ΑγροτικάΓούναΔυτική ΜακεδονίαΚαστοριά

Δεν προκύπτει μετάλλαξη του κορωνοϊού στα βιζόν της Δυτικής Μακεδονίας – Αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας στα ξηραντήρια γουνοδερμάτων

Μονόδρομη μετάδοση του ιού από ανθρώπους σε ζώα και όχι το αντίστροφο

Ακόμα καθαρογράφονται τα αποτελέσματα της αποκρυπτογράφησης του γενετικού υλικού μινκ και εργαζομένων στα εκτροφεία, αλλά σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του prlogos κατά την εξέταση του γονιδιώματος του ιού δεν προκύπτει μετάλλαξή του στα μινκ. Μέχρι στιγμής μιλάμε για μονόδρομη μετάδοση του ιού από ανθρώπους σε ζώα και όχι το αντίστροφο.

Το ενδεχόμενο να έχει μεταλλαχθεί ο ιός στα μινκ αποκλείστηκε, πρόκειται δηλαδή για τον ίδιο ιό σε ζώα και εργαζόμενους, γεγονός που σταματά τις όποιες ανησυχίες για την ανθεκτικότητα του εμβολίου. Φυσικά επειδή πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κατάσταση υπάρχει αυστηρή επιτήρηση με μέτρα βιοασφάλειας καις στις 90 φάρμες εκτροφής στη Δυτική Μακεδονία. Οι θετικές στον ιό εκτροφές μπαίνουν σε καθεστώς αυξημένης επιτήρησης και δεν θα επιβάλλεται θανάτωση των ζώων. Σε όλες θα διενεργούνται κάθε βδομάδα rapid tests στους εργαζόμενους για να ελέγχεται η πιθανή εξάπλωση. Αν υπάρχει θετικότητα τη σκυτάλη παίρνουν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες για τεστ στα ζώα.

Η περίοδος είναι παραγωγική και τα ξηραντήρια των γουνοδερμάτων πλέον θα λειτουργούν με μέτρα βιοασφάλειας, τόσο στον τρόπο θανάτωσης των ζώων, εκδοράς, απολίπανσης αφενός για να προστατευτεί η υγεία των εργαζομένων, αφετέρου για να σταματήσει η διασπορά στα μινκ και τα γουνοδέρματα.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

prlogos.gr

 

 

 

Back to top button