Καστοριά

Η αξιοποίηση του παλιού Ξενία διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας (μικρό ιστορικό)

2002 Οκτώβριος εκδόθηκε διυπουργική απόφαση, με την οποία το κτίριο παραχωρήθηκε κατά χρήση στο δήμο Καστοριάς για 40 χρόνια έναντι ανταλλάγματος 264.123 ευρώ. Τελικώς το σχετικό συμβόλαιο με τα ΕΤΑ δεν υπογράφηκε, γιατί ο δήμος Καστοριάς επιδίωκε την καταβολή του ποσού από χρήματα της δωρεάς Παπαλαζάρου, αλλά αυτό δεν κατέστη εφικτό για λόγους ερμηνείας της βούλησης του διαθέτη.

2008. Η νομαρχία αντιπροτείνει να αναλάβει την αξιοποίηση του κτιρίου, καθώς έχει τη δυνατότητα καταβολής του ανταλλάγματος (264.123 ευρώ). Δεν παραχωρείται στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, παρότι, όπως δήλωσε ο νομάρχης κ Λιάντσης Κων/νος ”καταθέσαμε στα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα πρόταση παραχώρησης του κτιρίου, είμαστε έτοιμοι να το μετατρέψουμε σε πολιτιστικό κέντρο, διαθέτουμε τα κονδύλια που απαιτούνται και μπορούμε να αρχίσουμε άμεσα τη μελέτη.”

2012 Το περιφερειακό ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας προτείνει στο πρόγραμμα Δημιουργική επανάχρηση υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων Καστοριάς αλλά …

Το ερειπωμένο κτίριο προσβάλλει την αισθητική της πόλης λόγω της απαράδεκτης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει

  2016 Νοέμβριος. Ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Ανέστης Αγγελής συναντάται με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Στέργιο Πιτσιόρλα στην Καστοριά και ανακοινώνεται το κοινό «ενδιαφέρον» των δύο παραγόντων για την τύχη και τις ευκαιρίες εκμετάλλευσης των ακινήτων κυριότητας του Δημοσίου στην Καστοριά και ιδιαίτερα του Ξενία. Ακολουθεί επίσημο αίτημα και σχετική αλληλογραφία αλλά χωρίς απόκριση αφού ο κ Πιτσιόρλας απομακρύνθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ την επόμενη εβδομάδα.

φωτογραφία από αρχείο του About Kastoria

2018 Σεπτέμβριος. Στο Πρόγραμμα Αξιοποίησης Α’ Προτεραιότητας της ΕΤΑΔ, μέσω ηλεκτρονικής διαγωνιστικής διαδικασίας εντάσσονται 5 ΞΕΝΙΑ αλλά ανακοινώνεται ότι στα δεσμευμένα Ξενία, τα οποία θα ακολουθήσουν αργότερα το πρόγραμμα της αξιοποίησης, περιλαμβάνονται: του Αργοστολίου (η μίσθωση από τον δήμο έληξε τον Ιούλιο), της Ζακύνθου (εφόσον απομακρυνθούν οι υπηρεσίες του δήμου, με τον οποίο δεν υπάρχει σχετική συμβατική σχέση), της Ηγουμενίτσας (είναι παραχωρημένο σε ΤΕΙ και δήμο και έχει λήξει η παραχώρηση), της Καστοριάς (λαμβάνοντας υπόψη ότι έχει χαρακτηριστεί στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο -ΓΠΣ – χώρος πολιτιστικών παράλληλων χρήσεων και ο περιβάλλον χώρος κοινόχρηστος), της Μυτιλήνης (η παραχώρηση στο ΑΕΙ λήγει το 2020), της Ξάνθης (η παραχώρηση στον δήμο λήγει το 2022).

Συνέχεια στο kastoriatwra.gr

Μαρία Αντωνίου: Παραχώρηση του ΞΕΝΙΑ Καστοριάς στο Υπουργείο Πολιτισμού για τη δημιουργία μουσείου

 

 

Back to top button