ΑθλητικάΓούναΚαστοριάΚοζάνη

Βορίδης: Δε θα κλείσουν τα εκτροφεία μινκ στη Δυτική Μακεδονία

«Εφαρμόζεται απαρέγκλιτα η τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων. Το υγειονομικό πρωτόκολλο είναι πλήρες και στην περίπτωση που υπάρχει διαπιστωμένο κρούσμα κορωνοϊού παρακολουθούνται στενά και ελέγχονται όλες οι συγκεκριμένες φάρμες εκτροφής γουνοφόρων ζώων».

Αυτό διαβεβαίωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη, απορρίπτοντας ταυτόχρονα το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να σταματήσει τη λειτουργία των συγκεκριμένων εκτροφείων.

Ο κ. Αρσένης έκανε λόγο για «ανεξήγητα πολλά κρούσματα στη Δυτική Μακεδονία», ενώ υποστήριξε ότι «δεν γίνονται συστηματικοί έλεγχοι στα γουνοφόρα εκτροφεία ζώων ούτε τηρείται το υγειονομικό πρωτόκολλο εκεί που έχουν διαπιστωθεί κρούσματα κορονοϊού».

Ο κ. Βορίδης επιβεβαίωσε ότι μετά τους έλεγχους που έγιναν από τις αρμόδιες υπηρεσίες διαπιστώθηκαν κρούσματα κορονοϊού σε Κοζάνη, Γρεβενά και Καστοριά, τονίζοντας ταυτόχρονα πως «γίνονται συστηματικοί και επαναλαμβανόμενοι έλεγχοι».

«Τηρείται πλήρως το υγειονομικό πρωτόκολλο και εκεί όπου διαπιστώθηκαν κρούσματα Covid-19, έχουν ήδη γίνει επανέλεγχοι και μέχρι τέλος της εβδομάδας θα περιμένουμε τα αποτελέσματα των εργαστηριακών δειγμάτων», επεσήμανε ο κ. υπουργός.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι θα δοθούν 3 εκατομμύρια ευρώ στους παραγωγούς γουνοφόρων ζώων για την οικονομική ενίσχυσή τους, εξαιτίας της ζημιάς που υπέστησαν λόγω των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόστηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Τηρούνται απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα βιοασφάλειας όταν υπάρχει κάτι ύποπτο, και δεν υπάρχει η παραμικρή ολιγωρία σε ό,τι αφορά τη διαδικασία που ακολουθείται. Αμέσως μόλις υπάρξει ζήτημα ύποπτου κρούσματος ή θανάτου ξεκινά η προβλεπόμενη διαδικασία, γίνεται καταγραφή όλων των θηλαστικών και ενημερώνονται όλες οι αρμόδιες Αρχές και αρχίζουν οι έλεγχοι», κατέληξε ο κ. Βορίδης.

eleftherostypos.gr

Back to top button