Κόσμος

Ρωσία: 3 γιατροί που είχαν εμβολιασθεί με το Sputnik-V βρέθηκαν θετικοί – Τι συνέβη

Τι δήλωσε ο σύμβουλος του Ρώσου υπουργού Υγείας Αλεξέι Κουζνετσόφ για το τι μπορεί να συνέβη και οι γιατροί δεν κατάφεραν να αποκτήσουν ανοσία μετά τον εμβολιασμό.

Το γεγονός ότι τρεις γιατροί στην περιοχή Αλτάι που είχαν εμβολιασθεί με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, ενδέχεται να σχετίζεται με το ότι ο οργανισμός τους δεν πρόφθασε να δημιουργήσει ανοσία μετά τον εμβολιασμό, δήλωσε ο σύμβουλος του Ρώσου υπουργού Υγείας Αλεξέι Κουζνετσόφ.

«Το εμβόλιο Sputnik-V πραγματοποιείται σε δύο δόσεις: 21 μέρες μετά την πρώτη δόση γίνεται η ένεση με την δεύτερη δόση. Ο ασθενής θωρείται ότι έχει εμβολιασθεί και αντίστοιχα ότι είναι προστατευμένος από την μολυσματική νόσο του κορωνοϊού τρεις εβδομάδες αφότου λάβει την δεύτερη δόση, καθώς όλο αυτό το διάστημα συντελείται η διαδικασία διαμόρφωσης ανοσίας. Περιστατικά θετικού αποτελέσματος μετά το τεστ κoρονοϊού σε άτομα που έχουν εμβολιασθεί, κατά κανόνα σχετίζονται με το ότι τη στιγμή της συνάντησης με το παθογόνο Covid-19, δεν είχε διαμορφωθεί στον οργανισμό τους ανοσία, επειδή δεν είχε περάσει επαρκής χρόνος από την στιγμή του εμβολιασμού», δήλωσε ο Κουζντσόφ.

Ο σύμβουλος του Ρώσου υπουργού Υγείας απηύθυνε έκκληση στους πολίτες που έκαναν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα προφύλαξης και προστασίας, δηλαδή να φορούν μάσκες, να τηρούν τις αποστάσεις, να περιορίσουν τις επισκέψεις τους σε δημόσιους χώρους και τη χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς, για τρεις εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό τους με την δεύτερη δόση του εμβολίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, «στην περιοχή Αλτάι οι γιατροί έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου στο διάστημα 25-30 Σεπτεμβρίου και αρρώστησαν 7 με 10 ημέρες μετά τον εμβολιασμό αυτό»

Όπως είχε ανακοινώσει το τοπικό υπουργείο της περιοχής Αλτάι, οι δυο από τους τρεις μολυνθέντες μετά τον εμβολιασμό γιατρούς έχουν ήδη αναρρώσει και ήδη εργάζονται, ενώ ο τρίτος ετοιμάζεται να πάρει εξιτήριο. «Ελέγχεται, αν ο τρίτος έχει κλινικές παρενέργειες. Και οι τρεις τους πέρασαν φυσιολογικά την νόσο» ανέφεραν στο τοπικό υπουργείο Υγείας.

Νωρίτερα η διεύθυνση τύπου και ενημέρωσης της περιοχής Αλτάι είχε ανακοινώσει ότι τα τεστ κορωνοϊού που είχαν κάνει οι τρεις γιατροί, που ήταν από τους πρώτους εμβολιασθέντες με το εμβόλιο Sputnik-V, βγήκαν θετικά.

Ο ΠΟΥ διεξάγει συνομιλίες με το ρωσικό ινστιτούτο που ανέπτυξε το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) διεξάγει συνομιλίες με το ρωσικό ινστιτούτο Γκαμαλέι της Μόσχας, που ανέπτυξε το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V κατά του κορονοϊού, για την πιθανή καταχώρησή του για έκτακτη χρήση στην λίστα των υποψηφίων εμβολίων, ανακοίνωσε σήμερα ο διεθνής οργανισμός, στο πρακτορείο Reuters.

Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V είναι αποτελεσματικό κατά 92% όσον αφορά την προστασία από την Covid-19 σύμφωνα με τα ενδιάμεσα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών της τρίτης φάσης, όπως ανακοίνωσε χθες το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (Russian Direct Investment Fund-RDIF).

Ο ΠΟΥ στην ανακοίνωσή του στο Reuters αναφέρει ότι «ο ΠΟΥ βρίσκεται σε επαφή με το Ερευνητικό Ινστιτούτο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Γκαμαλέι, το οποίο εξέφρασε ενδιαφέρον να καταχωρηθεί στον κατάλογο του ΠΟΥ έκτακτης ανάγκης για χρήση του εμβολίου».

«Αναμένουμε στοιχεία για το υποψήφιο εμβόλιο Sputnik-V. Εάν το προϊόν που θα δοθεί για αξιολόγηση θα ανταποκρίνεται στα κριτήρια ένταξης στον κατάλογο, ο ΠΟΥ θα δώσει ευρέως στην δημοσιότητα τα αποτελέσματα (των δοκιμών)», αναφέρεται στην ανακοίνωση του διεθνούς οργανισμού.

Παράλληλα ο ΠΟΥ εντάσσοντάς το στον κατάλογο έκτακτης ανάγκης για χρήση του εμβολίου, θα συνιστούσε αποτελεσματικά τη χρήση του στα κράτη μέλη του. Η διαδικασία αυτή εκσυγχρονίζει τον τρόπο με τον οποίο νέα και χωρίς άδεια εμβόλια και άλλα προϊόντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Ο ΠΟΥ, που υποστηρίζει την ταχεία ανάπτυξη εμβολίων για την καταπολέμηση της πανδημίας, δεν έχει ακόμη προεπιλέξει κανένα πειραματικό εμβόλιο ούτε έχει εκδώσει έναν κατάλογο έκτακτης ανάγκης για τη χρήση τους.

ΑΠΕ

Back to top button