Παπαευαγγέλου: Καμπανάκι για τις μαζώξεις σε σπίτια εν μέσω lockdown

Κρίσιμη χαρακτήρισε την πίεση στο σύστημα υγείας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου στην τακτική ενημέρωση, λέγοντας ότι στην επικράτεια υπάρχουν περίπου 4.400 ασθενείς που νοσηλεύονται με covid-19, ενώ η πληρότητα κλινών ΜΕΘ για covid έχει φτάσει στο 86%. Στην Αττική 81% των κλινών ΜΕΘ είναι κατειλημμένες, ενώ στη Β. Ελλάδα το ποσοστό αυτό αγγίζει το 99%.

«Δυστυχώς οι εισαγωγές στις ΜΕΘ και οι απώλειες ανθρώπινων ζωών θα συνεχίσουν να αυξάνονται και αυτή την εβδομάδα σαν αποτέλεσμα όλων αυτών που συνέβησαν τον προηγούμενο μήνα», είπε η καθηγήτρια.

Εξέφρασε όμως συγκρατημένη αισιοδοξία, γιατί τα μέτρα, όπως είπε, αρχίζουν να αποδίδουν και άρα θα πρέπει να «μην λυγίσουμε τώρα και να συνεχίσουμε την προσπάθεια να κόψουμε το δεύτερο πανδημικό κύμα και να επιπεδώσουμε την καμπύλη».

Ανέφερε ενδεικτικά ότι τα νέα κρούσματα μεταξύ της δεύτερης και τρίτης εβδομάδας Νοεμβρίου τόσο τα συνολικά στην επικράτεια όσο και τα κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη εμφανίζουν τάση μείωσης, ενώ οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία παρουσιάζουν σταθεροποίηση περίπου 400 κάθε μέρα.

Ο καθένας θα πρέπει να κάνει το προσωπικό του lockdown

«Σταθεροποίηση παρατηρείται στα νέα κρούσματα στη Ελλάδα, ίσως και μια μείωση τις τελευταίες ημέρες, αλλά είναι σαφές ότι δεν μειώνονται τα κρούσματα με τον ρυθμό που θα περιμέναμε και είναι προφανές ότι η τήρηση των απαραίτητων μέτρων για την μείωση του επιδημικού κύματος δεν εφαρμόστηκε απ’ όλους όπως έπρεπε», είπε η κ. Παπαευαγγέλου.

Προσέθεσε ότι «η διασπορά στην κοινότητα εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να είναι μεγάλη και τόνισε ότι η συνάθροιση σε σπίτια εν μέσω lockdown θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειες.

«Ο καθένας θα πρέπει να κάνει το προσωπικό του lockdown μέσα στην καθημερινότητα του. Θα πρέπει δηλαδή να επιλέξει μια μικρή και σταθερή ομάδα με τους οποίους θα συναναστρέφεται», είπε η καθηγήτρια, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στα ευάλωτα άτομα.

Η covid-19 δεν είναι γρίπη

H κ.Παπαευαγγέλου σχολίασε και διάφορες απόψεις που ακούγονται για την covid-19.

Πολλοί, όπως είπε, «λένε ότι η covid-19 μοιάζει με μια απλή γρίπη, ωστόσο άλλα λένε τα στοιχεία. Τις τελευταίες ημέρες έχουμε σχεδόν 100 θανάτους καθημερινά ενώ η επιδημική γρίπη καμία φορά δεν ξεπέρασε τους 200 θανάτους συνολικά για όλο το χρόνο».

«Κάποιοι άλλοι λένε ότι οι θάνατοι αφορούν ανθρώπους άνω των 80 ετών. Η διάμεση ηλικία παραμένει στα 80 έτη αλλά μόνο κατά τον Νοέμβριο χάθηκαν περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι από covid-19, με το 85% των θανάτων να αφορά άτομα άνω των 65 ετών και αυτό παραμένει σταθερό, όμως μέσα στο Νοέμβριο διασωληνώθηκαν 183 ασθενείς ηλικίας μικρότερης των 65 ετών και χάθηκαν 117 άτομα κάτω των 65 ετών. Η λοίμωξη αφορά όλους μας», υπογράμμισε.

Εξήγησε ότι «η χαμηλή θνησιμότητα σε άτομα κάτω των 65 ετών εξαρτάται όχι μόνο από την υγεία τους, αλλά και από την δυνατότητα του συστήματος υγείας να παρέχει την απαιτούμενη εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα με την επιμέλεια και το χρόνο που απαιτείται. Ήδη το σύστημα έχει υπερφορτωθεί και πρέπει να προλάβουμε τον κίνδυνο να ξεπεραστούν τα όρια του, γιατί κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αδυναμία της βέλτιστης φροντίδας με τραγικά αποτελέσματα».

Πρώτο μέλημα μας, προσέθεσε, παραμένει σταθερά η φροντίδα του ΕΣΥ και ειδικότερα των ΜΕΘ, τονίζοντας ότι κανένα σύστημα υγείας δεν είναι ανεξάντλητο, ακόμα και η Γερμανία έφτασε σε ένα σημείο κορεσμού.

Η επιτυχία του εμβολίου εξαρτάται από το ποσοστό που θα εμβολιαστεί

«Το εμβόλιο θα έρθει και θα είναι και ασφαλές και αποτελεσματικό, η επιτυχία όμως κάθε προγράμματος εμβολιασμού δεν εξαρτάται μόνο από την αποτελεσματικότητα, αλλά και από το ποσοστό του πληθυσμού που θα εμβολιαστεί. Άρα δεν θα μπορέσει να κάνει ουσιαστική διαφορά μέχρι να εμβολιαστεί ικανός αριθμός πολιτών», τόνισε η καθηγήτρια.

Παράλληλα είπε ότι έχουμε ελπιδοφόρα μηνύματα από την χρήση μονοκλωνικών αντισωμάτων και φαίνεται ότι και αυτά θα μπουν στα πρωτόκολλα θεραπειών.

Το πιο απλό και αποτελεσματικό μέτρο η ορθή και καθολική χρήση της μάσκας

«Είναι μάλλον αδύνατο να πιστεύουμε ότι ξαφνικά θα γυρίσουμε σελίδα στη ζωή μας και θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα του Φεβρουαρίου του 2020, χρειάζεται υπομονή», είπε η κ. Παπαευαγγέλου. Σημείωσε ότι «το βέβαιο είναι ότι αυτή η δοκιμασία θα τελειώσει, αλλά πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί η πανδημία είναι η πιστή και ταυτόχρονη εφαρμογή πολλών και διαφορετικών μέτρων» και τόνισε: «Αναμφισβήτητα το πιο απλό και αποτελεσματικό μέτρο είναι η ορθή και καθολική χρήση της μάσκας»

AΠΕ

shares