ΚαστοριάΠρόσωπα

Καλλιτέχνες της Καστοριάς: Αλέξης Γούδας

Αλέξανδρος Γούδας μουσικός, συγγραφέας

Ο Αλέξης Γούδας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη (22.6.1982) και μεγάλωσε στην Καστοριά , με ρίζες από την Ήπειρο.
Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.
Δραστηριοποιείται στο χώρο της τραγουδοποιίας και της συγγραφής .
Μεγάλωσε και έζησε μέχρι τα δεκαοχτώ στην αρχόντισσα της δυτικής Μακεδονίας, την Καστοριά.
Ζώντας σ ένα ειδυλλιακό περιβάλλον μιας πόλης πλούσιας σε ιστορία,μνήμες και εικόνες και αφομοιώνοντας τα πολιτιστικά και κοινωνικά της χαρακτηριστικά,άρχισε να πειραματίζεται με τη μουσική και το τραγούδι, αρχικά στο επίπεδο μιας επιδερμικής σχέσης.
Θα πει για την Καστοριά σε μια συνέντευξη: ΄΄Η Καστοριά με στοιχειώνει. Την κουβαλώ καθημερινά και περπατώ νοερά στα σοκάκια της. Μολονότι δεν είναι φιλόξενη καλλιτεχνικά και σαν απομακρυσμένη επαρχία δεν μπορεί να κλωσήσει τα ταλέντα των νέων παιδιών, δημιουργεί ωστόσο αισθητικά συμβάντα΄΄.
Αργότερα το κίνητρο της εκ βαθέων γνωριμίας και η ανάγκη για μια ουσιαστικότερη επαφή με το πεντάγραμμο τον οδήγησαν πλάι σ έναν σπουδαίο δάσκαλο κλασικής μουσικής τον Γιώργο Γκόνουλα.
Αφού ολοκλήρωσε έναν κύκλο μαθημάτων θεωρίας και κλασικής κιθάρας,ακολούθησε έπειτα έναν προσωπικό δρόμο μελέτης και ενασχόλησης με το αντικείμενο, σε ζητήματα στιχουργίας και σύνθεσης.
Το 2000 μετακομίζει στην πόλη της Θεσσαλονίκης για σπουδές στην κλασική φιλολογία,σχολή άρρηκτα συνδεδεμένη με τον ελληνικό λόγο και την ελληνική ποίηση και κατά συνεπεία με τον ελληνικό στίχο.
Απέχοντας από τη μουσική για τέσσερα χρονιά,αποθηκεύοντας όμως έναν σωρό εμπειριών και νοημάτων, ξεκινάει να συνθέτει τα πρώτα του τραγούδια κάπου στο 2004 καθώς παίρνει το δρόμο της επιστροφής για την Καστοριά.
Εκεί θα ξεκινήσει μια σειρά εμφανίσεων και συνεργασιών σε διαφορές μουσικές σκηνές της πόλης με παράλληλη συμμετοχή σε συναυλίες εντός κ εκτός νόμου.
Με ρεπερτόριο έντεχνο,εναλλακτικό,με παραπομπές στην παράδοση και στο λαϊκό τραγούδι παρουσιάζοντας ταυτόχρονα δικά του τραγούδια, αφήνει έντονο το αποτύπωμα του στα δρώμενα της πόλης για μια τετραετία.
Στο σταυροδρόμι των επιρροών και αντλώντας από μια γκάμα μουσικών ειδών παράταιρων,συγγενικών όμως εξ αγχιστείας ,σκαρώνει τα πρώτα του τραγούδια.
Το 2008 προκρίνεται μεταξύ χιλίων τραγουδιών,στην τελική δεκαεξάδα του αναβιώνουμε φεστιβάλ τραγουδιού Θεσσαλονίκης που διοργάνωσε η ΕΡΤ,με το *φανταστικό ταγκό*.
Το φεστιβάλ έμελλε να είναι το αποκορύφωμα μιας προεργασίας και η απαρχή μιας ελπιδοφόρας πορείας.
Κερδίζει το πρώτο βραβείο καλύτερου τραγουδιού και το ειδικό βραβείο σύνθεσης με τη σύμφωνη γνώμη κοινού και κριτικής επιτροπής,μετά από μια εξαιρετική εμφάνιση στο κλειστό γήπεδο της Πυλαίας στις 9&11 Οκτωβρίου.
Παρουσιάζει ένα retro τραγούδι με έντονη θεατρικότητα και εντυπωσιάζει θεατές και κριτικούς.
Για τον Αλέξη ήταν το βάπτισμα του πυρός και η επίσημη είσοδος του στο χώρο του τραγουδιού.
Φανταστικό Ταγκό Στίχοι-Μουσική : Αλέξης Γούδας Α΄ βραβείο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσ/νίκης 2008

Υπέγραψε το πρώτο του δισκογραφικό συμβόλαιο με την LYRA στο πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης συνεργασίας με έναν από τους πιο επιτυχημένους Έλληνες παράγωγους,τον Ηλία Μπένετο και κυκλοφορεί το παρθενικό του album,σε στίχους και μουσική του Αλέξη…
Έργα του ίδιου:

Μεγάλη Αγκαλιά , πρώτος προσωπικός δίσκος , ΑΜS 2016

Ο κύριος χρόνος και οι φίλοι του

Μουσικό Παιδικό Καλαντάρι , Printzone 2016

Ο ψηφιδωτός ιππόκαμπος – Κύπρος ένα σχεδίασμα , Πάφος 2016

Ινδικό Γιασεμί – Άννα Μπαλάσκα, MLK 2019

Συμμετοχές :

Καλοκαίρι και Καστοριά

Ποιήματα και πεζά – 19 συγγραφείς , Inkastoria 2016

Κίνησαν τα καράβια τα Καστοριανά

Αστική μουσική παράδοση Καστοριάς , Μύησις 2012

Μικροί Συγγραφείς – Λογοτεχνία από παιδιά,

Πρόγραμμα ‘Αποκέντρωση’ των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του ΥΠΠΟ Κύπρου, Πάφος 2018

Ο Αλέξης Γούδας κατάγεται από την Καστοριά. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Παρακολούθησε θεωρητικά μουσικής και κλασική κιθάρα. Ανέπτυξε έντονη δράση σε  μουσικές σκηνές με συμμετοχή σε παραστάσεις και συναυλίες στην Ελλάδα. Το 2008 διακρίθηκε με το πρώτο βραβείο καλύτερου τραγουδιού και το βραβείο σύνθεσης στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θες/νίκης της ΕΡΤ με το τραγούδι ‘’ Φανταστικό Ταγκό ‘’. Αργότερα δημιούργησε την εταιρεία παραγωγής CLOSART και ανέπτυξε πολύπλευρη πολιτιστική δράση στην Καστοριά. Συμμετείχε σε επιμέλεια  εκδόσεων , συναυλιών ,παραγωγών κ.ά  Αρθρογραφεί τακτικά στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και στο προσωπικό του blog A.lexis.  Είναι ιδρυτικό μέλος του φορέα ΄΄Διάδρασις΄΄ – εθελοντικής ομάδας νέων κατά του ηλεκτρονικού εθισμού . Τα τελευταία πέντε  χρόνια ζει μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας και είναι βασικός συνεργάτης των πολιτιστικών   δραστηριοτήτων του ομίλου Thanos Hotels and Resorts.

Αγγελική Γιώτη
ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΤΟ ΠΡΙΝ κ το ΤΩΡΑ

 

Back to top button