Ελλάδα

Προϋπολογισμός: Αύξηση 62% στις αμυντικές δαπάνες το 2021 – Μείωση 11,5% στις δαπάνες για την υγεία

Καθώς στον προϋπολογισμό προβλέπεται μείωση των δαπανών για την Υγεία με ένα μείγμα δημιουργικής λογιστικής το οποίο περιλαμβάνει ένα ξεχωριστό ταμείο για τον κορονοϊό, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, τόνισε ότι ο προϋπολογισμός των Ε.Δ για το 2021 είναι αυξημένος κατά 62%.

Σε 5,44δις€ από τα 3,35δις€ του 2020 ανέρχεται ο προϋπολογισμός του ΥΠΕΘΑ για το 2021. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος επεσήμανε ότι μπαίνει τέλος σε μια μακρά περίοδο αποεπένδυσης και απαξίωσης βασικών αμυντικών συστημάτων και ότι επιστρέφουμε “μ’ αυτό τον τρόπο στα επίπεδα δαπανών της δεκαετίας 2000 – 2010”.

Επιπλέον, ο ίδιος ενημέρωσε ότι η συμφωνία για τα γαλλικά Rafale θα έρθει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, και επικαλέστηκε τις “κρίσιμες συγκυρίες” για την αύξηση των αμυντικών δαπανών, μια κίνηση που ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση φαίνεται ότι στηρίζουν σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κόμματα.

Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με στοιχεία του προϋπολογισμού που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, οι δαπάνες του υπουργείου Υγείας όχι μόνο δεν πρόκειται να ενισχυθούν, αλλά θα μειωθούν σε σχέση με αυτές του 2020. Από τα 4,8 δισ. ευρώ της τρέχουσας χρονιάς, με τα 523εκ.€ να είναι πρόσθετοι πόροι κατά της πανδημίας και τα 263εκ.€ επιχορήγηση στον ΕΟΠΥΥ για να καλυφθεί η μείωση εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές λόγω πανδημίας, οι δαπάνες για την Υγεία μειώνονται το 2021 κατά 11,5% – από τα 4,8δις€ στα 4,25δις€, από τα οποία μόλις 131 εκατ. υπολογίζονται ως πρόσθετοι πόροι για την πανδημία.

nostimonimar.gr

Back to top button