Κόσμος

Η περιφέρεια της Μαδρίτης εγκαινιάζει ένα νοσοκομείο κατά της COVID-19

Η περιφέρεια της Μαδρίτης εγκαινίασε ένα νοσοκομείο για τη νοσηλεία ασθενών με COVID-19, η κατασκευή του οποίου κόστισε 100 εκατ. ευρώ, ενώ τα συνδικάτα λένε πως η έλλειψη εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης αυξάνει τα ερωτήματα για το πώς θα στελεχωθεί αυτό.

Το κόστος του νεότευκτου νοσοκομείου, που ήταν το διπλάσιο εκείνου που είχε αρχικά ανακοινωθεί, και η έλλειψη υγειονομικού προσωπικού στην Ισπανία έχουν επικριθεί από πολιτικούς της αντιπολίτευσης και συνδικάτα.

Φθάνοντας στο νοσοκομείο για τα εγκαίνια, η πρόεδρος της περιφέρειας Ισαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο συνάντησε δεκάδες υγειονομικούς που διαδήλωναν κρατώντας πανό που έγραφαν “Νοσοκομεία των πολιτικών” και “Αρκετά”.

Το νέο νοσοκομείο, που θα ονομαστεί Isabel Zendal προς τιμήν μιας νοσοκόμας η οποία ηγήθηκε τον 19ο αιώνα των πρώιμων εμβολιαστικών εκστρατειών, κατασκευάστηκε μέσα σε μόλις τρεις μήνες κοντά στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης. Η τελική δυναμικότητά του θα είναι 1.056 κλίνες, στις οποίες περιλαμβάνονται και 48 κρεβάτια εντατικής θεραπείας, ανέφερε η περιφερειακή αρχή.

Αρχικά θα ανοίξει μια πτέρυγα με 240 κλίνες, περιλαμβανομένης μιας μονάδας εντατικής θεραπείας. Η πτέρυγα αυτή θα απαιτήσει 669 εργαζομένους, μεταξύ των οποίων νοσηλευτές, γιατρούς και τεχνικούς.

«Οι προσλήψεις θα ξεκινήσουν σταδιακά ανάλογα με τις υγειονομικές ανάγκες», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η περιφέρεια της Μαδρίτης, χωρίς να επεκταθεί.

Συνδικάτα εκφράζουν φόβους πως, με τους υγειονομικούς να εργάζονται στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους σε μια χώρα που έχει πληγεί σκληρά από τον νέο κορονοϊό, και με πολλά νοσοκομεία να υποφέρουν από ελλείψεις προσωπικού, το νέο νοσοκομείο θα προσπαθήσει να πάρει εργαζομένους από άλλα νοσοκομειακά ιδρύματα.

«Τίποτα δεν θα λυθεί», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η ένωση νοσηλευτών SATSE, χαρακηρίζοντας την κατασκευή του νέου νοσοκομείου ματαιόδοξο σχέδιο. «Μάλλον, υπάρχουσες μονάδες θα αποδυναμωθούν καθώς θα πρέπει να λειτουργήσουν χωρίς τους επαγγελματίες νοσηλευτές που χρειάζονται», πρόσθεσε.

Η Ισπανία έχει καταγράψει τουλάχιστον 1,6 εκατομμύριο περιστατικά του νέου κορονοϊού, τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό στη Δυτική Ευρώπη, και περισσότερους από 45.000 θανάτους.

AΠΕ

Back to top button