Κόσμος

Πίνακας του Ουίστον Τσόρτσιλ πωλήθηκε πάνω από 1 εκατ. ευρώ

Ένας πίνακας ζωγραφικής του Ουίστον Τσόρτσιλ που απεικονίζει ένα μπουκάλι από το αγαπημένο ουίσκι του Βρετανού πολιτικού πουλήθηκε έναντι 983.000 λιρών, (λίγο πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ) από τον Sotheby’s, ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών.

Η νεκρή φύση απεικονίζει ένα μπουκάλι Johnnie Walker Black Label, ένα ποτό που έπινε αχαλίνωτα ο Τσόρτσιλ, καθώς και ένα μπουκάλι μπράντι, μια κανάτα και δύο ποτήρια. Το έργο τέθηκε σε δημοπρασία με τους εκτιμητές να θεωρούν ότι η μεγαλύτερη τιμή πώλησής του ήταν 250.000 στερλίνες (περίπου 277.000 ευρώ).

Ο πίνακας ζωγραφίστηκε από τον Τσόρτσιλ στο αρχοντικό της οικογένειας Τσάρτγουελ τη δεκαετία του 1930.

Ο Συντηρητικός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έδωσε τον πίνακα στον Αμερικανό επιχειρηματία Ουίλιαμ ‘Αβερελ Χάριμαν, ο οποίος υπηρετούσε ως ειδικός απεσταλμένος του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ρούσβελτ στην Ευρώπη τη δεκαετία του 1940.

Ο Χάριμαν φωτογραφήθηκε το 1942 στη Μόσχα με τον Τσόρτσιλ και τον Ιωσήφ Στάλιν, και έγινε πρεσβευτής στη Σοβιετική Ένωση το 1943.

Ο Χάριμαν διατηρούσε ερωτική σχέση με την νύφη του Τσόρτσιλ, την Πάμελα, σύζυγο του γιου του Ράντολφ. Οι δύο εραστές παντρεύτηκαν το 1971 και ο πίνακας πουλήθηκε σε Αμερικανούς συλλέκτες, σήμερα εκλιπόντες, μετά τον θάνατο της Πάμελα Χάρισον το 1997.

Ένας άλλος πίνακας του Ουίστον Τσόρτσιλ, “The Goldfish Pool at Chartwell”, πουλήθηκε έναντι του ποσού ρεκόρ των 1,8 εκατομμυρίων λιρών από τον Sotheby’s το 2014.

Δείτε τον πίνακα ΕΔΩ

ΑΠΕ

Back to top button