Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο διαβεβαίωσε τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι οι κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσινγκτον στην Άγκυρα τη Δευτέρα εξαιτίας της αγοράς του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 δεν έχουν στόχο να «εξασθενίσουν» τις αμυντικές δυνατότητες της Τουρκίας.
Κατά τη διάρκεια συνδιάλεξής του με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας αυτή την εβδομάδα, ο κ. Πομπέο «υπογράμμισε ότι σκοπός των κυρώσεων είναι να εμποδιστεί η Ρωσία να εξασφαλίσει έσοδα, πρόσβαση και επιρροή» στον τουρκικό αμυντικό μηχανισμό, ανέφερε χθες Πέμπτη ο εκπρόσωπος του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Κέιλ Μπράουν.
Οι κυρώσεις «δεν έχουν σκοπό να εξασθενίσουν τις στρατιωτικές δυνατότητες ή το επίπεδο ετοιμότητας και το αξιόμαχο της Τουρκίας ή άλλων συμμάχων και εταίρων των ΗΠΑ», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Ο αμερικανός ΥΠΕΞ εξάλλου «προέτρεψε την Τουρκία να διευθετήσει το πρόβλημα των S-400 κατά τρόπο σύμφωνο προς την αμυντική συνεργασία των χωρών μας επί δεκαετίες» και «να επανέλθει στην τήρηση της υποχρέωσής της ως κράτος μέλος του NATO να αγοράζει εξοπλισμούς συμβατούς με αυτούς του NATO», συμπλήρωσε.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη Δευτέρα κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας εξαιτίας της αγοράς των S-400. Απαγόρευσαν εφεξής τη χορήγηση αδειών για την εξαγωγή όπλων στην τουρκική κρατική υπηρεσία που χειρίστηκε την αγορά του ρωσικού συστήματος, την SSB.
Η απόφαση προβλέπει επίσης την επιβολή κυρώσεων στον πρόεδρο της SSB, τον Ισμαήλ Ντεμίρ, και άλλα ηγετικά στελέχη της υπηρεσίας.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε τις αμερικανικές κυρώσεις προχθές Τετάρτη.
«Για τι είδους συμμαχία πρόκειται; Η απόφαση αυτή είναι μια ανοικτή επίθεση εναντίον της κυριαρχίας μας», δήλωσε με αγανάκτηση. Έκανε ακόμη λόγο για «πρόσχημα» με στόχο να ανακοπεί η πορεία της Τουρκίας προς την οικοδόμηση ισχυρής «αμυντικής βιομηχανίας» ώστε η χώρα του να γίνει «εκ νέου εντελώς εξαρτημένη».
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Δεν πρόκειται να ανανεωθούν όσα συμβόλαια τρέχουν με την Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία
Η επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων) σε βάρος της Τουρκίας δεν θα επηρεάσει τις τρέχουσες άδειες εξαγωγής, οι οποίες είναι έγκυρες και δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα. Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ και του τηλεοπτικού σταθμού MEGA, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να υπογραφούν καινούργια ή να ανανεωθούν όσα συμβόλαια τρέχουν με την Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία.
«Αυτή τη στιγμή, οι τρέχουσες, έγκυρες, και μη ολοκληρωμένες άδειες εξαγωγής δεν επηρεάζονται από αυτή την ενέργεια (επιβολή κυρώσεων CAATSA). Δεν θα εκδοθούν νέες άδειες εξαγωγής ή άλλες εξουσιοδοτήσεις που θα ονομάζουν την Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία ως συμβαλλόμενο μέρος. Αυτό περιλαμβάνει τροποποιήσεις σε συμφωνίες που έχουν ήδη εγκριθεί και άδειες σε συνέχεια συμφωνιών που έχουν εγκριθεί προηγουμένως», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
ΑΠΕ