ΑγροτικάΓούναΚαστοριάΚοζάνη

Βιζόν και κοροναϊός: Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Ένα εκατομμύριο βιζόν στην Ελλάδα. Πόσο μεγάλο είναι το ρίσκο διάδοσης του κοροναϊού και άλλων ανθρωποζωονόσων;

Δημήτρης Μπούσμπουρας
Βιολόγος – Περιβαλλοντολόγος

Υπάρχουν στην Δυτική Μακεδονία, στους νόμους Καστοριάς,  Κοζάνης (στην περιοχή της Σιάτιστας και του δήμου Βοϊου),  στον νομό Φλώρινας (σε  περιοχές κοντά στην Καστοριά)  και στον νομό Γρεβενών ( σε περιοχές κοντά στη Σιάτιστα) γύρω στα 90 εκτροφεία βιζόν όπου εκτρέφονται γύρω στο 1 εκατομμύριο ζώα.  Αν και εκτροφεία υπήρχαν  από την δεκαετία του ’80,  αυτά έχουν πολλαπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία. Η ανάπτυξή τους ήταν μία προσπάθεια των γουνοποιών οι οποίοι μέχρι τότε εισήγαγαν τα  δέρματα για τις γούνες, δέρματα κυρίως βιζόν και αλεπούδων, από χώρες του εξωτερικού όπως ο Καναδάς. Μετά από την πτώση των πωλήσεων της φυσικής γούνας παγκοσμίως και την κρίση στον κλάδο έκαναν μία προσπάθεια να περιορίσουν τα κόστη. Έτσι αναπτύχθηκαν τα εκτροφεία και μονάδες επεξεργασίας των δερμάτων πού καταλήγουν στα πολύ εξειδικευμένα εργαστήρια που υπάρχουν στην Καστοριά και τη Σιάτιστα. Αυτά τα εργαστήρια παράγουν τις καλύτερες γούνες παγκοσμίως και είναι οι βασικοί τροφοδότες γούνας σε χώρες όπως η Ρωσία αλλά και ο Καναδάς, περιοχές δηλαδή με δριμύ κρύο όπου η γούνα είναι  ενδυμασία απαραίτητη, εκτός από την αίγλη  που προσθέτει στις κύριες που την φοράνε.

Μετά την ανάπτυξη ισχυρού φιλοζωικού ρεύματος, οι φυσικές γούνες τείνουν να αντικατασταθούν από τεχνητές,  πού προέρχονται από ίνες που είναι παράγωγα πετρελαίου. Παράλληλα στην Άπω Ανατολή αναπτύχθηκαν εργοστάσια παραγωγής γούνας.  Οι γούνες όμως της Καστοριάς και της Σιάτιστας έχουν τη μεγαλύτερη φήμη παγκοσμίως,  λόγω της πολύ καλής επεξεργασίας σε όλα τα στάδια και του αριστοτεχνικό ραψίματος.

Τα βιζόν

Τα βιζόν εκτρέφονται σε μεγάλα εκτροφεία,  μέσα σε κλουβιά κάτω από στέγαστρα σε  μεγάλες περιφραγμένες εκτάσεις. Τα εκτρεφόμενα ζώα  έχουν προέλθει από…

Διαβάστε τη συνέχεια στο huffingtonpost.gr

 

 

 

 

Back to top button