Άργος ΟρεστικόΚαστοριάΝεστόριοτελευταίες ειδήσεις

Όλα τα έργα ΕΣΠΑ που “τρέχουν” και θα “τρέξουν” στον νομό Καστοριάς

«Στόχοι και προοπτικές για οικονομική ανάπτυξη της Π.Ε. Καστοριάς»

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Θεσσαλονίκη, 23/09/2020

Των:      Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης

Προς:     κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ:     «Στόχοι και προοπτικές για οικονομική ανάπτυξη της Π.Ε. Καστοριάς»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Στα πλαίσια μιας συνολικής και συλλογικής προσπάθειας, στην οποία πρέπει να συμβάλουν οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου Π.Ε. Καστοριάς, με στόχο την ανασυγκρότηση και αναβάθμιση των επιχειρηματικών τους προσδοκιών και σε συνδυασμό με τις δυνατότητες και εχέγγυα, που μπορούν τα άνω Υπουργεία να προσδώσουν στο «επιχειρείν» της Π.Ε. Καστοριάς, θα πρέπει να τεθούν πλαίσια ευδιάκριτα και υποστηρικτικά για την ανάπτυξη της τοπικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, μέσω χρηματοδοτήσεων κλάδων και επιχειρήσεων. Στο τοπικό επιχειρηματικό πεδίο, λοιπόν, γεννιούνται προοπτικές, αν ληφθούν υπόψη συγκεκριμένες και εφικτές θέσεις για την τόνωση της οικονομίας της Π.Ε. Καστοριάς, όπως: α) ένταξη του τοπικού εμπορίου (λιανικού-χονδρικού) σε προγράμματα ΕΣΠΑ ή Περιφερειακά, β) διασύνδεση του τοπικού «επιχειρείν» με παραγωγικές σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφερείας Δυτικής Μακεδονίας μέσω ολοκληρωμένων αναπτυξιακών (επιδοτούμενων) προγραμμάτων, υ) ενίσχυση της προβολής και διάδοσης με συντονισμένη προσπάθεια, υπό την αιγίδα αμφότερων Υπουργείων, μιας καμπάνιας για στήριξη της τοπικής αγοράς, εμπορίου και υπηρεσιών από τους καταναλωτές που διαμένουν εντός των ορίων της Π.Ε. Καστοριάς.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. 1. Ποια αναπτυξιακά-επενδυτικά προγράμματα της τρέχουσας χρονικής περιόδου

βρίσκονται στο στάδιο της εξέλιξης και της υλοποίησης στην Π.Ε. Καστοριάς;

  1. 2. Σε ποια μελλοντικά αναπτυξιακά-επενδυτικά προγράμματα προτίθεσθε να εντάξετε την Π.Ε. Καστοριάς, προκειμένου να ενισχυθούν η τοπική αγορά της, το εμπόριό της και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητά της;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Κυριάκος Βελόπουλος

Κωνσταντίνος Χήτας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

Σχετικά με την ανωτέρω Ερώτηση, που κατέθεσαν στη Βουλή των Ελλήνων οι Βουλευτές κ.κ. Κυριάκος Βελόπουλος και Κωνσταντίνος Χήτας και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, σας διαβιβάζουμε το με αριθμ. πρωτ. 106310/9-10-2020 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων – ΕΣΠΑ.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ
ΕΣΠΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ

ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

ΘΕΜΑ: «Απάντηση στην με αρ. πρωτ. 10049/24-9-2020 Ερώτηση με θέμα “Στόχοι και προοπτικές για οικονομική ανάπτυξη της Π.Ε. Καστοριάς”»

Σε απάντηση της ανωτέρω Ερώτησης και σε ότι αφορά θέματα αρμοδιότητας της Εθνικής Αρχής Συντονισμού του ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σας γνωστοποιούμε τα παρακάτω:

Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Μακεδονία» 2014-2020 έχουν ενταχθεί οι ακόλουθες πενήντα δυο (52) αναπτυξιακές δράσεις (πλην κρατικών ενισχύσεων) που υλοποιούνται στην Περιφερειακή ενότητα Καστοριάς συνολικού προϋπολογισμού 46,6 εκ. ευρώ (ΟΠΣ8.10.2020) .

Επιπλέον αναμένεται η έκδοση αποφάσεων ένταξης έργων των ακόλουθων Προσκλήσεων:

Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2014-2020 έχουν ενταχθεί οι ακόλουθες αναπτυξιακές δράσεις (πλην κρατικών ενισχύσεων) που υλοποιούνται στην Περιφερειακή ενότητα Καστοριάς συνολικού προϋπολογισμού 6,9 εκ. ευρώ ( ΟΠΣ 8.10.2020) .

ΣΥΝΟΛΟ 6.954.229,60

Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Μακεδονία» 2014-2020 έχουν ενταχθεί έξι (6) δράσεις κρατικών ενισχύσεων που υλοποιούνται στην Περιφερειακή ενότητα Καστοριάς συνολικού προϋπολογισμού 1,2 εκ. ευρώ.
Όσον αφορά το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020», και στο πλαίσιο της επενδυτικής προτεραιότητας 3 c (Στήριξη της δημιουργίας και της επέκτασης προηγμένων ικανοτήτων για την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών), χρηματοδοτούνται δράσεις ενίσχυσης των επιχειρήσεων.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά στην Π.Ε. Καστοριάς και στο πλαίσιο των δράσεων επιχειρηματικότητας του ΕΠ ΕΠΑνΕΚ 2014-2020, έχουν ενταχθεί και χρηματοδοτούνται 136 επενδυτικά σχέδια με συνολικό προϋπολογισμό ένταξης (Συγχρ. ΔΔ) ύψους 5,7εκ. €.
Περαιτέρω, οι επιχειρήσεις εν γένει και τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεων όλων των γεωγραφικών περιοχών της χώρας χρηματοδοτούνται εκτός από τις δράσεις επιχειρηματικότητας και από τα μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής του ΕΠ αλλά και από τις στοχευμένες για την αντιμετώπιση της πανδημίας δράσεις.
Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» 2014-2020 στο πλαίσιο του Προγράμματος επιχορήγησης επιχειρήσεων ηλικίας 30-49 του ΟΑΕΔ, έχουν ενταχθεί σαράντα πέντε (45) δράσεις κρατικών ενισχύσεων που υλοποιούνται στην Περιφερειακή ενότητα Καστοριάς συνολικού προϋπολογισμού 232.200 ευρώ.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων
Επενδύσεων και ΕΣΠΑ

Δημήτριος Σκάλκος

 

 

 

Back to top button