Καστοριά

Αλήθειες VS Θεωρίες συνωμοσίας και ψέματα (του Μάκη Λαγγιώτη)

Με το τέλος του χρόνου πιστεύω ότι είναι χρήσιμο να καταγράψουμε τα πραγματικά στοιχειά σε σχέση με την πανδημία του covid 19, που μας ταλαιπωρεί και έχει αλλάξει τη ζωή μας. Να διαλυθούν έτσι μύθοι και fake news που διακινούνται είτε από άγνοια ,είτε εσκεμμένα και να μπουν τα πράγματα στη θέση τους.
Τα στοιχεια που αναφερω προερχονται απο την αναλυση της βασης δεδομενων του πανεπιστημιου John Hopkins USA και της ανεξαρτητης παγκοσμιας βασης δεδομενων Worldometers και δεν επιδεχονται αμφισβητησης. Εχουν διασταυρωθει και επεξεργασθει.
Μύθος πρώτος:
Η θνησιμοτητα απο τον covid 19 ειναι πολυ χαμηλη ,πολυ χαμηλοτερη απο την γριπη.
Αληθεια :
Η διαφορα ειναι τεραστια.Η θνησιμοτητα απο την γριπη ειναι 0,008% ,ενω απο Covid ειναι 0,3%, .Η επικινδυνοτητα ειναι 38 φορες μεγαλυτερη.
Οι θανατοι σε ολη τη γη απο γριπη την περιοδο 2018-2019 ηταν 500.000 ενω αυτοι απο covid ειναι ηδη 1.805.521 ,περιπου 4 φορες περισοτεροι.
Μύθος δεύτερος :
Αυτοι που νοσουν συνηθως το περνανε ηπια και ελαχιστοι πεθαινουν.
Αληθεια:
Το ποσοστο των νοσουντων που καταληγουν ειναι πολυ υψηλο , 5,28 %.Απο τα 34.176.209 ασθενεις ειχαμε 1.805.521 θανατους σε παγκοσμια κλιμακα.
Μύθος τρίτος :
Η Ελλαδα δεν τα πηγαινει καλα στην διαχειριση της κρισης.
Αληθεια :
Σε σχεση με τις περισσοτερες ευρωπαικες χωρες τα πηγαμε καλα σε σχεση με τις απωλειες που ειχαμε σε ανθρωπινες ζωες. Ειμαστε μετα την Γερμανια η χωρα με τα καλυτερα στοιχεια, παρα το ταλαιπωρημενο συστημα υγειας απο τα δεκαετη μνημονια.
Μύθος τέταρτος:
Η Σουηδια με την θεωρια της “ανοσιας της αγελης” τα πηγαινει περιφημα.
Αληθεια:
Η Σουηδια τα πηγε ιδιατερα ασχημα μεχρι τωρα με πολυ μεγαλες απωλειες σε ανθρωπινες ζωες. Η σχετικα απομονωμενη θεση της, η μικρη τουριστικη κινηση και η μεγαλη της εκταση ,την ευννοουν για περιορισμο του προβληματος. Παρολα αυτα απετυχε πληρως. Οι γειτονικες χωρες Φινλανδια και Νορβηγια ειχαν 556 και 436 απωλειες ,σε σχεση με τις 8727 της Σουηδιας.
Μύθος πέμπτος:
Οι ΗΠΑ διαχειριζονται με καλα αποτελεσματα την κριση. Ο κοσμος δεν καταλαβε το προβλημα.
Αληθεια:
Οι ΗΠΑ εχουν αποτυχει πληρως στην διαχειριση. Με πληθυσμο 328 εκατ. εχουν 342,395 απωλειες / 1043 ανα εκατ.
Την περασμενη χρονια οι απωλειες απο την γριπη ηταν 62,453 σε ολη την χωρα.
Μονο στην πολιτεια της Νεας Υορκης εχουν χαθει 37,840 ανθρωποι απο covid 19 μεχρι σημερα.
Μαλλον οι προεδρικες εκλογες λειτουργησαν αποτρεπτικα στην ληψη μετρων.
Σε ολα τα παραπανω πολυ μεγαλη σημασια εχει αν βαζουμε σε προτεραιοτητα τις ανθρωπινες ζωες η την οικονομια.
Επειδη σε βαθος χρονου αυτα συνδεονται, δεσμευομαι μολις υπαρχουν διαθεσιμα τα επισημα στοιχεια ,να κοινοποιησω μια αναλυση για τις ζημιες που ειχαμε στις οικονομιες των προαναφερομενων χωρων(και αρα στην τσεπη ολων μας) και στα μετρα στηριξης που πηραν οι κυβερνησεις της καθε χωρας,ωστε να εχουμε την πληρη εικονα.
Καλη χρονια.

Από το Facebook του Μάκη Λαγγιώτη

Back to top button