Καστοριά

Θεραπευτική άσκηση και σκλήρυνση κατά πλάκας (του Νικόλαου Παγούνη)

Η σκλήρυνση κατά πλάκας γνωστή και ως πολλαπλή σκλήρυνση (MS), είναι μια χρόνια ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος, κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στη μυελίνη, τη λιπαρή εξωτερική επίστρωση των νευρικών ινών που επιτρέπει τη μεταφορά σημάτων από και προς τον εγκέφαλο, προκαλώντας προβλήματα επικοινωνίας μεταξύ του εγκεφάλου και του υπόλοιπου σώματος.

Η Σκλήρυνση κατά πλάκας χαρακτηρίζεται από εξάρσεις και υφέσεις, ενώ τα συμπτώματα που θα εμφανίσει ο κάθε ασθενής, είναι διαφορετικά και εξαρτώνται από τη θέση των νεύρων που επηρεάζονται. Λόγω του ότι η πολλαπλή σκλήρυνση, επηρεάζει αρνητικά και με διαφορετικό τρόπο τα διάφορα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού, για αυτό το λόγω προκαλούνται πολλά συμπτώματα και δυσλειτουργίες στο σώμα του ατόμου που πάσχει από αυτή όπως:

  • Μυϊκή αδυναμία
  • Προβλήματα ισορροπίας
  • Σπαστικότητα
  • Κόπωση
  • Πόνο
  • Παράλυση

Οι ασθενείς που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, εξαιτίας του φόβου για την επιδείνωση των συμπτωμάτων, συνήθως μειώνουν τη σωματική τους δραστηριότητα ή την προσαρμόζουν ανάλογα με το τι είναι πιο ξεκούραστο και πιο βολικό για αυτούς, και αυτό έχεις ως αποτέλεσμα να αλλοιώνονται τα κινητικά τους μοτίβα, προκαλώντας προβλήματα στην κίνησή τους.

Για πολλά χρόνια, οι ειδικοί συμβούλευαν τα άτομα με Πολλαπλή Σκλήρυνση να αποφεύγουν την σωματική δραστηριότητα και την άσκηση. Τα τελευταία χρόνια αυτό έχει αλλάξει, καθώς υποστηρίζεται, μετά από έρευνες, πως η τακτική άσκηση όχι απλά δεν επιδεινώνει τα συμπτώματα και δεν φέρει υποτροπές στην πορεία της νόσου, αλλά αντιθέτως βελτιώνει τη σωματική και την ψυχολογική κατάσταση του ασθενή.

Η θεραπευτική άσκηση μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στη διατήρηση της λειτουργικότητας ενός ασθενούς με σκλήρυνση κατά πλάκας, ενώ επίσης έχει σημαντικό ρόλο στην καθυστέρηση των αρνητικών συμπτωμάτων της νόσου.

Το πρόγραμμα άσκησης ενός ατόμου που πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας, θα πρέπει να είναι εξατομικευμένο ανάλογα με τις λειτουργικές του ικανότητες, ενώ επίσης θα πρέπει να επικεντρώνεται στη σωστή στάση του σώματος, στην κίνηση και στη λειτουργικότητα του ατόμου, εξετάζοντας όμως προσεκτικά τον τρόπο με τον οποίο η απόδοση του ασθενούς μπορεί να περιοριστεί από κόπωση, πόνο ή άλλους παράγοντες.

Σε αυτό το σημείο η αξιολόγηση των ικανοτήτων ενός ατόμου με σκλήρυνση κατά πλάκας καθώς και η εμπειρία και η εκπαίδευση του επαγγελματίας της άσκησης, είναι πολύ σημαντική ώστε να μπορέσει αυτός να δημιουργήσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα, δίνοντας ταυτόχρονα ιδιαίτερη προσοχή στην ένταση, τη συχνότητα και τη διάρκεια της άσκησης για να είναι αυτή ασφαλείς και αποτελεσματική. Στο Functional movement, ενημερωνόμαστε συνεχώς για όλες τις νέες και αξιόπιστες μεθόδους θεραπευτικής άσκησης και σε συνδυασμό με την εμπειρία και τη σωστή εκπαίδευση, μπορούμε και σχεδιάζουμε εξατομικευμένα και εξειδικευμένα προγράμματα θεραπευτικής άσκησης, , βοηθώντας τα άτομα, να διαχειριστούν με το σωστό τρόπο την ασθένεια τους.

*Σύντομο βιογραφικό: O κ. Νικόλαος Παγούνης ζει και εργάζεται στην Καστοριά, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών στη Φυσικοθεραπεία και στην Κινησιοθεραπεία, Πιστοποιημένος Αξιολογητής της Κίνησης& της Αναπνοής του Ανθρώπινου σώματος, σπουδαστής του τμήματος Οστεοπαθητικής του London College of Osteopathy & Health Science, δημιουργός και διαχειριστής της ιστοσελίδας functionalmovement.gr

orizontespress.gr

Back to top button