Καστοριά

Χριστούγεννα σε… καραντίνα! (του Γιώργου Ιατρού)

Merry… τι;Χριστούγεννα!!! Η γιορτή των “μικρών” και των… μικρότερων! 
Γράφει ο Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοπαιδαγωγός, Γεώργιος Ιατρού
Δρόμοι στολισμένοι με Aη – Βασίληδες, έλατα και δώρα παντού, οι πλατείες γεμάτες από πλανόδιους πωλητές  ζαχαρωτών και λιχουδιών με κύριους ¨πελάτες¨ τα ευτυχισμένα παιδιά!
Γιορτινή κατάσταση με στολίδια, λαμπάκια και καρουζέλ συνθέτουν την χαρούμενη ατμόσφαιρα της πιο όμορφης γιορτής του χρόνου.
Ο καιρός χειμωνιάτικος, κρύος, σε κάνει να θέλεις να χωθείς μέσα στη πιο ζεστή σου κουβέρτα και να “χουχουνιάσεις” πίνοντας το ζεστό σου ρόφημα στον αναπαυτικό σου καναπέ και…
Πώς; Όχι φέτος;
Γιατί;
…Ναι όντως τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά. Οι δρόμοι θα είναι πάλι στολισμένοι, οι βιτρίνες θα είναι πάλι γιορτινές, οι μυρωδιές θα γαργαλήσουν τις μυτούλες μας, τα σπίτια μας θα στολιστούν και φυσικά εμείς μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι και γιορτινοί!
Ναι, φέτος, χρειάστηκε να συνειδητοποιήσουμε πόσο ευάλωτοι είμαστε, μιας και κάτι σχεδόν αόρατο δείχνει να μπορεί να μας απειλήσει και δυστυχώς το έχει καταφέρει.
Τι γίνεται λοιπόν φέτος; Πόσο διαφορετικά θα γιορτάσουμε αυτή την γιορτή; Θα έρθει ο Άγιος Βασίλης στο σπίτι μας;
Πόσο επηρεάζεται τελικά η ψυχική υγεία μας; Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να νιώσουμε όμορφα αυτές τις μέρες;
Η απάντηση ανήκει στον καθένα. Ο άνθρωπος λόγω της προσαρμοστικότητάς του  συνήθως καταφέρνει να ανταπεξέρχεται σε τέτοιου είδους, αλλά και σε μεγαλύτερες απαιτήσεις και δυσκολίες.
Και αν τα φετινά Χριστούγεννα μας βρίσκουν διαφορετικά, με λιγότερα αγαπημένα πρόσωπα στο εορταστικό τραπέζι, με λιγότερους φίλους δίπλα μας, χωρίς διασκέδαση σε κάποιο νυχτερινό μαγαζί, υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπίσουμε και αυτήν την κατάσταση.
  1. Κανονίστε ένα χριστουγεννιάτικο εορταστικό τραπέζι. Στολίστε το και ετοιμάστε το αγαπημένο σας φαγητό. Βγάλτε το ακριβό μπουκάλι κρασί που φυλάγατε για μια ειδική περίσταση! Αυτή είναι η στιγμή! Σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα!
  2. Φορέστε τα «καλά σας ρούχα» τα εορταστικά σας φορέματα και τα επίσημα κουστούμια σας. Ψεκάστε το αγαπημένο σας άρωμα! Ντύστε με τα αγαπημένα τους ρούχα τα παιδιά σας. Απολαύστε το γεύμα σας με μουσική!
  3. Μουσική! Γεμίστε το σπίτι με χριστουγεννιάτικα τραγούδια! Αγαπημένες μελωδίες για μικρούς και μεγάλους που θα ζωντανέψουν περισσότερο το εορταστικό κλίμα!
  4. Κάντε ένα πάρτι! Ετοιμάστε σνακ, ψήστε μελομακάρονα και «αχνίστε» κουραμπιέδες! Σε κάθε γωνιά του σπιτιού να φτάσουν οι υπέροχες μυρωδιές! Χορέψτε με τα παιδιά σας!
