Καστοριά

Ο Γιάννης Κορεντσίδης απαντά στον Σύλλογο Ομόνοια

Προσωπικά δεν καλλιεργώ ποτέ πλασματικές προσδοκίες και πάντοτε τοποθετούμαι, είτε δημόσια είτε κατ’ ιδίαν, με ειλικρίνεια και με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον της πόλης και του Δήμου, ακόμη κι αν πολλές φορές οι αποφάσεις μας δεν είναι αρεστές σε μερίδα πολιτών

Διάβασα με προσοχή την επιστολή σας (Αριθμ. Πρωτ.: 264/Φ. εξ). Συμμερίζομαι την αγωνία σας κι εκτιμώ το ενδιαφέρον που δείχνετε για την περιοχή σας, όπως άλλωστε κάνουν και δεκάδες ακόμη σύλλογοι, τόσο στην πόλη όσο και σε όλο το Δήμο Καστοριάς, κάτι που αποτελεί πολύ σημαντικό και ενθαρρυντικό στοιχείο για συλλογική και εθελοντική προσφορά στον τόπο και τις παραδόσεις του.
Ο Δήμος Καστοριάς, σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες και τις απαιτήσεις κάθε περιοχής, αντιμετωπίζει πλέον όλα τα ζητήματα και τα προβλήματα, που είναι πολλά και διαχρονικά, με ενιαία στρατηγική, χωρίς διαχωρισμούς και λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις συμβουλές ειδικών και αρμοδίων.
Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους που έθεσε η δημοτική αρχή, τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά ήταν και παραμένει η αναβάθμιση και αναζωογόνηση του ιστορικού κέντρου της πόλης της Καστοριάς.
Προς την κατεύθυνση αυτή, γνωρίζοντας την ερήμωση της περιοχής τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια, θα έπρεπε να γίνει κάτι άμεσα που θα δημιουργούσε τις πρώτες συνθήκες “κίνησης”, έχοντας όμως πάντοτε κατά νου όλες τις επιπλέον δράσεις, τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, που αφορούν την περαιτέρω αναβάθμιση.
Έτσι, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις σχετικές εισηγήσεις των αρμοδίων οργάνων, το Δημοτικό Συμβούλιο Καστοριάς, κάνοντας την αρχή, αποφάσισε την εγκατάσταση μίας μεγάλης Εκπαιδευτικής Δομής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, από την επόμενη σχολική χρονιά, στο κτίριο του πρώην 1ου Γυμνασίου Καστοριάς, αξιοποιώντας τη δεδομένη χρονική περίοδο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πλήρη λειτουργία του συγκεκριμένου κτιρίου, πρωί και απόγευμα.
Σε ότι αφορά το ζήτημα της ίδρυσης και έλευσης σχολής Αρχιτεκτονικής στην Καστοριά, θα συμφωνήσω απολύτως μαζί σας με αυτό που επισημαίνετε ότι από το 2008 μέχρι τώρα και παρά τις όποιες προσπάθειες έγιναν από “όλους τους τοπικούς άρχοντες”, δεν υπήρξε κανένα θετικό αποτέλεσμα. Επομένως θα αναζητήσετε αλλού για τυχόν ευθύνες και “ύπαρξη αδράνειας”. Πόσο μάλλον από μία δημοτική αρχή 15 μηνών που τους 9 από αυτούς δίνει άνιση μάχη με τις τρομακτικές παρενέργειες μίας πρωτοφανούς πανδημίας.
Προσωπικά δεν καλλιεργώ ποτέ πλασματικές προσδοκίες και πάντοτε τοποθετούμαι, είτε δημόσια είτε κατ’ ιδίαν, με ειλικρίνεια και με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον της πόλης και του Δήμου, ακόμη κι αν πολλές φορές οι αποφάσεις μας δεν είναι αρεστές σε μερίδα πολιτών.
Και ποιος δε θα ήθελε να υπάρχουν στην Καστοριά κι άλλα πανεπιστημιακά τμήματα; Και ποιος δε θα ήθελε να υπάρχει η σχολή Αρχιτεκτονικής στην Καστοριά; Αυτή τη στιγμή όμως βλέπουμε όλοι μας ότι η πολιτική βούληση για την ανάπτυξη πανεπιστημιακών τμημάτων δεν είναι αυτή που επιθυμούμε και ένα κτίριο για το οποίο δαπανήθηκαν εκατομμύρια, να παραμένει σε ομηρία και να “σκουριάζει” ανεκμετάλλευτο επί 12 ολόκληρα χρόνια. Να περιμένουμε άλλα τόσα;
Έχω δείξει επανειλημμένα ότι είμαι πάντοτε στη διάθεσή σας για την επίλυση όσο περισσότερων ζητημάτων απασχολούν το Σύλλογο και την περιοχή Το ίδιο θα συνεχίσουμε να κάνουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μας, βλέποντας μάλιστα ότι ο Σύλλογος βρίσκεται στα χέρια νέων και αξιόλογων ανθρώπων με διάθεση για συνεργασία και θέληση για ουσιαστική προσφορά στον τόπο μας.
Όλες οι μεγάλες προοπτικές ξεκινούν με κοινή προσπάθεια, βάζοντας ο καθένας ένα μικρό λιθαράκι. Θέλω να πιστεύω ότι όλοι μαζί θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια και θα προωθήσουμε κάθε ενέργεια για να πάρει το ιστορικό κέντρο της Καστοριάς ξανά ζωή και να αποκτήσει την παλιά του αίγλη.
Γιάννης Κορεντσίδης
Δήμαρχος Καστοριάς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ Καστοριά, 2-12-2020
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Αριθ.Πρωτ.:
ΠΡΟΣ: Πολιτιστικό – Εξωραϊστικό – Λαογραφικό Σύλλογο «ΟΜΟΝΟΙΑ», Καστοριά

Ο Σύλλογος Ομόνοια για τη μεταφορά Λυκείων στο πρώην 1ο Γυμνάσιο (Αρχιτεκτονική)

Back to top button