ΚαστοριάΝεστόριοΠρόσωπα

Νορβηγία: Το περιοδικό OSLO για την απώλεια του Δημήτρη Κουτσομύτη, στο οποίο ήταν συνεργάτης για 15 χρόνια

Στη μνήμη του Δημήτρη
Με μεγάλη θλίψη λάβαμε το μήνυμα ότι έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Κουτσομύτης, μακροχρόνιος φωτογράφος κι επικεφαλής του δημιουργικού του περιοδικού μας OSLO
Λίγα χρόνια μετά τον ερχομό του Δημήτρη στη Νορβηγία από την Ελλάδα, εθελοντικά εργάστηκε με το πρώτο περιοδικό δρόμου της Νορβηγίας. Είχε μια απώτερη επιδίωξη, την αντιμετώπιση των τοξικομανών ως απλοί άνθρωποι, στους οποίους επιτρεπόταν να χαμογελούν στις φωτογραφίες. Εκείνη την εποχή επικρατούσε η άποψη στα μέσα ενημέρωσης, αυτοί οι άνθρωποι να παρουσιάζονται από πίσω, με κουκούλες και ανώνυμα.
Στο Όσλο, ο Δημήτρης δεν γνώριζε κανέναν, αλλά χάρη στους πωλητές του περιοδικού, σύντομα μπορούσε να πάει και στον Karl Johan ή να συναντήσει είκοσι ανθρώπους που ήθελαν να μιλήσουν και συχνά ευχαριστούσε τους πωλητές του περιοδικού που τον έκαναν να νιώθει σαν το σπίτι του. Τελικά έπιασε μόνιμη δουλειά ως φωτογράφος στο περιοδικό κι έλαβε το Βραβείο Φωτογραφίας του Fagpressen τέσσερις φορές.
Στον κόσμο του διεθνούς περιοδικού δρόμου, ο Δημήτρης ήταν ένας θρύλος, τόσο ως φωτογράφος, όσο και ως σχεδιαστής. Κέρδισε ότι ήταν διαθέσιμο από βραβεία και οι φωτογραφίες του έχουν τυπωθεί σε περιοδικά και εφημερίδες που πωλούνται από αστέγους σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Ο Δημήτρης εργάστηκε στο περιοδικό για 14 χρόνια μέχρι το 2019, όταν παραιτήθηκε από τη δουλειά του, σχεδιάζοντας να περάσει περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα.
Ως φωτογράφος, ο Δημήτρης είχε ένα τεράστιο ρεπερτόριο, από παιχνιδιάρικες και γεμάτες αντίθεση λήψεις στο  στούντιο, μέχρι απεικονίσεις τοπίου και στιγμιότυπα από τους δρόμους της πόλης, που ήταν τροφή για σκέψη. Οι φωτογραφίες του από τη ζωή μέσα και γύρω από το περιοδικό, όλα αυτά τα χρόνια, μας έδωσαν ένα ανεκτίμητο αρχείο της ιστορίας του εντύπου, και όλων των ανθρώπων του.
Είχε έναν ανορθόδοξο τρόπο να προσεγγίζει τις χαρές της ζωής, που συχνά τον έκαναν κέντρο του ενδιαφέροντος. Εκτός από καλό φαγητό και καλά ποτά, αγάπησε και μια καλή συζήτηση, κατά προτίμηση για την πολιτική.
Μέσα από το σοκ και τη θλίψη του θανάτου του Δημήτρη, μηνύματα μνήμης και χαιρετισμοί εξακολουθούν να αναρτώνται από δημοσιογράφους που έχει συνεργαστεί, ανθρώπους που έχει φωτογραφήσει, καθώς και καλούς φίλους και συνάδελφους του κλάδου της χώρας και του εξωτερικού.
Οι καλές αναμνήσεις του Δημήτρη θα ζήσουν ανάμεσα στους πολλούς ανθρώπους που άγγιξε, τόσο ως άνθρωπος όσο και ως φωτογράφος. Και οι μοναδικές του εικόνες θα συνεχίσουν στις μελλοντικές κυκλοφορίες του OSLO.
Επιμέλεια μετάφρασης: ΦΟΥΙΤ

Έφυγε ο Δημήτρης πριν προλάβει να πραγματοποιήσει το όνειρό του

Ο Χρήστος Γκοσλιόπουλος για τον θάνατο του πρωτοστάτη του River Party, Δημήτρη Κουτσομύτη

 

Back to top button