Ελλάδα

Το σφράγισμα, η απουσία του ΕΟΔΥ και τα αλβανικά δημοσιεύματα

Επιχειρηματίες και επαγγελματίες οδηγοί φορτηγών ζητούν την επαναλειτουργεία του συνοριακού σταθμού της Κρυσταλλοπηγής υπό προϋποθέσεις

Γράφει ο Βαγγέλης Στολάκης

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν επιχειρηματίες και οδηγοί φορτηγών μετά την απόφαση της κυβέρνησης να βάλει προσωρινό «λουκέτο» στον συνοριακό σταθμό της Κρυσταλλοπηγής, τη δεύτερη σε κίνηση μετά την Κακαβιά συνοριακή διάβαση της χώρας μας με την Αλβανία, ζητώντας την άρση της απαγόρευσης υπό αυστηρές προϋποθέσεις διαφορετικά, όπως αναφέρουν οδηγούνται σε οικονομικό στραγγαλισμό.

Όπως ισχυρίζονται πολλά προϊόντα που μεταφέρουν με τις νέες συνθήκες και τα επιπλέον… εκατοντάδες χιλιόμετρα που πρέπει να διανύσουν για να φτάσουν στη Βόρεια Αλβανία κινδυνεύουν να χαλάσουν στο δρόμο. Η απαγόρευση ισχύει μέχρι και τις 4 Δεκεμβρίου, ενώ στην απόφαση της πολιτείας καθοριστικό ρόλο έπαιξαν δημοσιεύματα της γειτονικής χώρας πως χιλιάδες Αλβανοί πέρασαν τα σύνορα με πλαστά τεστ για κορονοϊό. Το πρόβλημα μπορεί εύκολα να λυθεί με την τοποθέτηση κλιμακίου του ΕΟΔΥ και την πρόσληψη λίγων υπαλλήλων απαντούν από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των τελωνειακών υπαλλήλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» μέχρι και την επιβολή του ανωτάτου ορίου των 300 διελεύσεων ημερησίως από το τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής που ίσχυε μέχρι τις 19 Νοεμβρίου, από τις 18 Αυγούστου, εκτιμάται ότι εισήλθαν στη χώρα περίπου 100.000 Αλβανοί. Πιο συγκεκριμένα, τον Μάιο εισήλθαν από τον εν λόγω συνοριακό σταθμό 10.000 περίπου άτομα, τον Ιούνιο 20.000, τον Ιούλιο 30.000, ενώ μόνο τις 15 πρώτες ημέρες του περασμένου Αυγούστου εισήλθαν 30.000 άτομα.

Συνολικά δηλαδή, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» σε 3,5 μόλις μήνες περίπου 100.000 άτομα πέρασαν από την Αλβανία στη χώρα μας, χωρίς να γίνεται κανένας έλεγχος, καθώς κλιμάκιο του ΕΟΔΥ ποτέ δεν εγκαταστάθηκε μόνιμα στην περιοχή.

«Δεν έγινε ποτέ κανένας δειγματοληπτικός έλεγχος, ούτε καν… θερμομέτρηση» υποστηρίζει στη «ΜτΚ» στέλεχος του τελωνείου. Πρόκειται κυρίως για Αλβανούς εργάτες γης οι οποίοι εργάστηκαν τους καλοκαιρινούς μήνες και εξακολουθούν να εργάζονται ορισμένοι από αυτούς σε χωράφια της Βόρειας Ελλάδας. Μέχρι και τα μέσα Αυγούστου οι συγκεκριμένοι Αλβανοί κυρίως υπήκοοι, δεν ήταν υποχρεωμένοι να φέρουν πάνω τους γνωμάτευση αρνητικού μοριακού τεστ αλλά βάσει της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου του περασμένου Μαρτίου έπρεπε να παραμείνουν σε καραντίνα 7 ημερών στο σπίτι που είχε δηλωθεί από τον επιχειρηματία που τους προσέλαβε και τους κάλεσε να έρθουν να εργαστούν στα ελληνικά χωράφια. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι έλεγχοι προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τηρούσαν οι συγκεκριμένοι εργάτες γης την καραντίνα και εάν τηρούσαν τα μέτρα οι άνθρωποι με τους οποίους συναναστράφηκαν ήταν ελάχιστοι.

Η διαδικασία

Μέχρι και πριν την εμφάνιση του κορονοϊού όσοι Αλβανοί ενδιαφέρονταν να εργαστούν στα ελληνικά χωράφια, ενημέρωναν το προξενείο της Ελλάδας στην Αλβανία και λάμβαναν βίζα για εργασία για διάστημα τριών μηνών. Πολλοί λάμβαναν ταξιδιωτική βίζα, καθώς η πρώτη διαδικασία ήταν ιδιαίτερα χρονοβόρα.

Με την πανδημία και το κλείσιμο των συνόρων την περασμένη άνοιξη κανένας αλλοδαπός δεν είχε δικαίωμα εισόδου, ειδικά από περιοχές όπου το επιδημιολογικό φορτίο ήταν υψηλό, όπως είναι η Αλβανία. Μετά από πιέσεις Ελλήνων παραγωγών οι οποίοι έβλεπαν τη σοδειά τους να καταστρέφεται καθώς δεν υπήρχαν χέρια να δουλέψουν, η πολιτεία προχώρησε σε εξαίρεση, επιτρέποντας να εισέλθουν Αλβανοί εργάτες γης με την προϋπόθεση να παραμείνουν αμέσως μετά την είσοδό τους σε καραντίνα 7 ημερών.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, ο ενδιαφερόμενος παραγωγός έπρεπε να… Η συνεχεια στο makthes.gr

Back to top button