Η ΕΡΤ για την Αγγελική Δίτσιου και το νέο φάρμακο κατά του καρκίνου του μαστού (βίντεο)

Ελπίδες για ένα νέο φάρμακο κατά του καρκίνου του μαστού, το οποίο βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, δίνει διεθνής επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον Έλληνα καθηγητή Βιοχημείας και Βιοϊατρικής Γιώργο Γιαμά,  του βρετανικού Πανεπιστημίου του Σάσεξ.

Όπως είπε στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Γιώργος Γιαμάς, τα μέλη της ομάδας μελετούν εδώ και χρόνια τη δράση μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης, η οποία συμβάλλει στην ανθεκτικότητα των όγκων  σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού. Στόχος των επιστημόνων είναι η  ανάπτυξη ενός φαρμάκου, αναστολέα της LMTK3, για χορήγησή  στους ασθενείς.

Οι επιστήμονες έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science Advances». Στη μελέτη συμμετείχαν επίσης  η Αγγελική Δίτσιου και ο Χρυσόστομος Προδρόμου του ίδιου πανεπιστημίου, ο Απόστολος Κλινάκης, η Νικιάνα Σιμιγδαλά και η Παναγιώτα Νταβέλου από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, καθώς και ο Αθανάσιος Παπακυριακού από το Ινστιτούτο Βιοεπιστημών και Εφαρμογών του «Δημόκριτου».

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στην Ελλάδα αναφέρονται 6.000 περίπου νέες περιπτώσεις το χρόνο, ενώ υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες παγκοσμίως θα παρουσιάσει καρκίνο μαστού σε κάποια φάση της ζωής της.

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο σε γυναίκες.

Στο βίντεο η αναφορά στην Αγγελίνα Δίτσιου (γυρίστε το βίντεο στην αρχή να δείτε όλο το ρεπορτάζ για το νέο φάρμακο):

ert.gr

shares