ΚαστοριάΠρόσωπα

Αντώνης Ζιώγας: “Λατρεύω να απομονώνομαι και να αφουγκράζομαι απερίσπαστα τον ψίθυρο των σκέψεών μου” (συνέντευξη)

“Όταν ο καλλιτέχνης στοχεύει στην προσφορά, αυτό δίνει ένα νόημα στη ζωή του, οπότε η καριέρα κι η επιτυχία έρχονται ως αποτέλεσμα της προσφοράς και της δημιουργικότητας. Κι έτσι αισθάνεται πληρότητα”

Από πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε με την τέχνη; Στην πραγματικότητα ασχολούμαι με την τέχνη από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου. Επαγγελματικά όμως, φέτος κλείνω είκοσι δημιουργικά χρόνια… Θεέ μου, ούτε κατάλαβα πώς πέρασαν…

Ποιόν ηθοποιό – καλλιτέχνη θαυμάζετε; Οποιονδήποτε που καταφέρνει όσα εγώ αδυνατώ να πράξω είτε με την ψυχή μου, είτε με το μυαλό μου, είτε με το σώμα μου.

Τι σημαίνουν οι λέξεις καριέρα – επιτυχία για εσάς; Είναι απλά παράγωγα της δημιουργικότητας. Είναι μεγάλη δυστυχία και παγίδα για έναν καλλιτέχνη να σκοπεύει στην καριέρα και στην επιτυχία. Διότι θα υποφέρει από μόνιμη δίψα, την αφόρητη όμως δίψα, εκείνη που καίει το μυαλό σου και δεν απολαμβάνεις ούτε στιγμή. Εκείνη που οδηγεί στην κατάθλιψη, διότι κάμπτεται αναγκαστικά ο εγωκεντρισμός. Ενώ όταν ο καλλιτέχνης στοχεύει στην προσφορά, αυτό δίνει ένα νόημα στη ζωή του, οπότε η καριέρα κι η επιτυχία έρχονται ως αποτέλεσμα της προσφοράς και της δημιουργικότητας. Κι έτσι αισθάνεται πληρότητα.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται; Και τα δύο. Υπάρχει μία αμφίδρομη σχέση σε αυτό. Όπως μου έλεγε και ο δάσκαλός μου ο Βασίλης Διαμαντόπουλος, όταν μ’ έβλεπε να τεμπελιάζω καμιά φορά στο μάθημα, το ταλέντο δεν φτάνει ούτε για breakfast. Χρειάζεται δουλειά.

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη; Δημιουργία.

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε; Φυσικά. Το πνεύμα προηγείται της ύλης. Συλλαμβάνεις μια ιδέα, δημιουργείς την εικόνα της και μετά την υλοποιείς.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη; Μοναχικό. Λατρεύω να απομονώνομαι και να αφουγκράζομαι απερίσπαστα τον ψίθυρο των σκέψεών μου.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Σχέδια κάνει μονάχα ο Θεός. Εμείς συνήθως τρέχουμε αποκαμωμένοι πίσω από ένα κακοσχεδιασμένο μας πλάνο. Θέλω να πω πως μόνο αν αφεθούμε στα χέρια του απόλυτου καλού σίγουρα κάτι όμορφο και παραγωγικό θα συμβεί μελλοντικά. Για την ώρα αναμένω με χαρά να εκδοθεί στο εξωτερικό σε αγγλόφωνες χώρες από την on time books η νουβέλα μου που κέρδισε σε διαγωνισμό με τίτλο The six g six.

Αν θα έπρεπε να χαρακτηρίσετε με μια φράση την υποκριτική αλλά και γενικότερα το θέατρο ποια θα διαλέγατε; Θα διάλεγα την πρώτη φράση από τον ορισμό για την τραγωδία του Αριστοτέλη, μιας και η τραγωδία είναι η μητέρα οποιασδήποτε μορφής θεάτρου. «Έστιν ουν τραγωδία μίμησις πράξεως σπουδαίας και τελείας…»

Πιστεύετε πως δίνονται ευκαιρίες στους νέους καλλιτέχνες να αναδείξουν το ταλέντο τους ή μήπως υπάρχει μια μόνιμη τάση ανακύκλωσης προσώπων και χαρακτήρων; Η ζωή η ίδια είναι ένας σχηματισμός πολλών ομόκεντρων κύκλων. Όταν ανοίγει ένας καινούργιος κλείνει ο παλιός. Αυτός ο νόμος ισχύει και στις συνεργασίες. Ποτέ ένας κύκλος δεν είναι ερμητικά κλειστός. Κάποτε θα ανοίξει για να μπει ένας νέος ή για να φύγει κάποιος παλιός.

Στο θέατρο πού σας βρίσκουμε; Φέτος, λόγω COVID, με βρίσκετε στο σπίτι μου. Αναπαύομαι και δημιουργώ δια της γραφής.

Είμαι πάντως σε αναμονή, αφού αρθούν τα μέτρα, να ξεκινήσω πρόβες για το έργο “Παλαιστές” του Στρατή Καρρά, στο θέατρο Πρόβα της Μαίρης Ραζή σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσόγκα.

Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους αναγνώστες του polismagazino; Αυτά που μας κάνουν κι υποφέρουμε δεν είναι τα πράγματα που συμβαίνουν αλλά ό,τι λέμε στον εαυτό μας για τα πράγματα που συμβαίνουν.

polismagazino.gr

Back to top button