Πιερία: Ο φθινοπωρινός Παλαιός Παντελεήμονας μοιάζει βγαλμένος από άλλη εποχή (βίντεο)

Σκαρφαλωμένος στους βορειοανατολικούς πρόποδες του Κάτω Ολύμπου, σε υψόμετρο 450 μέτρων, κυκλωμένος από πυκνό δάσος και υπέροχη θέα που φτάνει μέχρι το κάστρο του Πλαταμώνα, τις ακτές της Πιερίας και τον κόλπο του Θερμαϊκού, ο πανέμορφος παραδοσιακός οικισμός Παλαιός Παντελεήμονας και όχι Άγιος Παντελεήμονας όπως κάποιοι τον ονομάζουν, είναι ένας προορισμός, ιδανικός για κάθε εποχή.

Βέβαια, η φθινοπωρινή του “ ένδυση” είναι ακαταμάχητη. Το χωριό “ έσβησε” στη δεκαετία του ΄50 και “ αναστήθηκε” 30 χρόνια αργότερα. Λιθόχτιστα καλντερίμια, πετρόχτιστα κεραμοσκεπή σπίτια (πρωτοχτισμένα από Ηπειρώτες τεχνίτες), παραδοσιακές ταβέρνες και παλιά αρχοντικά που μετατράπηκαν σε ξενώνες και καταστήματα με είδη λαϊκής τέχνης κι όλα αυτά “ ανακατεμένα” με αιωνόβια πλατάνια, καστανιές, οξιές και κουμαριές, συνθέτουν μια εικόνα ονείρου για τον επισκέπτη. Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει η αναπαλαιωμένη εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα (εκεί προφανώς οφείλεται το μπέρδεμα με το όνομα) και ο γεροπλάτανος που σκεπάζει την πλατεία.

Στα καλντερίμια δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα. Υπάρχει πάρκινγκ στην είσοδο του οικισμού. Η απόσταση από την Εθνική Οδό είναι 6 χιλιόμετρα “ πνιγμένα” στο πράσινο. Αν σε πιάσει η νύχτα, τότε η εικόνα που αντικρίζεις χαμηλά, κοιτώντας προς την εθνική οδό, τα φωταγωγημένα χωριά και τη θάλασσα σου δίνει την αίσθηση πως βρίσκεσαι σε αεροπλάνο και ότι από εκεί ψηλά… “ μοιάζει η γη με ζωγραφιά”. Φάτε, πιείτε ό,τι θέλετε. Ο καθαρός αέρας τα “ καίει” όλα. Όμως μην παραλείψετε να δοκιμάστε τσίπουρο από κούμαρα.

AΠΕ

κοινοποίηση

shares