Δυτική ΜακεδονίαΚαστοριάΚοζάνη

Στην Καστοριά αναλαμβάνουν υπηρεσία 3 νεοπροσλαμβανόμενοι ιχνηλάτες

Άτυπη ιχνηλάτηση από τον τοπικό ΕΟΔΥ στη Δυτική Μακεδονία

Από την περασμένη άνοιξη έχει συσταθεί με έδρα την Κοζάνη περιφερειακή υπηρεσία του ΕΟΔΥ, με συντονιστή τον λοιμωξιολόγο Ιορδάνη Ρωμιόπουλο (φωτογραφία κάτω), για την διαχείριση της πανδημίας στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Διαθέτει έξι κλιμάκια που διενεργούν τεστ, αποτελούμενα το καθένα από ένα νοσηλευτή και έναν οδηγό. Με πρωτοβουλία του τοπικού συντονιστή, και πέραν των τυπικών αρμοδιοτήτων της υπηρεσίας, γίνεται επικουρικά και ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και των τοπικών επαφών.

Ο ίδιος ο κ. Ρωμιόπουλος, σε διαδικτυακή συνέντευξη που έδωσε τις προηγούμενες μέρες στα τοπικά ΜΜΕ, ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστικός για τον τρόπο με τον οποίο επιχειρείται η ιχνηλάτηση και τις δυσκολίες στην υλοποίησή της. Όπως είπε, η λίστα με τα θετικά τεστ της ημέρας, δεν φτάνει στον ίδιο από την πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ και τους ιχνηλάτες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αλλά από τις τοπικές δομές υγείας και τα εργαστήρια που κάνουν τις αναλύσεις στην Κοζάνη. Κάθε βράδυ φτάνουν με email τα στοιχεία των νέων κρουσμάτων και το επόμενο πρωί γίνονται τα τηλεφωνήματα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ροή πληροφοριών δεν είναι πάντα ομαλή. “Κάποιοι μικροβιολόγοι ξεχνούν να μας στείλουν τη λίστα. Κάποιες φορές παίρνουμε ονόματα χωρίς τηλέφωνα. Άλλες φορές τα τηλέφωνα είναι λάθος ή παλιά που δεν ισχύουν πλέον”, είπε.

Ακόμη και όταν τα στοιχεία είναι ακριβή, ορισμένοι από τους ασθενείς και τις επαφές τους αρνούνται να συνεργαστούν. “Κάποιοι λένε ψέματα εν γνώσει τους, γιατί φοβούνται μήπως στιγματιστούν και ότι θα τους βγάλουν στα κανάλια. Άλλοι ρίχνουν με depon τον πυρετό και πηγαίνουν κανονικά στη δουλειά τους”, ανέφερε.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Κοζάνης έχει καταθέσει σειρά προτάσεων για τη αποτελεσματικότερη ιχνηλάτηση, με τη συνδρομή και εθελοντών. “Εχουμε προτείνει να συνδράμουν τοπικές εθελοντικές ομάδες, με πείρα και αξιοπιστία, όπως ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και οι ομάδες διάσωσης της περιοχής. Μας απάντησαν πως δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο και πως προσκρούει στην προστασία των προσωπικών δεδομένων”, είπε στο iatronet ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Χαράλαμπος Τσεβεκίδης (φωτογραφία κάτω) και πρόσθεσε:

“Τα Εργαστήρια καθυστερούν ως και 5 μέρες τα αποτελέσματα. Έτσι καθυστερεί και η ιχνηλάτηση. Η αστυνομία αδυνατεί να κάνει ελέγχους. Έχουμε καταθέσει και την πρόταση να μπλοκάρονται τα SMS στα τηλέφωνα των θετικών κρουσμάτων, ώστε να μη μπορούν να κάνουν βόλτες στην πόλη. Το μετέφερα και στον κ. Χρυσοχοϊδη, στη συνάντηση που είχαμε την Πέμπτη”.

Στη Δυτική Μακεδονία αναμένεται να αναλάβουν υπηρεσία το επόμενο διάστημα 12 νεοπροσλαμβανόμενοι ιχνηλάτες. Οι 4 θα τοποθετηθούν στην Κοζάνη, από 3 σε Φλώρινα, Καστοριά και 2 στα Γρεβενά.

Διαβάστε όλο το άρθρο-έρευνα για τη Βόρειο Ελλάδα του Βασίλη Ιγνατιάδη στο iatronet.gr

 

 

 

Back to top button