Στις μονάδες εκτροφής της Δυτικής Μακεδονίας, σε Σιάτιστα και Καστοριά οι εκτροφείς βρίσκονται σε επιφυλακή – Τι δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκτροφέων γουνοφόρων ζώων, Αθανάσιος Λάγγας, μιλώντας στο protothema.gr
Σε επιφυλακή βρίσκονται οι περίπου 400 εμπλεκόμενοι στην παραγωγή βιζόν στη Δυτική Μακεδονία μετά και την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού για κρούσματα κορωνοϊού σε εκτροφεία βιζόν σε έξι χώρες. Στη Δανία μάλιστα θανατώθηκαν 15 εκατομμύρια βιζόν.
Ωστόσο, στις μονάδες εκτροφής της Δυτικής Μακεδονίας, σε Σιάτιστα και Καστοριά οι εκτροφείς βρίσκονται σε επιφυλακή, αλλά δεν ανησυχούν ιδιαίτερα και ξεκαθαρίζουν πως αν υπήρχε τέτοιο θέμα για τα δικά τους ζώα θα ήταν οι πρώτοι που θα τα σκότωναν, ενώ επισημαίνουν ότι ακόμα και σε ελέγχους που έγιναν σε ανθρώπους που νόσησαν από κορωνοϊό και ασχολούνται με αυτή την δραστηριότητα δεν βρέθηκε καμία απόδειξη μετάδοσης του ιού από τα βιζόν.
Ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκτροφέων γουνοφόρων ζώων Αθανάσιος Λάγγας μιλώντας στο protothema.gr εξήγησε πως αύριο και μεθαύριο όλοι οι εκτροφείς και όσοι ασχολούνται θα πραγματοποιήσουν rapid test. «Πάντα υπάρχει ανησυχία για τον κορωνοϊό».
«Εμείς εδώ μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν έχουμε κάποιο θέμα. Αν υπάρξει το οτιδήποτε θα το θέσουμε σε γνώση της κτηνιατρικής υπηρεσίας και των αρμόδιων για τον κορωνοϊό αρχώω. Αύριο και μεθαύριο θα κάνουμε rapid test όλοι οι εμπλεκόμενοι για να είμαστε σίγουροι και θα δούμε τα αποτελέσματα. Μέχρι στιγμής δεν είχαμε κανένα κρούσμα», προσέθεσε.
Όπως επισημαίνει ο κ. Λάγγας, αυτή η χρονιά είναι από τις πιο παραγωγικές χρονιές των εκτροφέων και το είδος αυτό είναι προς εξαγωγή. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η επένδυση για την εκτροφή του συγκεκριμένου προϊόντος αγγίζει τα 300 ευρώ για κάθε θηλυκό παραγωγής.
Σύμφωνα με δηλώσεις του υπεύθυνου Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκτροφέων Μίλτου Καρακουλάκη η εικόνα που παρουσιάζουν τα βιζόν στα 90 εκτροφεία που υπάρχουν στην Ελλάδα – όλα βρίσκονται στη Δυτική Μακεδονία και ένα στην Εύβοια- από κλινικής άποψης είναι καθαρή.
«Έχουμε συστάσεις, από τον ΕΟΔΥ, τις κτηνιατρικές υπηρεσίες αλλά και ιδιώτες κτηνίατρους σε συνεννόηση με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όλοι όσοι εμπλέκονται με τα μινγκ, να είναι υπό στενή παρακολούθηση» λέει, κάτι το οποίο ήδη εφαρμόζεται.
Υπάρχουν εντολές να παρακολουθείται η κλινική εικόνα των ζώων καθημερινά, «» επισημαίνει ο εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκτροφέων.