Κόσμος

Ναρκωτικά: Η χώρα που καταγράφει αρνητικό ρεκόρ θανάτων στην Ευρώπη

Η Σκωτία, μια χώρα 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων, χαρακτηρίζεται συχνά ως ο κακός μαθητής στην Ευρώπη, αναφορικά με το θέμα των ναρκωτικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Σκωτίας (National Records Scotland), η δημοσιοποίηση των οποίων είχε αναβληθεί λόγω της πανδημίας, η Σκωτία κατέγραψε 1.264 θανάτους που συνδέονταν με τη χρήση ναρκωτικών το 2019, μια αύξηση 6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Το ποσοστό αυτό των θανάτων είναι 3,5 φορές και πλέον μεγαλύτερο εκείνου στο σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου, τμήμα του οποίου αποτελεί η Σκωτία.

Παρά το νέο αυτό ρεκόρ, η αύξηση είναι μικρότερη σε σχέση με το έτος 2018, όταν ήταν 27%. Εκτιμώντας πως κάθε τέτοιος θάνατος αποτελεί «μια τραγωδία», ο Σκωτσέζος υπουργός Υγείας Τζο Φιτζπάτρικ παραδέχθηκε πως είναι αποτέλεσμα μιας «σειράς υφιστάμενων από καιρό και σύνθετων προκλήσεων».

«Δεν υπάρχει σύντομος δρόμος που θα επιτρέψει να επιλυθεί [αυτό το πρόβλημα] ξαφνικά. Υπάρχουν ωστόσο μέτρα που μπορούμε να πάρουμε τώρα τα οποία θα έχουν ένα αποτέλεσμα πιο άμεσο», πρόσθεσε.

Ανάμεσα σε αυτά είναι μια επένδυση τουλάχιστον 95 εκατ. λιρών (περίπου 104 εκατ. ευρώ) φέτος στη μάχη κατά των εξαρτήσεων από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, καθώς και η διανομή naloxone, ενός φαρμάκου που χορηγείται σε περιπτώσεις υπερδοσολογίας οπιούχων.

Κρίση στη Σκωτία γύρω από την ηρωίνη

Η κρίση στη Σκωτία γύρω από την ηρωίνη εισόρμησε στη διεθνή σκηνή το 1996 με την ταινία “Trainspotting” του Ντάνι Μπόιλ, που διαδραματιζόταν στο Εδιμβούργο.

Είκοσι και πλέον χρόνια μετά, οι θάνατοι από υπερβολική δόση πλήττουν με δύναμη τη “γενιά του Trainspotting” η οποία άρχισε να παίρνει ηρωίνη τα χρόνια 1980-1990.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας, η Σκωτία έχει το πιο υψηλό ποσοστό των θανάτων που συνδέονται με τη χρήση ναρκωτικών ανά κάτοικο στην Ευρώπη, ακολουθούμενη από τη Σουηδία.

Από τους θανάτους που καταγράφηκαν το 2019, το 69% αφορούσε άνδρες και το 68% ήταν ηλικίας 35-54 ετών, κυρίως στη Γλασκόβη, την πόλη με τους περισσότερους κατοίκους στη Σκωτία, και στην περιοχή της (404 θάνατοι).

Στο 94% των περιπτώσεων, ο θάνατος προκλήθηκε από περισσότερες της μίας ουσίες (ηρωίνη, μορφίνη, μεθαδόνη, βενζοδιαζεπίνη, οπιοειδή κ.λπ.).

ΑΠΕ

Back to top button