει τις προτάσεις του, στα αντίστοιχα περιφερειακά και τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ επιδιώκοντας τη χρηματοδότησή τους από τους αντίστοιχους άξονες προτεραιότητας.

Ως εκ τούτου, σε απάντηση του ερωτήματος 2, σας ενημερώνουμε ότι στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020, έχει εγκριθεί:

Α. Το Στρατηγικό Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης «Καστοριά, Ευρωπαϊκή Πόλη να Ζεις και να Επισκεφτείς», συνολικού προϋπολογισμού περίπου 8,8 εκατ. ευρώ (δημόσια δαπάνη). Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης αποτελεί ένα εργαλείο για την εφαρμογή ολοκληρωμένων αναπτυξιακών στρατηγικών σε συγκεκριμένες χωρικές ενότητες, οι οποίες είτε παρουσιάζουν προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν με συνολικό τρόπο ή διακρίνονται από σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν και να μεγιστοποιηθούν με βάση ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο.

Περαιτέρω, παρέχει τη δυνατότητα η γνώση των τοπικών ζητημάτων, να οδηγήσει τις Τοπικές Αρχές στη διαμόρφωση σχεδίων δράσης που εξυπηρετούν τις πραγματικές ανάγκες κάθε χωρικής ενότητας με αμεσότητα που δεν μπορεί να υποκατασταθεί από περιφερειακές ή εθνικές αρχές. Με αυτό τον τρόπο, η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών κονδυλίων έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα αφού εκμεταλλεύεται τόσο την αμεσότητα της επαφής ανάμεσα στις τοπικές δημοτικές αρχές και τους πολίτες-κατοίκους όσο και την ουσιαστική γνώση των ζητημάτων που έχουν οι τοπικές αρχές.

Αναφορικά με την πολιτική ενίσχυσης στον τουρισμό, το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Καστοριάς, στοχεύει στην ανάδειξη της Καστοριάς ως Αναγνωρισμένου Τουριστικού και Πολιτιστικού Προορισμού, παράλληλα με τη βελτίωση των όρων και προϋποθέσεων σύνδεσης της Καινοτομίας και της Επιχειρηματικότητας στο αστικό περιβάλλον και την εφαρμογή παρεμβάσεων «έξυπνης πόλης» και «κοινωνικής καινοτομίας».

Συγκεκριμένα, χρηματοδοτεί δράσεις ανάπλασης και αστικής αναβάθμισης πλατειών, συντήρησης δημόσιων κτιρίων με ιστορική και πολιτιστική αξία, ανάπτυξης δικτύων θεματικών πολιτιστικών
διαδρομών, ώστε να διασυνδεθούν οι επισκέψιμες περιοχές της Πόλης και να διευρυνθεί ο «ζωτικός χώρος» υποδοχής και διαχείρισης ροών επισκεπτών σε ολόκληρη την Πόλη όπως επίσης κι άλλες καινοτόμες παρεμβάσεις διαχείρισης της Καστοριάς ως αναγνωρισμένου τουριστικού και πολιτιστικού Προορισμού, με εφαρμογή της στρατηγικής διακριτής «ταυτότητας» της Πόλης (branding strategy).

Επιπρόσθετα, περιλαμβάνονται παρεμβάσεις βελτίωσης των κυκλοφοριακών συνθηκών και της οδικής ασφάλειας στην πόλη για τη μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου, δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης, αποδοτικότητας και εξοικονόμησης ενέργειας σε δημοτικά κτίρια αυξημένης επισκεψιμότητας καθώς και καινοτόμες εφαρμογές «έξυπνης πόλης».

Β. Το πρόγραμμα Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Αξιοποίησης Λιμνών της Δυτικής Μακεδονίας, συνολικού προϋπολογισμού, 36,6 εκατ. ευρώ (δημόσια δαπάνη). Πρόκειται για ένα συνολικό πρόγραμμα αναπτυξιακών παρεμβάσεων στις λιμναίες περιοχές της Περιφέρειας, που χρηματοδοτεί έργα και δράσεις που εντάσσονται σε 3 κύριους πυλώνες οι οποίοι αφορούν: (i) τη Διατήρηση και Ανάδειξη του Φυσικού και Πολιτιστικού Αποθέματος (έργα αποδοτικής διαχείρισης των φυσικών πόρων και βελτίωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, ανάδειξης τουριστικών προορισμών και ενίσχυσης βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, δράσεις διασύνδεσης και δικτύωσης της φυσικής πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς, ενεργειακή αναβάθμιση και εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος, κ.α.), (ii) την ενίσχυση της παραγωγικής βάσης και ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των λιμναίων περιοχών και (iii) τη βελτίωση διασύνδεσης, πρόσβασης και οργάνωσης υποδομών και υπηρεσιών (Ψηφιακές δράσεις ανάδειξης του πολιτισμού και βελτίωσης της τουριστικής κίνησης, έργα αναβάθμισης οδικού δικτύου και βελτίωσης τοπικής προσβασιμότητας, κ.α.)

Γ. Τέλος, πέραν των έργων που έχουν ενταχθεί στις 2 προαναφερόμενες παρεμβάσεις, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας, έχει διαθέσει από το 2014 έως σήμερα, πόρους που ανέρχονται σε περίπου 16,5 εκατ.ευρώ (δημόσια δαπάνη), για έργα ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Περιφέρειας και δράσεις για την αποκατάσταση, διατήρηση και αξιοποίηση της βιοποικιλότητας, συμπεριλαμβανομένων και των τόπων NATURA 2000.

Οι παραπάνω χρηματοδοτούμενες παρεμβάσεις, αξιοποιούν την ιδιαίτερη γεωμορφολογία και τα περιβαλλοντικά, πολιτιστικά και ανθρωπολογικά χαρακτηριστικά τόσο της Π.Ε. Καστοριάς όσο και της Περιφέρειας ευρύτερα, γεγονός που την καθιστά ένα τουριστικό προορισμό με υψηλή προστιθέμενη αξία.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε συμπληρωματική πληροφορία ή διευκρίνιση.

Η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της ΕΔΕΤΤ

Λαμπρινή Σιαμαντά

 

Back to top button