Καστοριά

Σύλλογος Εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς: Να μπει τέλος στο σκηνοθετημένο αδιέξοδο

Η Τράπεζα Πειραιώς προχωρά στη υλοποίηση σχεδιασμού κλεισίματος 53 καταστημάτων και κινητών συνεργείων σε όλη την Επικράτεια (9 στην Αττική, 4 στη Θεσσαλονίκη και 40 στην Περιφέρεια). Οι ενέργειες αυτές, αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού συρρίκνωσης του Δικτύου Καταστημάτων της Τράπεζας. Παράλληλα θέτει μεγάλο αριθμό εργαζομένων των καταστημάτων αυτών, σε αναγκαστική αργία, αφήνοντάς τους ως επιλογή, περιορισμένες σε αριθμό θέσεις εργασίας, ή την εθελούσια έξοδο.

Ο Σ.Ε.Τ.Π. προχώρησε σε σειρά παρεμβάσεων και ενεργειών (εξώδικος διαμαρτυρία προς τη Τράπεζα, αίτημα συνάντησης – παρέμβασης στο Υπουργείο Εργασίας και Υπουργείο Ανάπτυξης, αίτημα συνάντησης – παρέμβασηςστα κόμματα του Κοινοβουλίου), προκειμένου να αποτραπεί, τόσο η συρρίκνωση του Δικτύου καταστημάτων της Τράπεζας, όσο και το σκηνοθετημένο αδιέξοδο το οποίο η Τράπεζα Πειραιώς επιβάλει στους εργαζόμενους αυτούς. Στόχος των ενεργειών του Συλλόγου, είναι αφενός η προστασία των εργαζομένων, αφετέρου η προστασία των Τοπικών Κοινωνιών και Οικονομιών.

Εν μέσω πανδημίας, την εποχή που βάλλονται όλες οι κοινωνικές ισορροπίες και όλοι – Κράτος και Κοινωνία – πασχίζουν να διατηρηθεί ζωντανή η Οικονομία και η Εργασία, η Τράπεζα Πειραιώς, στερούμενη οποιασδήποτε κοινωνικής ευαισθησίας, βρίσκει την ευκαιρία να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς της, που πλήττουν και την Εργασία και την Οικονομία.

Καταγγέλλουμε τις πρακτικές της Τράπεζας και δεν αποδεχόμαστε, ούτε και οι εργαζόμενοι,την αναγκαστική αργία.

Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην επιτρέψουν στην Τράπεζα να ολοκληρώσει πρακτικές που στρέφονται ενάντια στην Εργασία και την Οικονομία.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Σ.Ε.Τ.Π.

Ο Πρόεδρος         Ο Γεν. Γραμματέας

  Βάιος Νάκος        Στέλιος Μουλακάκης

__________________________________

Ως εδώ με τις αδιέξοδες λογικές συρρίκνωσης των Τραπεζών!

Να σταματήσουν ΤΩΡΑ τα εκβιαστικά διλήμματα

στους συναδέλφους της Τράπεζας Πειραιώς !

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι της προηγούμενης Ανακοίνωσής μας (Νο 50, της 18/11/2020), για τη συνέχιση από τις Τράπεζες των λογικών συρρίκνωσης ακόμα και εν μέσω πανδημίας, ήλθε και η επιβεβαίωση – και μάλιστα στην πιο ακραία εκδοχή της.

Στις 19/11/2020 η Τράπεζα Πειραιώς ενημέρωσε τους Συλλόγους-μέλη μας στην Τράπεζα, ότι θα θέσει σε αναγκαστική άδεια 140 συναδέλφους, εργαζόμενους στα 45 ακόμα καταστήματα που η Διοίκηση κλείνει, μέχρις ότου αναρτηθούν οι διαθέσιμες θέσεις στο Intranet της Τράπεζας ή να αποδεχθούν το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, το οποίο ειδικά για αυτούς παρατείνεται μέχρι τις 30/11/2020.

Την ώρα της κορύφωσης της πανδημίας στη χώρα και μάλιστα εν μέσω γενικού lockdown, η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς επιλέγει να κλείσει ακόμα 45 καταστήματα, αφήνοντας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία ακάλυπτη την πελατεία και ιδιαίτερα τις τοπικές κοινωνίες απομακρυσμένων περιοχών.

Παράλληλα, και ενω ο στόχος της τρέχουσας εθελούσιας εξόδου (περί τα 1000 άτομα) έχει επιτευχθεί, την παρατείνει, ουσιαστικά θέτοντας στους εργαζόμενους των καταστημάτων που κλείνουν ένα εκβιαστικό δίλημμα, στην ουσία μονόδρομο: «ή φεύγεις με εθελούσια, ή θα δούμε εάν, πότε και πού θα υπάρξει για σένα θέση στην Τράπεζα!».

Σαν να μην έφτανε στους συναδέλφους η αβεβαιότητα της συγκυρίας, που είναι πρωτοφανής.

Σαν να μην τους έφτανε η απογοήτευσή τους όταν, μετά από μήνες υπηρεσίας στην πρώτη γραμμή των συναλλαγών, με κινδυνο της υγείας τους και μετ’ επαίνων της Διοίκησης για την πολύτιμη προσφορά τους, ανακαλύπτουν ότι …«περισσεύουν στην Τράπεζα».

Οι ίδιοι αυτοί εργαζόμενοι τίθενται τώρα σε αναγκαστική άδεια-αργία.

Σε συνθήκες διαθεσιμότητας, ανασφάλειας και αφόρητης ψυχολογικής πίεσης, καλούνται μέσα σε ελάχιστες μέρες να κάνουν επιλογές ζωής.

