Καστοριά

Και όταν βγούμε από το τούνελ; (του Μάκη Λαγγιώτη)


Βρισκόμαστε στην κορύφωση της πανδημίας και το μυαλό και η καρδιά όλων μας βρίσκεται στο ξεπέρασμα της κρίσης και στους συνανθρώπους μας που περνάνε δύσκολα.
Άνοιξε ήδη η συζήτηση για την επόμενη ήμερα ,ωστε με το γενναιο πακετο των 32 δις ευρω του Ταμειου Ανακαμψης,να προχωρησουμε στις απαραιτητες διαρθρωτικες και δομικες αλλαγες της οικονομιας και του κρατους.
Η εκθεση της επιτροπης Πισσαριδη οπως και παλαιοτερα η εκθεση της επιτροπης Σπραου, βρισκεται στο κεντρο της συζητησης.
Η αλλαγη της οικονομιας μπορει να γινει μονο, οταν οι πολιτες ενημερωθουν και πεισθουν οτι θα ερθει καλυτερο μελλον για ολους και οταν ο πολιτικος κοσμος αφησει τον λαικισμο και δει την ουσια και την ευημερια για τους πολλους, που στηριζεται στην αξιοκρατια, στην σκληρη δουλεια και στις αξιοπρεπεις απολαβες.
Η σωστη αξιοποιηση του πακετου μπορει να δημιουργησει σοβαρους πολλαπλασιαστες στην οικονομια ενω η λαθος διαχειριση θα μας βυθισει σε οικονομικη και πολιτισμικη, ενδεχομενως και εθνικη απαξιωση,μετα απο μια μικρη χαρουμενη αυτοκαταστροφικη αναπαυλα.
Ερχεται μια μοναδικη ευκαιρια που πρεπει να την αξιοποιησουμε διδασκομενοι απο τα λαθη του παρελθοντος.
Το κρατικο ταμειο ειναι η τσεπη ολων μας και ετσι πρεπει να το αντιμετωπιζουμε.
Το 2019 τα συνολικα φορολογικα εσοδα της Ελλαδας ηταν 45,418 δις ευρω και τα συνολικα εξοδα μισθων,συνταξεων και τοκοχρεολυσιων 32,627 δις.( Γραφειο διαχειρισης δημοσιου χρεους).
Δηλαδη μονο το 28 % των συνολικων φορολογικων εσοδων περισσευσαν για να διατεθουν για την αναπτυξη της Οικονομιας,για την Παιδεια,για την Υγεια για την Εθνικη αμυνα, τους ΟΤΑ,τα δημοσια εργα, για την ενισχυση των ευπαθων ομαδων κλπ.
Το 2020 εχουμε μειωση των φορολογικων εσοδων λογω πανδημιας ,με προβλεψη – 15%.
Δηλαδη τα φορολογικα εσοδα θα μειωθουν στα 38,6 δις ενω εχουν γινει περιπου 25000 προσληψεις απαραιτητου προσωπικου στο δημοσιο, (σε γιατρους και νοσηλευτες,αστικες συγκοινωνιες,ενοπλες δυναμεις,συνοριοφυλακες,δασκαλους και καθηγητες ,ΟΤΑ κλπ).
Αρα τα εξοδα θα ειναι προφανως σημαντικα αυξημενα με αποτελεσμα να πλησιασουν τα εσοδα και να μην υπαρχει υπολοιπο .
Αυτα ειναι χρησιμο να τα γνωριζουμε και ο διαλογος να προχωρησει σε σωστη βαση, ωστε να στηριχθει μαζι με το δημοσιο, επαρκως και ο ιδιωτικος τομεας,κυριως οι μικρομεσαιοι, οι αυτοαπασχολουμενοι και οι εργαζομενοι , ετσι ωστε να αυξηθει δυναμικα ,τοσο το ΑΕΠ, οσο και τα εσοδα του κρατους.
Αν συνεχισουμε και αλλες χρονιες ετσι και με δεδομενο το δημογραφικο προβλημα,προχωρουμε σε διαλυση αφου ο δανεισμος δεν αποτελει υγιη και μονιμη λυση.
Μονος δρομος ειναι η αναπτυξη, με κανονες ,ισονομια,
διαφανεια,αξιολογηση,υψηλα προτυπα και το βλεμμα στο μελλον.
Το στοιχημα που εχουμε να βαλουμε με τον κακο μας εαυτο ειναι πολυ κρισιμο και καθοριστικο.

 

 

Back to top button