Κόσμος

Γερμανία: Φόρο υψηλής περιουσίας για τις δαπάνες καταπολέμησης της πανδημίας εισηγείται το SPD

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) θέλει να επαναφέρει τον φόρο περιουσίας προκειμένου να χρηματοδοτήσει πρόσθετες δαπάνες λόγω της κρίσης του κορονοϊού. Ο φόρος θα πρέπει να ισχύσει για όσους έχουν περιουσία δύο εκατομμυρίων ευρώ και άνω — συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων που χρησιμοποιούνται από τους ιδιοκτήτες τους — και θα ανέρχεται στο 1% αυτής της περιουσίας, σύμφωνα με προδημοσίευση του περιοδικού «Spiegel».

Το ποσοστό της φορολόγησης θα αυξάνεται σταδιακά και θα ανέρχεται στο 1,5% των περιουσιακών στοιχείων όταν η περιουσία ανέρχεται σε 20 εκατομμύρια ευρώ και άνω. Οι Σοσιαλδημοκράτες αναμένουν έσοδα δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως από αυτήν την φορολόγηση και υποστηρίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να αποτραπεί η αύξηση των εισφορών προκειμένου να ενισχυθούν οι άνεργοι και να χρηματοδοτηθεί η κοινωνική ασφάλιση λόγω των αναγκών που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού.

Πρόκειται για την «αλληλεγγύη των υψηλότερων περιουσιών» κατά το SPD, το οποίο προτίθεται μάλιστα να κάνει την «δίκαιη κατανομή του κόστους του κορονοϊού θέμα της προεκλογικού αγώνα στις προσεχείς ομοσπονδιακές εκλογές, δεδομένου ότι μέχρι στιγμής, ήταν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα εκείνα που είχαν τις μεγαλύτερες απώλειες», όπως αναφέρει το εν λόγω δημοσίευμα.

Το Φιλελεύθερο Κόμμα της Γερμανίας (FDP) προειδοποίησε πάντως για τις συνέπειες του φόρου περιουσίας που προτείνει το SPD.

«Ένα μεγάλο μέρος του πλούτου στη Γερμανία κατέχεται από εταιρείες των οποίων οι ιδιοκτήτες έχουν εργαστεί σκληρά και δημιούργησαν έτσι πολλές θέσεις εργασίας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP Κρίστιαν Ντιρ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP). Επέκρινε δε το SPD για την «επαναφορά αυτής της συζήτησης τη στιγμή της έναρξης του δεύτερου lockdown» και χαρακτήρισε «παράλογο» τον φόρο περιουσίας εν μέσω κρίσης.

ΑΠΕ

Back to top button