  5. Φτιάξτε με την βοήθεια των παιδιών σας χριστουγεννιάτικες κάρτες! Είμαι σίγουρος πως θα σας έχει λείψει αυτή η διαδικασία στα χρόνια της τεχνολογίας και των έτοιμων ευχών – stickers! Στείλτε κιόλας μερικές σε πρόσωπα αγαπημένα! Ιδιαίτερα μια κάρτα με μια φωτογραφία του παιδιού σας μέσα, μια ζωγραφιά και ευχές θα «φέρει» τους παππούδες σίγουρα στο εορταστικό σας σαλόνι!
  6. Αν δεν έχετε στολίσει ακόμη, για οποιοδήποτε λόγο, εμπιστευθείτε με, κάντε το ΤΩΡΑ! Η διάθεσή σας θα φτιάξει αμέσως, εσείς θα την φτιάξετε γιατί ΕΣΕΙΣ μπορείΤΕ!
  7. Ευτυχώς η τεχνολογία έχει τα πολύ καλά της, ειδικά για αυτές τις (δύσκολες, περίεργες ομολογουμένως) περιόδους. Μια βιντεοκλήση νομίζω θα μικρύνει την απόσταση!
  8. Μπορεί για να βγείτε από το σπίτι να χρειάζεται το 6, όμως μια βόλτα με τη μάσκα σας, παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς για κάλαντα με το παιδάκι στην πολυκατοικία αλλά και στη γειτονιά, δεν είναι και τόσο άσχημη ιδέα! Προετοιμάστε τα τραγούδια από πριν και ευχηθείτε με την καρδιά σας!
  9. Το βράδυ των Χριστουγέννων, λένε είναι μαγικό και ιερό. Καθίστε με την οικογένειά σας κάτω από το δέντρο, κοιτάξτε τη φάτνη σας, δείτε τα υπέροχα λαμπάκια που φωτίζουν το σκοτεινό υπόλοιπο δωμάτιο. Νιώστε τη μαγεία και αφηγηθείτε στα μικρότερα παιδιά την ιστορία της Γέννησης του Χριστού. Γίνετε για λίγο –ή και για περισσότερο- παιδιά μαζί τους!
  10. ΝΑΙ! Είναι αλήθεια! Ο Αϊ Βασίλης θα έρθει και φέτος! Με μάσκα, έχοντας στείλει μήνυμα με τον αριθμό 6 (χμμμμ ή το 3;), γάντια φοράει ούτως ή άλλως, αλλά θα έρθει! Ζητήστε του και εσείς κάτι… Πού ξέρετε καμιά φορά;
Όπως και να έχει, η διάθεση του καθενός ανήκει στον καθένα. Δεν χρειάζεται με το ζόρι κάποιος να νιώθει κάπως. Και αυτό δεν είναι απαραίτητο να γεννάει ενοχές. Τα Χριστούγεννα ανήκουν σε όλους, είναι μέσα μας. Δεν χρειάζονται μεγάλα πορτοφόλια για να τα νιώσεις, ούτε πάρτι μέχρι το πρωί για να τα αισθανθείς.
Ο κάθε ένας από εμάς, γνωρίζει τι μπορεί και τι θέλει να κάνει. Ας ευχηθούμε μόνο όλοι μας κάτι που στην καθημερινότητα δεν του δίνουμε την αξία που χρειάζεται: υγεία! Υγεία και αγάπη.
Εύχομαι τα φετινά Χριστούγεννα να είναι τα πιο όμορφα για όλους σας. Να γεμίσετε με αγάπη αυτούς που έχετε δίπλα σας. Να στείλετε τις πιο γλυκές ευχές σε όσους θα θέλατε κοντά σας αλλά φέτος δεν θα τους έχετε.
Και κάτι τελευταίο. Ψιιιτ… το βράδυ εκείνο, αργά, όταν η πόλη θα κοιμάται, ρίξτε μια ματιά στον ουρανό. Φέτος λένε θα φαίνεται καλύτερα εκείνο το άστρο που θα μας οδηγήσει σε κάτι ιερό, αληθινό. 
Σε κάτι ιερό και αληθινό για τον καθένα μας. Και αν ακούσετε κουδούνια στον ουρανό, βάλτε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί ακόμη στο τραπέζι και κοιμηθείτε!
Καλά Χριστούγεννα! Υγιή και αισιόδοξη Νέα Χρονιά!

Back to top button