Δυτική ΜακεδονίαΚαστοριά

Επιστολή διαμαρτυρίας Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Δυτικής & Κεντρικής Μακεδονίας

Από την ψυχραιμία και την ατελείωτη υπομονή, βρισκόμαστε για μια ακόμη φορά στο στόχαστρο και αναγκαζόμαστε να περάσουμε στο άλλο άκρο, της δικαιολογημένης αγανάκτησης και οργής.

Και ξαφνικά ένα… “click”. Ένα “click”που φαίνεται να μετατρέπεται στην πιο σφιχτή και οριστική θηλιά στον λαιμό του μικρού εμπόρου, ενός ανθρώπου που μετά από μία δεκαετή μνημονιακή κρίση στάθηκε όρθιος και ταυτόχρονα στήριξε με τις δυνάμεις του την εθνική οικονομία.

Τα νέα κυβερνητικά μέτρα που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο ανάπτυξης για ‘‘την λειτουργία της αγοράς’’, το μόνο που προβλέπεται να καταφέρουν, είναι να ξεμπλοκάρουν τον μεγάλο όγκο διανομής προϊόντων των εταιριών ταχυμεταφορών και ταυτόχρονα να αβαντάρουν και να προωθήσουν στον μέγιστο βαθμό τα eshop των μεγάλων αλυσίδων, μιας και αυτές έχουν την δυνατότητα να τα λειτουργούν και να τα στηρίζουν οικονομικά.               

Για ακόμη μια φορά φαίνεται πεντακάθαρα πως οι μικρομεσαίοι της αγοράς, ζώντας μέσα στην αγωνία τους για το μέλλον τους, είναι οι τελευταίοι που ενδιαφέρουν την κυβέρνηση.

Από την πρώτη στιγμή σεβαστήκαμε και συνεχίζουμε να σεβόμαστε τις απόψεις των ειδικών που κρίνουν για το τι θα πρέπει να λειτουργήσει με βάση τους ειδικούς δείκτες, αλλά δεν μπορεί για όλα να πληρώνει το λιανεμπόριο. Οι ειδικοί του υγειονομικού χώρου γνωρίζουν και προτείνουν αυτά, που ασφαλώς έχουν σχέση με την υγεία, και καλώς πράττουν. Για το πως όμως θα λειτουργήσει καλύτερα η αγορά ας ακούσουν επιτέλους, η κυβέρνηση και οι υπουργοί της, και τους ανθρώπους της .

  • Δεν γίνεται για κάποιους με τεράστιους τζίρους να υπάρχει ‘‘Black Friday’’ που μετατρέπεται χωρίς κανένα έλεγχο σε ‘‘Black Week’’ και για όλους τους μικρότερους να σχεδιάζονται ‘‘Black Christmas’’και ‘‘Black Easter’’.
  • Δεν γίνεται μια τοπική αγορά να λειτουργήσει με ‘‘click away’’, (και εδώ υπάρχει το ερώτημα μήπως χρειάζεται ειδικός ΚΑΔ;;;) διότι αυτό προϋποθέτει ότι οι επιχειρήσεις θα έπρεπε ήδη να είναι πλήρως «ηλεκτρονικοποιημένες». Πώς και με ποιές προϋποθέσεις και δυνατότητες και ποιές ήταν οι γραμμές βοήθειας της κυβέρνησης προς αυτήν την κατεύθυνση;
  • Δεν γίνεται για τις επιχειρήσεις να δίνεται ένα ελάχιστο βοήθημα 2.000 ευρώ, (σημειωτέον πως τα μισά πρέπει να επιστραφούν έντοκα, άρα πιθανόν νέες περιπέτειες με ακόμη περισσότερες υπερχρεωμένες επιχειρήσεις), και για τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν ως εταίροι σε αυτές τις επιχειρήσεις τίποτα απολύτως.  Ας μας πει κάποιος πώς θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι!
  • Δεν υπάρχει καμία σύγκριση του συνωστισμού που παρατηρείται και καταγράφεται εδώ και εβδομάδες έξω από μια τράπεζα, έξω από μια εταιρεία Courier, ή μέσα σε ένα σούπερ μάρκετ, με τον συνωστισμό που παρατηρούνταν στα μικρά καταστήματα του λιανεμπορίου για όσο χρόνο αυτά λειτουργούσαν.

