ΕλλάδαΚαστοριά

Η εξυπηρέτηση των πολιτών για το Κτηματολόγιο την περίοδο της καραντίνας

Τα Κτηματολογικά Γραφεία σε όλη τη χώρα καθώς και τα Γραφεία Κτηματογράφησης είναι σε λειτουργία με τις αναγκαίες προσαρμογές λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε: 

Σε σχέση με τα Κτηματολογικά Γραφεία και τα Υποκαταστήματά τους:

-Επιτρέπονται οι συναλλαγές με αυτοπρόσωπη παρουσία καθώς και ο έλεγχος των αρχείων, αποκλειστικά σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού με το κατά τόπους Κτηματολογικό Γραφείο.

-Αναστέλλεται κάθε προθεσμία σχετική με την μεταγραφή, εγγραφή, καταχώριση αιτήσεων και πράξεων ή τη λήψη πιστοποιητικών και αντιγράφων και η παραγραφή κάθε συναφούς αξίωσης.

Επιπλέον, έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία νέες ψηφιακές υπηρεσίες όπου μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου (www.ktimatologio.gr), όλοι οι ενδιαφερόμενοι, ανάλογα με την επαγγελματική τους ιδιότητα, μπορούν να υποβάλλουν ψηφιακά προς τα Κτηματολογικά Γραφεία που ανήκουν στο Ελληνικό Κτηματολόγιο, αιτήσεις καταχώρισης και να παραλάβουν ψηφιακά το αντίστοιχο πιστοποιητικό καταχώρισης, αντίγραφο κτηματολογικού φύλλου ή απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος.

Σημειώνουμε ότι τα πιστοποιητικά εκδίδονται αυτόματα, ενώ οι διαδικασίες που αφορούν εγγραπτέες πράξεις υπόκεινται στους περιορισμούς περί επείγοντος.

Παράλληλα, ισχύουν όλες οι υπόλοιπες ψηφιακές υπηρεσίες του Κτηματολογίου (όπως η υποβολή δήλωσης) όπου μέσω κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι συμβολαιογράφοι, οι δικηγόροι, οι τοπογράφοι μηχανικοί και άλλοι επαγγελματίες, μπορούν να διεκπεραιώσουν ψηφιακά τις υποθέσεις τους.

Μπορείτε να δείτε τα Κτηματολογικά Γραφεία και τις περιοχές που παρέχονται οι ψηφιακές υπηρεσίες στο https://www.ktimanet.gr/TameioCertificates/Main/Areas.

Υποστηρικτικά, οι ενδιαφερόμενοι έχουν στη διάθεσή τους όλο το 24ωρο τον τετραψήφιο αριθμό 1015 (με αστική χρέωση από σταθερό του ΟΤΕ και χρεώσεις του εκάστοτε πάροχου από άλλα κινητά και σταθερά).
.
Σε σχέση με τα Γραφεία Κτηματογράφησης σε όλη τη χώρα: 

-Επιτρέπονται οι συναλλαγές με αυτοπρόσωπη παρουσία στα Γραφεία Κτηματογράφησης, αποκλειστικά σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού με το κατά τόπους Γραφείο.

-Για την εξυπηρέτησή τους μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα τηλέφωνα επικοινωνίας των γραφείων Κτηματογράφησης και την ηλεκτρονική διεύθυνση – e-mail (www.Ktimatologio.gr / Αναζήτηση ανά περιοχή).

-Για το χρονικό διάστημα που ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊο, δεν θα υπάρχει καμία επίπτωση στην εξέλιξη των υποθέσεών των πολιτών στα Γραφεία Κτηματογράφησης.

Σε σχέση με τη λειτουργία των κεντρικών γραφείων του Κτηματολογίου στη Λεωφόρο Μεσογείων:

-Η κατάθεση αιτήσεων στο Γραφείο Κτηματολογίου Πρωτευούσης, θα γίνεται είτε ηλεκτρονικά (στο Ε-mail: [email protected]) είτε ταχυδρομικά (μέσω courier) ενώ η παραλαβή των εκδοθέντων φύλλων και διαγραμμάτων θα γίνεται μέσω courier.

-Η παραγγελία αεροφωτογραφιών θα πραγματοποιείται μόνο ηλεκτρονικά, αφού σταλούν τα στοιχεία επικοινωνίας του αιτούντα (στο Ε-mail: [email protected])

ΑΠΕ

Back to top button