Καστοριά

Η ωραιότερη θέα (της Σόνιας Ευθυμιάδου)

Υπάρχουν σπίτια που, επειδή διαθέτουν ωραία θέα, σε θάλασσα, σε λίμνη ή στο βουνό, η αξία τους είναι υψηλή. Βλέπετε, η ωραία θέα προστίθεται στα προτερήματα ενός σπιτιού.
Το δικό μας σπίτι δεν έχει θέα ξεχωριστή. Έχει, όμως, γειτονιά ξεχωριστή και αυτήν βλέπει. “Μετά τον Θεό ο γείτονας” λέει η σοφή παροιμία που ανεβάζει τον γείτονα στα ύψη. Έχουμε, λοιπόν, γειτονιά καλή, κανείς δεν τσακώνεται με κανέναν, ο ένας συντρέχει τον άλλον όταν χρειάζεται και αυτό δεν αγοράζεται με τίποτα.
Κάποτε κάποτε όμως και το δικό μας σπίτι αποκτά θέα ξεχωριστή: έβγαλα τη φωτογραφία σήμερα το πρωί, που είδα το βουνό στο βάθος φωτοστεφανωμένο. Με εντυπωσίασε το φως στην κορφή του, που διέσχιζε την ομίχλη. Δυνατός συμβολισμός μού φάνηκε του φωτός στην άκρη του τούνελ, αυτού του φωτός που όλοι αδημονούμε να δούμε, για ν’ αρχίσει να μαζεύεται το κακό που έχει απλωθεί στην ανθρωπότητα. Μου θύμισε το όρος Σινά, όπου ανέβηκε ο Μωυσής για να παραλάβει τις πλάκες με τις Δέκα Εντολές: έτσι περίμενε τον Μωυσή το βουνό, φωτοστεφανωμένο στην κορυφή του! Μα πάνω απ’ όλα τα παραπάνω, σήμερα το πρωί, όπου το σπίτι μας απέκτησε μια σπάνια θέα, κατέληξα πως η ωραιότερη “θέα” είναι να καλωσορίζεις την καινούρια μέρα, να λες καλημέρα στη ζωή! Να έχεις όλα τ’ αγαπημένα σου πρόσωπα καλά και να κοιτάς με αισιοδοξία το αύριο, ακόμα και το σήμερα! Η ωραιότερη θέα είναι η θέα στη ζωή, δεν ξέρω αν το ξέραμε, σίγουρα όμως τον τελευταίο καιρό το έχουμε καταλάβει καλά όλοι! Ή σχεδόν όλοι. Τυχεροί αυτοί που το κατάλαβαν, άτυχοι οι άλλοι-καλημέρα! Και δεν ξεχνάμε: η ωραιότερη θέα είναι η θέα στη ζωή!

Back to top button