Είναι δυνατόν να υλοποιούνται σχέδια περικοπής καταστημάτων δικτύου – που προφανώς δεν προέκυψαν χθες – χωρίς καμιά διαβούλευση της Διοίκησης, όπως νόμιμα οφείλει, με τη συλλογική εκπροσώπησηΔίχως τον παραμικρό σχεδιασμό αξιοποίησης των εργαζομένων στα καταστήματα αυτά, εργαζομένων που είναι, άλλωστε, αξιόμαχα και δοκιμασμένα στελέχη του δικτύου και της Τράπεζας;

Αντιλαμβάνεται η Διοίκηση το ρόλο της ως εργοδότης και την κοινωνική της ευθύνη;

Ως πού θα πάνε αυτές οι λογικές συρρίκνωσης των Τραπεζών, μείωσης θέσεων εργασίας και αυξανόμενου αποκλεισμού μεγάλου κομματιού της πελατείας, ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές;

Εδω να σημειωθεί ότι:

  • Από τον Ιούνιο του 2013 μέχρι και τις 17 Δεκεμβρίου 2020 η Τράπεζα Πειραιώς θα έχει κλείσει 810 καταστήματα δικτύου ή το 64% του δικτύου που είχε το 2013 στην Ελλάδαμεγάλο μέρος του οποίου απευθυνόταν ειδικά στην περιφέρεια και στους κατοίκους της υπαίθρου, λόγω της ΑΤΕ την οποία απορρόφησεΑπό 1.280 καταστήματα το 2013, θα μείνει με μόνο 470 στα τέλη του 2020.
  • Κατά το ίδιο διάστημα οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα μειώθηκαν κατά 7.700 ή κατά 45% και στον Ομιλο κατά 13.750 εργαζόμενους ή κατά 55%. Στις αρχές του 2021 οι εργαζόμενοι θα είναι – μετά και την εθελούσια που μόλις ολοκληρωθηκε – περίπου 9.400, από 17.138 το 2013.
  • Οι δαπάνες μισθοδοσίας θα έχουν, αντίστοιχα, μειωθεί κατά 240 εκατομμύρια ετησίως ή κατά 38%, με παράλληλη αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας (κυρίως λόγω εντατικοποίησης της εργασίας, γιατί οι εναπομένοντες εργαζόμενοι καλύπτουν και τα κενά των αποχωρούντων), κατά 35%.
  • Είναι, παράλληλα, αναμφισβήτητη η ουσιαστική συμβολή των εργαζομένων στην οργανική κερδοφορία και στη βελτίωση του δείκτη αποτελεσματικότητας της Τράπεζας.

Μετά από όλες αυτές τις «παρεμβάσεις εξυγίανσης» και ενω το προσωπικό έχει ήδη αποδεκατιστεί, πληροφορούμαστε ότι δεν βρίσκεται – ενώ όφειλε ήδη να έχει βρεθεί – από την Τράπεζα βιώσιμη και μη βλαπτική αξιοποίηση των 140 συναδέλφων μας !

Θα το ξαναπούμε: Οι Τράπεζες μένουν προσδεδεμένες σε αδιέξοδες λογικές συρρίκνωσης, εξαντλούνται στο βραχυπρόθεσμο «κυνήγι» δεικτών κόστους, αντί να επενδύσουν σε σχέδια και λογικές ανάπτυξης, που είναι προϋπόθεση για να τιμήσουν την εμπιστοσύνη της πελατείας τους και να παίξουν υπεύθυνα τον ρόλο τους στην απαραίτητη στήριξη της χειμαζόμενης οικονομίας και στη χρηματοδότηση της ανάκαμψης.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η ΟΤΟΕ και οι Σύλλογοι-μέλη μας είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε τέτοιες πρακτικές.

Αποστείλαμε ήδη επιστολή στη Διοίκηση της Τράπεζας ΠειραιώςΖητάμεσυνάντηση για λύσεις, οι οποίες θα διασφαλίζουν την απασχόληση χωρίς να είναι βλαπτικές για τους συναδέλφους μας.

Μετά τη συνάντηση θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ με τη συμμετοχή των Προέδρων των Συλλόγων της Τράπεζας Πειραιώς, προκειμένου να αποφασίσει για τις περαιτέρω ενέργειες.

Δεν δεχόμαστε οι συνάδελφοι να «μείνουν στον αέρα»και να οδηγούνται σε αποχώρηση από την Τράπεζα, υπό την απειλή βλαπτικών μεταβολών στον τόπο και στη θέση εργασίας τους.

Καλούμε την Κυβέρνηση και το ΤΧΣ, κύριο μέτοχο της Τράπεζας Πειραιώς, να πάρουν ξεκάθαρα θέση απέναντι σε αυτές τις πρακτικές, που αποτελούν πλέον πρόκληση για τους εργαζόμενους, την πελατεία, την κοινωνία.

Καλούμε τη Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς να προχωρήσει σε ουσιαστικές λύσεις διασφάλισης της εργασίας των συναδέλφων.

Ως εδώ με τις λογικές συρρίκνωσης!

Η χώρα χρειάζεται Τράπεζες που να σχεδιάζουν ένα μέλλον δυναμικής ανάπτυξης, με σεβασμό στον εργαζόμενο, στον πελάτη, στην κοινωνία!

           

 Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                           Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΚΟΣ                 ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΥΛΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

 

Σύλλογος Εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς (Σ.Ε.Τ.Π.), Αντιπροσωπευτικός Σύλλογος Εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς.

 Δελτίο Τύπου Σ.Ε.Τ.Π.

Back to top button