Καστοριά

ΛΑΡΚΟ: Οι θετικοί οιωνοί, ο επενδυτής και η ανάγκη του Ελον Μασκ για νικέλιο

Η έκκληση του Ελον Μασκ της Tesla για νικέλιο άνοιξε τον δρόμο για την πώληση της ελληνικής ΛΑΡΚΟ. Ποιος είναι ο πιθανός επενδυτής και η σχέση με τη Βόρεια Μακεδονία

Του Άλκη Καλογήρου

Η Tesla με τη δήλωση του Έλον Μασκ, τον Ιούλιο, κι ενώ η κρίση της πανδημίας πίεζε κάθε αποτίμηση, είχε ξυπνήσει το ενδιαφέρον για την αγορά νικελίου. Από τότε ως σήμερα, η τιμή του μετάλλου που διαπραγματεύεται στο London Metal Exchange είναι ανοδική, ανεβάζοντας το ενδιαφέρον για την προβληματική ελληνική βιομηχανία νικελίου, τη ΛΑΡΚΟ που όπως λέγεται, βρίσκεται στα ραντάρ των διεθνών ομίλων του κλάδου.
Όταν ο Μασκ παρακαλούσε για νικέλιο
Συγκεκριμένα, ο Έλον Μασκ είχε δηλώσει τον περασμένο Ιούλιο: «Λοιπόν, θα ήθελα να υπογραμμίσω εκ νέου, προς οποιεσδήποτε εταιρείες εξόρυξης εκεί έξω, παρακαλώ τα ορυχεία να παράγουν περισσότερο νικέλιο. Όπου κι αν βρίσκεστε στον κόσμο, παρακαλώ τα ορυχεία για περισσότερο νικέλιο και μην περιμένετε να επιστρέψει το νικέλιο στα επίπεδα που ήταν οι τιμές του πριν από περίπου πέντε χρόνια. Πηγαίνετε με στόχο την αποδοτικότητα, προφανώς και τη φιλική προς το περιβάλλον εξόρυξη νικελίου σε μεγάλο όγκο. Η Tesla θα σας δώσει ένα τεράστιο συμβόλαιο για μεγάλο χρονικό διάστημα, εάν τα ορυχεία νεκελίου που έχετε είναι αποδοτικά και δουλεύουν με περιβαλλοντικά ευαίσθητο τρόπο. Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι αυτό το μήνυμα μεταδίδεται σε όλες τις μεταλλευτικές εταιρείες. Παρακαλώ βγάλτε νικέλιο».
Σήμερα, τα λόγια του επιβεβαιώνονται καθώς η παραγωγή μπαταριών και η ηλεκτροκίνηση εκτοξεύει την τιμή του νικελίου στις τιμές-ρεκόρ 17.192 δολάρια.
Θετικοί οι οιωνοί για τη ΛΑΡΚΟ
Και οι οιωνοί είναι θετικοί για τους δύο διαγωνισμούς για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ που έχουν προκηρυχθεί. Και πρόσφατα, ο …
Συνέχεια στο imerisia.gr

 

 

 

 

 

Back to top button