ΚαστοριάΠρόσωπατελευταίες ειδήσεις

Πρόσωπα: Φώτης Τράσιας


Ο Φώτης Τράσιας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ιεροπηγή Καστοριάς. Οι καταβολές του τον οδηγούν από μικρή ηλικία να δέχεται βιώματα από το οροπέδιο των Φιλιατών της Θεσπρωτίας (από την πλευρά του πατέρα του) και από το ιστορικό Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου των Ιωαννίνων (από τη πλευρά της μητέρας του). Έτσι ο Φώτης, εμπλέκεται σχεδόν φυσικά στο πολυφωνικό τραγούδι και πιάνεται στον αέναο κύκλο του παραδοσιακού χορού.

Ξεκινά πιο συστηματικά πια, την ενασχόλησή του με την παράδοση, διδάσκοντας τους παραδοσιακούς χορούς της περιοχής του σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Σύντομα όμως, το ενδιαφέρον του και η περιέργειά του για τη φωνή της ρίζας του τον ωθούν να ασχοληθεί με την ερμηνεία των παραδοσιακών ασμάτων.
Σήμερα, ο Φώτης Τράσιας δραστηριοποιείται επαγγελματικά ως ερμηνευτής του ελληνόφωνου και βλάχικου τραγουδιού και γενικά, της δημοτικής μουσικής σε λαϊκές γιορτές, χορούς, πανηγύρια αλλά και σε προσωπικά καλέσματα. Στο ενεργητικό του, καταγράφονται συμμετοχές σε μουσικές εκδηλώσεις και παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό καθώς και συνεργασίες με τους περισσότερους δημοφιλείς καλλιτέχνες της παραδοσιακής ηπειρώτικης μουσικής. Σημαντική στιγμή του καλλιτέχνη σημειώνεται το 2018 με τη συμμετοχή του στα «Μυστικά της Εγνατίας», του Νίκου Κυπουργού, στο Ηρώδειο.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι, ο Φώτης Τράσιας, μέσα από την ενασχόλησή του με το παραδοσιακό τραγούδι, εκδηλώνει μία πιο βαθιά ανησυχία για την καταγραφή του αυθεντικού τραγουδιού και αυτό απαντάται στην έκδοση τριών ακτινόδισκων που παρουσιάζουν λαογραφικό ενδιαφέρον και έρχονται να προστεθούν στην πολιτιστική αρχειοθήκη της Ηπείρου και της Θεσσαλίας. Το 2009, μαζί με τον οργανοπαίκτη παραδοσιακού κλαρίνου Κώστα Σμόλικα, εκδίδουν το πρώτο δείγμα δισκογραφικής δουλειάς με τίτλο «Αρβανιτοβλάχικα πολυφωνικά τραγούδια νομάδων σκηνιτών βλάχων»  και το 2016, τα  «Tραγούδια του Γράμμου και της Κόνιτσας». Στο μεταξύ, το 2011, κυκλοφορεί το CD με τίτλο «Βλάχικα παραδοσιακά τραγούδια των Φρασαριωτών Αρβανιτόβλαχων», δείγμα συνεργασίας και κοινής αναζήτησης  με τον δεξιοτέχνη του κλαρίνου, Δημήτρη Παράσχο. Ακολουθεί, το 2019, ένα διπλό CD από ζωντανή ηχογράφηση στη Νέα Λεύκη Καστοριάς με τη συνοδεία του κλαρίνου του Κώστα Σμόλικα.
adeti.gr

 

 

Back to top button