Ελλάδα

Θεοδωρικάκος: Τι θα ισχύσει στο Δημόσιο για μειωμένο ωράριο και άδεια ειδικού σκοπού

Μειωμένο ωράριο κατά 25% ή χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού για τους γονείς δημοσίους υπαλλήλους με παιδιά σε δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, στη σημερινή έκτακτη ενημέρωση για το κλείσιμο των σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και προσχολικής αγωγής.

Όπως ανέφερε για τους γονείς δημοσίους υπαλλήλους με παιδιά στους σταθμούς αυτούς, στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία θα ισχύσουν οι διευκολύνσεις της πρώτης καραντίνας, δηλαδή μειωμένο ωράριο κατά 25% ή χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού.

Αναλυτικά δήλωσε ότι «από την πρώτη ημέρα που ξέσπασε η κρίση, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έθεσαν ως πρώτη προτεραιότητα τη διαφύλαξη της υγείας».

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε για το Δημόσιο:

1) Λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό.

2) Τηλεργασία στον μέγιστο δυνατό βαθμό και σε καμία περίπτωση λιγότερο από το 50%

3) Η διοίκηση είναι υποχρεωμένη να εξασφαλίσει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που ανήκουν στις ευπαυθείς ομάδες, θα μείνουν σπίτι, είτε με τηλεργασία, είτε με άδεια.

4) Οι γονείς μπορούν να μείνουν σπίτι είτε με ωράριο μειωμένο κατά 25%, είτε με συνεννόηση, είτε με χρήση άδειας, ώστε ο ένας από τους δύο γονείς να είναι σπίτι με τα παιδιά του.

Τα μέτρα αυτά ισχύουν από τη Δευτέρα για όλους και για τους γονείς των παιδιών που πηγαίνουν στο δημοτικό, ενώ υπογράμμισε ότι αντίστοιχα μέτρα ισχύουν και για τους εργαζόμενους στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας.

Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο που έχουν αυτοπρόσωπη παρουσία στην υπηρεσία, οφείλουν να συναλλάσονται με τους πολίτες, με ραντεβού, όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

Ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τους δημάρχους να απασχολήσουν το προσωπικό των δημοτικών δομών για όσο διάστημα παραμείνουν κλειστές, σε κοινωνικές υπηρεσίες όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι», ενώ προανήγγειλε την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης, που θα δίνει τη δυνατότητα στους ΟΤΑ να απασχολήσουν διοικητικό προσωπικό στη Δημοτική Αστυνομία για τους ελέγχους τήρησης των μέτρων περιορισμού.

ΑΠΕ

Back to top button