Ελλάδα

Προϋπολογισμός: Μειώνονται οι δαπάνες για την Υγεία, αυξάνονται για την Άμυνα

Κι όμως παρά τα «παχιά» λόγια για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας η κυβέρνηση μειώνει τις δαπάνες για την Υγεία εν μέσω πανδημίας, καθώς ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει πως από 4,829 δισ. ευρώ που δόθηκαν το 2020 για το υπουργείο Υγείας, εκ των οποίων τα 523 εκατομμύρια ευρώ για παρεμβάσεις για τον κορονοϊό, του χρόνου, το 2021, οι δαπάνες αναμένονται να είναι 4,257 δισ., εκ των οποίων τα 131 εκατομμύρια για τέτοιες παρεμβάσεις. Που σημαίνει ότι το 2021 οι δαπάνες για την Υγεία θα είναι ακόμα πιο κάτω κι από φέτος κατά 572 εκατομμύρια ευρώ.

Κι αυτό την ίδια ώρα που σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποίησε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για την Υγεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Health at a glance, Europe 2020), την πενταετία 2008-2013 στην Ελλάδα οι κατά κεφαλήν δαπάνες υγείας μειώθηκαν με ρυθμό 7,3% τον χρόνο, έναντι μέσης αύξησης 0,7% στην Ε.Ε. και στη συνέχεια, μεταξύ 2013 και 2019, αυξήθηκαν μόλις κατά 0,4% τον χρόνο, έναντι 3% στην Ε.Ε., 6,5% στην Ιταλία, αλλά και 7,8% στη Ρουμανία.

Μάλιστα, στα στοιχεία του ΟΟΣΑ και στο αποκαλυπτικό γράφημα αποτυπώνεται πως η Ελλάδα είναι η προτελευταία χώρα -με τελευταία τη Βουλγαρία- στην Ε.Ε. σε έκτακτες δαπάνες ενίσχυσης του συστήματος Υγείας εν μέσω πανδημίας, ενώ ο συντονιστής οικονομικού κύκλου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έδωσε επιπλέον στοιχεία από την έκθεση, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις και στα τεστ ανά πληθυσμό.

«Συγκρίνονται ανόμοια πράγματα, γιατί τα στοιχεία για την Ελλάδα αφορούν το διάστημα μέχρι τον Ιούνιο, ενώ τα στοιχεία των άλλων χωρών της Ε.Ε. φτάνουν μέχρι τον Σεπτέμβριο», υποστήριξε η κυβέρνηση διά στόματος του εκπροσώπου της, Στέλιου Πέτσα, σχολιάζοντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος παρέθεσε τα στοιχεία του ΟΟΣΑ. Ωστόσο απαντώντας ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι και με βάση τον ισχυρισμό του κυβερνητικού εκπροσώπου η κατάσταση δεν αλλάζει.

«Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι τα στοιχεία για την Ελλάδα είναι προγενέστερα των άλλων χωρών και ότι από τότε έχουν γίνει πολύ περισσότερες δαπάνες. Μόνο που για τις περισσότερες χώρες τα στοιχεία είχαν ληφθεί την ίδια περίοδο (Απρίλιος -Ιούνιος)», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε: «Για αρκετές μάλιστα τα στοιχεία έχουν ληφθεί πριν από τα δικά μας όπως για παράδειγμα τα στοιχεία για το Βέλγιο που παρότι είναι προγενέστερα αποτυπώνουν υπερδιπλάσιες κατά κεφαλήν δαπάνες από αυτές της Ελλάδας. Άρα η σύγκριση δεν απέχει από την πραγματικότητα».

«Αυτό όμως δεν είναι το χειρότερο με την απάντηση του κ. Πέτσα. Γιατί ακόμη και αν δεχθούμε το σύνολο των δαπανών που ο ίδιος ισχυρίζεται ότι έχουν γίνει για την Υγεία, η χώρα μας θα ανέβαινε μόλις οκτώ θέσεις και θα εξακολουθούσε να βρίσκεται χαμηλά, στην 15η θέση των κατά κεφαλήν δαπανών για την υγεία στην αντιμετώπιση του COVID. Και αυτό αν υποθέσουμε ότι όλες αυτές χώρες που “προσπερνάμε” δεν έκαναν απολύτως τίποτα την αντίστοιχη περίοδο. Ο κύριος Πέτσας παραδέχτηκε ότι έχουμε ξοδέψει σήμερα για την υγεία (κατά κεφαλήν) λιγότερα από όσα 14 χώρες της Ευρώπης είχαν ξοδέψει μέχρι το καλοκαίρι. Ένα πλήρες επικαιροποιημένο διάγραμμα θα είχε δυστυχώς τη χώρα μας πάλι στον πάτο. Ούτε αυτό όμως είναι το χειρότερο. Το χειρότερο είναι ότι η ΝΔ αντί να παραδεχτεί, έστω και τώρα, την ανεπάρκεια της, αντί να ενισχύσει τη δημόσια Υγεία, προσπαθεί να μας πείσει ότι τα έκανε όλα καλά, τη στιγμή που η κατάσταση είναι αυτή που είναι. Το χειρότερο είναι ότι η πανδημία μας βρήκε με μια ανεύθυνη, νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που απεχθάνεται τον δημόσιο τομέα».

Οι παραπάνω διαπιστώσεις έρχονται να επιβεβαιωθούν και από τον προϋπολογισμό με τη μείωση δαπανών για την Υγεία, ενώ οι εισφορές που βαραίνουν τους ασφαλισμένους και αποτελούν το κύριο έσοδο του ΕΟΠΥΥ, θα ανέλθουν το 2021 στο ποσό των 4,363 δισ. ευρώ από 4,144 δισ. ευρώ φέτος. Αντίθετα, οι δαπάνες του υπουργείου Εργασίας, από 24,7 δισ. ευρώ της φετινής χρονιάς μειώνονται στα 22,6 δις., γεγονός που θα προκαλέσει μείωση στα έσοδα των Ταμείων.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντική ενίσχυση σε αντίθεση με την Υγεία λαμβάνει η Άμυνα, αφού από 3,8 δισ. ευρώ φέτος, ο προϋπολογισμός του υπουργείου Αμυνας ανεβαίνει με άλμα το 2021 στα 5,4 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε αύξηση 30%.

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση του ΟΟΣΑ επισημαίνει πως η πανδημία του Covid-19 «αποκάλυψε ελλείψεις στο υγειονομικό προσωπικό» και καλεί τις κυβερνήσεις να υλοποιήσουν την υποχρέωσή τους και να «επενδύσουν περισσότερα στο υγειονομικό προσωπικό τους», το οποίο η υγειονομική κρίση υπέβαλε σε «οριακές πιέσεις».

tvxs.gr

Back to top button