Κόσμος

Ταϊβάν: Πρώτο εγχώριο κρούσμα μετά από 253 μέρες – Απολύθηκε ο πιλότος που δεν τήρησε τους κανόνες

Ένας Νεοζηλανδός πιλότος, ο οποίος κατηγορείται ότι μόλυνε δύο συναδέλφους του με τον νέο κοροναϊό -γεγονός που συνιστά την πρώτη εγχώρια μετάδοση του νέου κοροναϊού στην Ταϊβάν από τον περασμένο Απρίλιο- απολύθηκε σήμερα από τη δουλειά του, ανακοίνωσε η αεροπορική εταιρεία EVA Air.

Στην Ταϊβάν δεν είχε καταγραφεί κανένα εγχώριο κρούσμα μετάδοσης επί 253 ημέρες. Την περασμένη Πέμπτη ωστόσο βρέθηκε θετική στον ιό μια γυναίκα η οποία είχε έρθει σε επαφή με τον πιλότο.

Στον άνδρα αυτόν επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο ύψους 300.000 δολαρίων Ταϊβάν (περίπου 8.700 ευρώ) επειδή «δεν είπε την αλήθεια» στις υγειονομικές αρχές όσον αφορά τις δραστηριότητές του και τα πρόσωπα με τα οποία ήρθε σε επαφή αφού έμαθε ότι είχε μολυνθεί. Η αεροπορική εταιρεία εξήγησε ότι ο πιλότος παραβίασε τους κανονισμούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας προκαλώντας έτσι ζημιά «στη φήμη και την εικόνα» της EVA Air.

Ο πιλότος δεν φορούσε τη μάσκα του στη διάρκεια μιας πτήσης, στις αρχές Δεκεμβρίου, μολονότι ένας Ταϊβανέζος συνάδελφός του τού υπενθύμισε ότι ήταν υποχρεωμένος να το κάνει. Σύμφωνα με την EVA Air, ο Ταϊβανέζος και ένας Ιάπωνας πιλότος βρέθηκαν επίσης θετικοί στον νέο κορονοϊό. Ο Νεοζηλανδός έβηχε κατά τη διάρκεια μιας πτήσης προς τις ΗΠΑ, στις 12 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τις αρχές, ο πιλότος επισκέφθηκε διάφορα μέρη στην Ταϊβάν, μεταξύ των οποίων και δύο πολυκαταστήματα. Είπε όμως ότι δεν θυμόταν πού είχε πάει και δεν αποκάλυψε την επαφή του με την γυναίκα.

Οι ταξιδιώτες που φτάνουν στην Ταϊβάν μπαίνουν σε καραντίνα δύο εβδομάδων και πρέπει να βγουν αρνητικοί στο τεστ, μια πρακτική που μέχρι τώρα εμπόδιζε τους φορείς να μεταδίδουν τον ιό στον τοπικό πληθυσμό. Οι πιλότοι ωστόσο υποχρεούνται να μένουν σε απομόνωση μόνο για τρεις ημέρες όταν επιστρέφουν από το εξωτερικό. Οι αρχές εξετάζουν τώρα το ενδεχόμενο να τροποποιήσουν αυτόν τον κανονισμό.

Η Ταϊβάν, μια χώρα 23 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει καταγράψει μέχρι τώρα μόνο 776 κρούσματα και επτά θανάτους από την Covid-19.

ΑΠΕ

Back to top button