Κόσμος

Δανία: Η κυβέρνηση αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη έως σήμερα κρίση λόγω θανάτωσης των Μινκ

Η κυβέρνηση μειοψηφίας της Δανίας κατάφερε τελικά σήμερα να λάβει τη στήριξη του κοινοβουλίου προκειμένου να νομιμοποιήσει τη θανάτωση, που διέταξε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, όλων των μινκ που εκτρέφονται σε φάρμες της χώρας, προκειμένου να αποτρέψει την εξάπλωση του νέου κορονοϊού, ωστόσο δημοσκόπηση δείχνει ότι η εμπιστοσύνη των πολιτών έχει κατακρημνιστεί λόγω της κρίσης.

Η παραδοχή της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης ότι δεν υπήρχε νομική βάση στη διαταγή που εξέδωσε την 5η Νοεμβρίου για τη θανάτωση ολόκληρου του πληθυσμού των μινκ ενέτεινε την κατακραυγή για το εν λόγω μέτρο, με τους εκτροφείς να καταγγέλλουν ότι θα μπει οριστικό τέλος στις επιχειρήσεις τους.

Όμως, η εφημερίδα Berlingske κάλεσε σήμερα την κυβέρνηση να παραιτηθεί, εάν η κυβερνητική έκθεση με επίκεντρο τη διαταγή, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί αύριο, καταδείξει ότι παραβίασε το Σύνταγμα.

Ο εκτροφέας μινκ Φρανκ Άντερσεν περιέγραψε τη θανάτωση ως “λύση πανικού” επισημαίνοντας πως οι αρχές θα έπρεπε να έχουν εκπονήσει αρχικά ένα σχέδιο αποζημιώσεων.

“Δεν μπορούν απλά να βγάζουν την πρίζα και να με αφήνουν να αντιμετωπίσω τις συνέπειες”, είπε στο Ρόιτερς. “Δεν θα τα καταφέρω να κάνω μια νέα αρχή, τα πάντα καταστράφηκαν”.

Πριν από δύο εβδομάδες, οι αρχές επιστράτευσαν τον στρατό και την αστυνομία να βοηθήσουν τους 1.100 εκτροφείς μινκ της Δανίας να θανατώσουν τα συνολικά 17 εκατομμύρια μινκ τους, τα οποία εκτρέφουν για τη γούνα τους.

Η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν απολάμβανε ευρεία στήριξη κατά τη διάρκεια της κρίσης του νέου κορονοϊού για τη λήψη από νωρίς δραστικών μέτρων λοκντάουν, όμως η διαχείριση της κρίσης των μινκ μείωσε τη στήριξη αυτή.

Το υψηλό που καταγράφηκε τον Ιούλιο βάσει του οποίου άνω του 75% των πολιτών έλεγε ότι εμπιστεύεται την κυβέρνηση μειώθηκε σε λίγο παραπάνω από το μισό στα μέσα Νοεμβρίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση του πανεπιστημίου του Άαρχους.

Η Φρεντέρικσεν απολογήθηκε δημοσίως, ωστόσο επιμένει ότι η απόφαση θανάτωσης όλων των μινκ ήταν βάσιμη και στηρίχθηκε στις εκτιμήσεις των υγειονομικών αρχών.

ΑΠΕ

Back to top button