ΚαστοριάΚοζάνητελευταίες ειδήσειςΦλώρινα

Πώς θα είναι η σήραγγα της Κλεισούρας: Τούνελ διπλής κατεύθυνσης και 4 έξοδοι – Πόσο θα είναι το όριο ταχύτητας

Το συνολικό μήκος που θα γίνουν παρεμβάσεις είναι 10 χιλιόμετρα με τη σήραγγα να έχει μήκος συνολικά 1.365 μέτρα.

Τα έργα θα ξεκινήσουν από την περιοχή «Κώτουρη» (έξω από το χωριό Βασιλειάδα της Καστοριάς) με το μεγαλύτερο μέρος τους να είναι ευθεία γραμμή.

Σύμφωνα με τη μελέτη από το συγκεκριμένο σημείο έως το χωριό, Βέργα, η μέγιστη κλίση της ανάβασης θα είναι περίπου 8%. Η σήραγγα θα έχει τη γνωστή εικόνα που έχουν οι σήραγγες της Εγνατίας Οδού στην παράκαμψη της Καστανιάς και στα Γρεβενά με την διαφορά πως θα είναι διπλής κατεύθυνσης και όχι μια σήραγγα ανά κατεύθυνση.

Από τη Βέργα ξεκινά και η κάθοδος μέχρι το χωριό, Βαρικό, και τα έργα ολοκληρώνονται στα όρια της ΠΕ Κοζάνης. Η σήραγγα θα περιλαμβάνει όλα τα σύγχρονα συστήματα τηλεματικής και ασφάλειας που τηρούνται σε όλη την Ευρώπη με εξόδους κινδύνου, εξαερισμό, φωτεινή σήμανση και πυρασφάλεια.

Η περιοχή των παρεμβάσεων θα περιλαμβάνει και τέσσερις ισόπεδους για να επιτρέπουν την είσοδο και την έξοδο των οχημάτων από τα γύρω χωριά όπως Βέργα, Βαρικό, Κλεισούρα, σύνδεση με Λέχοβο κλπ. Το όριο ταχύτητας ορίστηκε στα 80 χιλ. την ώρα.

Το χρονοδιάγραμμα του έργου είναι 55 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης με τις μελέτες να έχουν ολοκληρωθεί. Στον προϋπολογισμό των 72 εκ. 100 χιλ. ευρώ υπολογίστηκε και το κόστος που θα χρειαστεί η αρχαιολογία για τις εργασίες της.

ypodomes.com

 

 

Back to top button