Ζητούμε, επειδή η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός θεωρεί δεδομένο πως οι μικρές επιχειρήσεις έπρεπε ήδη να είναι προετοιμασμένες, και επειδή σαφώς προκρίνεται η λειτουργία της αγοράς μέσα από ηλεκτρονικές διαδικασίες, την άμεση επιδότηση δημιουργίας ηλεκτρονικού καταστήματος για όλες τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις χωρίς περιορισμούς και δύσκολες προϋποθέσεις και με συνοπτικές διαδικασίες. Εδώ, όμως, προκύπτει το εύλογο ερώτημα: γιατί τέτοια προγράμματα δεν ανακοινώθηκαν και δεν υλοποιήθηκαν ακόμη και στην αρχή της πανδημίας ή και πιο πριν;

Ζητούμε το κούρεμα των υποχρεώσεων προς το κράτος όλων των, με κρατική εντολή, κλειστών μικρών εμπορικών επιχειρήσεων για όσο χρονικό διάστημα αυτές θα παραμένουν τώρα ή παρέμειναν σε καραντίνα και στην πρώτη περίοδο .

Ζητούμε να ανοίξουμε τα καταστήματα λιανικής με όσα αυστηρά μέτρα λειτούργησαν το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Άλλωστε είναι παραδεκτό από όλους, ακόμη και από τους ειδικούς των επιτροπών, πως από την λειτουργία του λιανεμπορίου δεν υπήρξε διασπορά του κορωνοϊού και τρανό παράδειγμα η άρση της τοπικής καραντίνας για τους Νομούς Κοζάνης και Καστοριάς με κυβερνητική απόφαση.

Ζητούμε η αναγγελθείσα ‘‘επιστρεπτέα  προκαταβολή 5’’, ή και οποιαδήποτε νέα ισχύσει στο μέλλον, να μετατραπεί σε ‘‘ΜΗ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ’’ με ταυτόχρονη αύξηση των διαθέσιμων κεφαλαίων.

Κατόπιν αυτών, ο μικρός έμπορος που δραστηριοποιείται στον Ν. Κοζάνης, στον Ν. Καστοριάς, στον Ν. Φλώρινας, στον Ν. Γρεβενών, στον Ν. Ημαθίας, στον Ν. Πέλλας, δηλ. σε Νομούς που βίωσαν με έντονο τρόπο και την πρώτη και την δεύτερη καραντίνα (ειδικά στην Δυτική Μακεδονία) και νιώθει στο πετσί του ‘‘τι πάει να πει ανεργία’’ και έλλειψη εισοδήματος, αυτός ο μικρός έμπορος, έχει την απαίτηση από την Ελληνική κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία για την αμέριστη συμπαράστασή τους.

Στις δύσκολες μέρες που περνάμε, ένα είναι το ζητούμενο. Πάνω από όλα η υγεία. Κλεισμένοι στα σπίτια μας, με κατεβασμένα, εδώ και 2 μήνες σχεδόν, τα ρολά των καταστημάτων μας (συνολικά εφέτος για πάνω από 4 μήνες) και προσπαθώντας, λόγω έλλειψης εισοδήματος, να έχουμε στην διάθεσή μας τα εντελώς απαραίτητα για το γιορτινό τραπέζι, ευχόμαστε σε όλους από καρδιάς ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ και το 2021 ΝΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙ ΜΕ ΧΑΡΑ, ΓΕΜΑΤΟΥΣ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ,                          Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ,

Πανταζής Ευάγγελος          Ελμαλόγλου Νεκτάριος

Back to top button