Να εξασφαλιστεί η λειτουργία του Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας του «Μαμάτσειου»

Στο  εργαστήριο καταφθάνουν έως και 450 δείγματα για έλεγχο ημερησίως, εξυπηρετώντας και τα νοσοκομεία Δυτικά της Θεσσαλονίκης – Στην 4μηνη λειτουργία του εξετάστηκαν περισσότερα από 20.000 δείγματα!

Ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα στη λειτουργία του Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας στο ΓΝ Κοζάνης «Μαμάτσειο» κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ.

Αναλυτικά η Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας που υπογράφεται από τους βουλευτές του Κόμματος Γιάννη Δελή και Λεωνίδα Στολτίδη:

«Επανερχόμαστε στην Ερώτησή μας, με αρ. πρωτ. 9273/4.9.2020 και θέμα “Προβλήματα στη λειτουργία του Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας στο ΓΝ Κοζάνης «Μαμάτσειο»”, η οποία παραμένει αναπάντητη από το αρμόδιο Υπουργείο παρόλο που έχει περάσει ο χρόνος που προβλέπει ο κανονισμός για την απάντησή της.

Η Ερώτησή μας είναι η εξής:

Η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας έχει μπει με ιδιαίτερη ένταση στη δεύτερη φάση του επιδημικού κύματος με βάση και τα επίσημα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Οι εστίες έξαρσης των επιδημικών κρουσμάτων, όπως αυτές που σημειώθηκαν στη Σιάτιστα και την ευρύτερη περιοχή του Βοΐου, στο Νότιο Πεδίο, αλλά και ορισμένα άλλα διάσπαρτα κρούσματα σε Κοζάνη, Καστοριά, Γρεβενά και Φλώρινα προκαλούν εύλογα την ανησυχία όλων. Ήδη υπάρχει και η εμπειρία του πρώτου κύματος της πανδημίας με χωριά σε καραντίνα σε Καστοριά και Κοζάνη.

Στην πρώτη φάση της πανδημίας δημιουργήθηκε το Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας του ΓΝ Κοζάνης για να καλύπτει τις ανάγκες του πληθυσμού όλης της περιοχής.

Στο συγκεκριμένο Μοριακό Εργαστήριο, αρχικά, καθορίστηκε να δέχονται ογδόντα (80) δείγματα προς έλεγχο ημερησίως με δυνατότητα μέγιστης διεκπεραίωσης στα εκατόν είκοσι (120) δείγματα ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες όλων των Νοσοκομείων της Περιφέρειας. Σήμερα στο εν λόγω εργαστήριο καταφθάνουν έως και τετρακόσια πενήντα (450) δείγματα για έλεγχο ημερησίως, εξυπηρετώντας και τα Νοσοκομεία Δυτικά της Θεσσαλονίκης, διπλασιάζοντας τον αριθμό των νοσοκομείων που στηρίζει από τα τέσσερα (4) στα οκτώ (8) και όπως ενημέρωσε ο Διοικητής του Νοσοκομείου στην τετράμηνη λειτουργία του εξετάστηκαν περισσότερα από 20.000 δείγματα. Σύμφωνα, δε, μετά από διεθνείς ελέγχους το κατατάσσουν στα κορυφαία εργαστήρια από άποψη αξιοπιστίας.

Πριν ακόμη την αρχή της λειτουργίας του με την αριθμ. 620/6-4-20 Επίκαιρη Ερώτηση του Κόμματός μας με θέμα “Για τα προβλήματα και ελλείψεις στα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας” αναδείξαμε την ανάγκη χρηματοδότησης και πλήρους στελέχωσης, με την ευθύνη του κράτους, αυτού του εργαστηρίου μοριακού ελέγχου δειγμάτων από κορονοϊό. Η προμήθεια του εξοπλισμού έγινε από την Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας, όπως και η μισθοδοσία των 4 μοριακών βιολόγων που προσλήφθηκαν με τρίμηνη σύμβαση έργου, η οποία έληξε στις αρχές Ιούλη.

Στη συνέχεια με δαπάνη αποκλειστικά από τα έσοδα του Νοσοκομείου (200-240 χιλιάδες μηνιαίως αυτό το διάστημα), προσλήφθηκαν σταδιακά από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου 4 επικουρικοί μοριακοί βιολόγοι, 2 τεχνολόγοι πλήρους και 2 μερικής απασχόλησης, 1 γιατρός μικροβιολόγος, οι οποίοι καταβάλλουν νυχθημερόν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την ανάλυση των δειγμάτων, το κλείσιμο τηλεφωνικών ραντεβού και την καταχώριση των αποτελεσμάτων σε ειδικό πρόγραμμα Η/Υ, με αποτέλεσμα το τελευταίο διάστημα με την αύξηση των τεστ να υπάρχει καθυστέρηση στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έως και 2 ολόκληρα 24ωρα. Για το λόγο αυτό πολλοί ασθενείς, συμπτωματικοί ή μη, “σπρώχνονται” στον ιδιωτικό τομέα και επωμίζονται το χρηματικό κόστος του διαγνωστικού τεστ.

Ευθύνες για αυτή την κατάσταση έχουν η σημερινή κυβέρνηση όπως και όλες οι προηγούμενες που διαχρονικά ακολουθούν την πολιτική της ΕΕ, δηλαδή της υποχρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος Υγείας και της στήριξης των επιχειρηματιών της Υγείας. Ευθύνες έχουν και οι Τοπικές Διοικήσεις που αποδέχονται αυτή την πολιτική και συγκαλύπτουν τα προβλήματα της κρατικής υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των δημόσιων δομών Υγείας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε:

  • Να εξασφαλιστεί η συνεχής λειτουργία του Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας του Γ.Ν. “Μαμάτσειο” με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ενίσχυσή του με τον επιπλέον απαραίτητο εξοπλισμό και την πλήρη στελέχωσή του με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες με μόνιμο προσωπικό;
  • Να υπάρξει γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων (ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό) των δομών Υγείας στην ΠΕ Κοζάνης, μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων;».

902.gr

shares