Ελλάδα

Απαντήσεις για τον ρόλο της εταιρείας Palantir Επεξεργασία Δεδομένων ζητεί το MΕΡΑ25

Η Αγγελική Αδαμοπούλου, από το ΜΕΡΑ25, αναφέρει σε δήλωσή της:

H ελληνική κυβέρνηση προσέλαβε δωρεάν μία αμερικανική σκιώδη εταιρία, την Palantir Technologies, γνωστή στο παρελθόν για τα λογισμικά παρακολούθησης των πολιτών και την αγαστή συνεργασία της με μυστικές υπηρεσίες. Εχει κατηγορηθεί για παραβίαση και επεξεργασια προσωπικών δεδομένων και καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.Γνωστή επίσης η εμπλοκή της με σκάνδαλα παρακολούθησης των NSA, Cambridge Analytica- Facebook, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως επιχείρηση Ψυχρού πολέμου εν καιρώ ειρήνης.
Ερωτήματα εγείρουν η μη δημοσίευση της σύμβασης στη Διαύγεια, η μη έγκρισή της από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, από πού πληρώνεται η εταιρία για τις υπηρεσίες που παρέχει, ποια δεδομένα επεξεργάζεται, πώς γίνεται η συλλογή, επεξεργασία και αποθήκευση αυτών, πού τα διοχετεύει, πώς προστατεύονται τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των πολιτών. Εφαρμόζεται ή όχι ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός GDPR, η πρόσληψή της έγινε κατ’εφαρμογή ή οχι του ενωσιακού δικαίου και της εσωτερικής έννομης τάξης?
Το πανοπτικόν παιχνίδι της κυβέρνησης, με εργαλειοποίηση της πανδημίας στερείται διαφάνειας, η δήθεν “εμπιστευτικότητα” της σύμβασης δεν απαντά στα ανωτέρω ερωτήματα και η κυβέρνηση οφείλει να λογοδοτήσει.

 

Back to top button