Ελλάδα

Eλληνικά Hoaxes: Η φωτογραφία ΔΕΝ απεικονίζει ποδηλατόδρομο στο Καρπενήσι

Ισχυρισμός: Η εικόνα απεικονίζει ποδηλατόδρομο στο Καρπενήσι.

Συμπέρασμα: Σύμφωνα με την τεχνική υπηρεσία καθώς και το γραφείο δημάρχου του δήμου Καρπενησίου, η φωτογραφία δεν είναι από το Καρπενήσι καθώς το Καρπενήσι δεν διαθέτει ποδηλατόδρομο.

 

Έναν ποδηλατόδρομο μετ’εμποδίων απεικονίζει φωτογραφία που κυκλοφορεί ήδη από τον Ιούλιο του 2020 στο ελληνικό διαδίκτυο. Σύμφωνα με τον ισχυρισμό που τη συνοδεύει, πρόκειται για λωρίδα ποδηλάτου από το Καρπενήσι. Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Παράδειγμα:


Αληθεύει;

Όπως μαρτυρούν τα αποτελέσματα της αντίστροφης αναζήτησης, το υπό εξέταση καρέ έχει υποστεί επεξεργασία. Χαρακτηριστικά, συγκρίνοντας τις 2 εικόνες, εντοπίζουμε το σβήσιμο της ένδειξης “solo” επί του ποδηλατόδρομου.


Η αρχική φωτογραφία, με τη σήμανση “solo” επί του ποδηλατόδρομου εντοπίζεται ήδη από τις 17 Μαρτίου του 2019 σε δημοσίευση χρήστη στην πλατφόρμα του Facebook. Η περιγραφή της εν λόγω δημοσίευσης είναι στα ισπανικά. Τρεις ημέρες μετά την αρχική κοινοποίηση, και ειδικότερα στις 20 Μαρτίου του 2019, η εικόνα εμφανίζεται σε ισπανικό ιστολόγιο.

Ακόμη, κατόπιν επικοινωνίας τόσο με την Τεχνική Υπηρεσία όσο και με το γραφείο δημάρχου του δήμου Καρπενησίου, μας γνωστοποιήθηκαν τα ακόλουθα:

Η φωτογραφία δεν είναι από το Καρπενήσι. Άλλωστε, το Καρπενήσι δεν έχει ποδηλατόδρομο.

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, σύμφωνα με τα ανωτέρω, συνάγουμε το συμπέρασμα πως η φωτογραφία ουδεμία σχέση έχει με το Κερπενήσι. Ως εκ τούτου, ο υπό εξέταση ισχυρισμός, καθότι παραπλανητικός καταρρίπτεται.

ellinikahoaxes.gr

Back to top button