10 χρόνια χωρίς τον Τάκη Ζιώγα (φωτογραφίες)

Ο άριστος φωτογράφος Τάκης Ζιώγας γεννήθηκε στην Καστοριά το έτος 1934. Ήταν γιος του Γερμανιώτη Βασίλη Ζιώγα και γι’ αυτό αγαπούσε πολύ κι επισκεπτόταν τακτικά το χωριό τής καταγωγής του, τον Γέρμα Καστοριάς.

Κατά την εφηβική του ηλικία εργάστηκε στο φωτογραφείο του Καστοριανού Θ. Καραπατσακίδη κι έμαθε καλά τα μυστικά της φωτογραφικής τέχνης. Όταν ενηλικιώθηκε παρακολούθησε μαθήματα φωτογραφίας στην ανάλογη Σχολή ABC.

Απ’ το έτος 1977 κι ως το θάνατό του (12 – 11 – 2010), παρουσίασε εκλεκτά έργα του σε ατομικές του και ομαδικές Εκθέσεις Φωτογραφίας, που οργανώθηκαν και στήθηκαν στην πόλη της Καστοριάς, καθώς και στις πόλεις, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μυτιλήνη, Τορόντο, Σόφια, και Βερολίνο. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα δίδαξε εθελοντικά και αφιλοκερδώς την τεχνική της φωτογραφίας, στο ανάλογο Τμήμα του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου «Αρμονία» Καστοριάς. Εξέδωσε δύο υπέροχα φωτογραφικά λευκώματα με τους αντίστοιχους τίτλους: «Καστοριά. Άνθρωποι – Λίμνη – Τοπίο» και «Νομός Καστοριάς. Ο τόπος και ο χρόνος».

Πεθαίνοντας, άφησε σε όλους μας μία μεγάλη συλλογή φωτογραφιών, που υμνούν τη φυσική και αστική ομορφιά της Καστοριάς και αποτυπώνουν τη ζωή και τις ασχολίες των απλών κατοίκων τής αναφερόμενης πόλης και των γύρω χωριών της.

Ο γράφων Γιώργος Αλεξίου ήμουν αγαπητός φίλος του Τάκη Ζιώγα. Θυμάμαι, ότι πήγα μαζί του 2– 3 φορές στον Γέρμα και τον βοήθησα να φωτογραφίσει όλες τις μεταβυζαντινές εικόνες της ενοριακής εκκλησίας του χωριού. Τις φωτογραφίες αυτές μου τις χάρισε ο αείμνηστος Τάκης και τις έχω στο αρχείο μου.

Ο Τάκης Ζιώγας φωτογράφισε κατά καιρούς και αρκετούς συμπατριώτες του Γερμανιώτες. Πέντε χαρακτηριστικές φωτογραφίες Γερμανιωτών, που εμπεριέχονται στο Λεύκωμά του «Καστοριά. Άνθρωποι – Λίμνη – Τοπίο», παρουσιάζονται εδώ.

Γ. Τ. Αλεξίου

Ο Δημητράκης Μπουζιάνης (+ 1980;)

 

Ο Ντούλης Έξαρχος (+1980;)

 

Η εξαδέλφη τού Τάκη, Ζωΐτσα.

 

Η Κατίνα, εξαδέλφη τού Τάκη.

 

Ο Τριαντάφυλλος Αλεξίου (+2006).

germaskastorias.blogspot.com

 

 

 

shares