ΓούναΚαστοριάΚοζάνη

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για τα κρούσματα στις φάρμες γουνοφόρων

Τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων δεν μπορούν να περιορίζονται στις μάσκες και τα απολυμαντικά και τις συστάσεις

Οι εξελίξεις με τα κρούσματα κορονοϊού στις φάρμες της περιοχής Καστοριάς – Βοΐου αποδεικνύει ότι οι χώροι εργασίας αποτελούν εστίες μετάδοσής του. Επιβεβαιώνουν  ότι τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων δεν μπορούν να περιορίζονται στις μάσκες και τα απολυμαντικά και τις συστάσεις της εργοδοσίας για χρήση τους. Υπάρχουν χώροι εργασίας με εξειδικευμένο αντικείμενο όπου απαιτούνται ειδικά μέτρα προστασίας.

Η κυβέρνηση φέρει ακέραιη την ευθύνη για τη διασπορά του κορονοϊού, διότι όλο αυτό το διάστημα δεν αξιοποιήθηκε για να παρθούν μέτρα προστασίας του λαού σε μια περιοχή που από την αρχή της πανδημίας είναι επιβαρυμένη. Τα όποια περιοριστικά μέτρα δεν μπορούν να έχουν αποτέλεσμα όσο παραμένει η εκρηκτική κατάσταση σε χώρους δουλειάς, που τα μέτρα υγείας κι ασφάλειας προσαρμόζονται όπως θέλει ο καθένας.

Μπροστά στην κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας με τους εργαζόμενους να έχουν φορτωθεί τις συνέπειες από την καπιταλιστική κρίση, ο μόνος δρόμος είναι να δυναμώσουμε την πάλη για την προστασία της υγείας, για μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Οι εργαζόμενοι και ο λαός της περιοχής χρειάζεται να δυναμώσουμε τον αγώνα και να διεκδικήσουμε:

  • Να γίνουν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους και τους οικείους τους με ευθύνη κυβέρνησης και εργοδοσίας. Να γίνονται συχνά περιοδικά τεστ με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας χωρίς οικονομική επιβάρυνση των εργαζομένων.
  • Να διασφαλιστούν όλα τα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, καμία απόλυση, καμία αλλαγή σύμβασης.
  • Αναρρωτικές άδειες σε όσους νοσούν και ειδικές άδειες με πλήρεις αποδοχές σε όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και σε όσους χρειάζεται να μείνουν σε καραντίνα.
  • Να παρέχονται σε όλους τους εργαζόμενους όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας με ευθύνη της εργοδοσίας. Να εφαρμοστούν όλα τα μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί επιστήμονες και να εξασφαλιστεί ο έλεγχος εφαρμογής τους από τους κρατικούς μηχανισμούς.
  • Να ενταθούν οι έλεγχοι από την επιθεώρηση εργασίας για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας σε όλο τον κλάδο της γούνας.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες για τη στελέχωση του Νοσοκομείου Καστοριάς και των Κέντρων Υγείας του Βοΐου και της Καστοριάς με βάση τις σύγχρονες ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης του λαού της περιοχής.

Back to top button