Μέσα από εικόνες κι αφηγήσεις, εξερευνήστε την Καστοριά και τη λίμνη Ορεστιάδα, παρακολουθήστε τη διαδρομή στο χρόνο κι ανακαλύψτε θρύλους και ιστορίες που ξεκινούν από τη νεολιθική εποχή και φτάνουν ως το ‘Σπήλαιο του Δράκου.

Η πόλη και η λίμνη Ορεστιάδα ή Ορεστίδα, δυο δυνάμεις ταυτόσημες. Ανακαλύπτουμε θρύλους και ιστορίες που ξεκινούν από τη νεολιθική εποχή και φτάνουν ως το «Σπήλαιο του Δράκου». Ο αρχαιολόγος Κωνσταντίνος Κωτσάκης, μας «ταξιδεύει» σ’ έναν από τους παλαιότερους και σημαντικότερους λιμναίους οικισμούς της Ευρώπης, στο Δισπηλιό.

Σπάνιες πληροφορίες για τις ανασκαφές στην Κρεπενή και στην Αυγή, μας δίνει η αρχαιολόγος Γεωργία Στρατούλη. Παρακολουθούμε τη διαδρομή της Καστοριάς μέσα στο χρόνο, μέσα από τις συναρπαστικές αφηγήσεις εξαιρετικών επιστημόνων. Η Ανδρομάχη Σκρέκα μάς ξεναγεί στο ανακαινισμένο Βυζαντινό Μουσείο και στη βυζαντινή μνήμη που χαρακτηρίζει την πόλη, μια πόλη που έχει αμέτρητες εκκλησίες και σήμα κατατεθέν «την Παναγιά την Κουμπελίδικη».

Για τη «Σχολή της Καστοριάς» καθώς και για την τέχνη της αγιογραφίας που άνθισε εδώ, μας μιλά ο ιστορικός τέχνης Ιωάννης Σίσιου. Με τον ιστορικό-ξεναγό Ρωμύλο Μαντζουρά διατρέχουμε την οθωμανική περίοδο και τη νεότερη ιστορία της περιοχής. Με τη γούνα ως «βαριά βιομηχανία», οι Καστοριανοί έφτασαν ως την άκρη της γης. Για τον πλούτο εκείνης της εποχής και τον απόηχό της, καθώς και για την Καστοριά ως ένα «συγκλονιστικό Μυθιστόρημα», μας μιλά ο συγγραφέας Ηλίας Παπαμόσχος.

Η αρχιτέκτονας Ελισάβετ Κατσαβέλη μάς δίνει στοιχεία για τη μακεδονίτικη αρχιτεκτονική και τα σπουδαία αρχοντικά, «ίχνη μιας ένδοξης εποχής». Ακούμε την εναλλακτική ματιά πάνω στην ιστορική φήμη της πόλης και την αυριανή προοπτική, από το μουσικό Γαβρίλο Χρυσικόπουλο. Στο τέλος, όλοι οι προσκεκλημένοι μας, «σφραγίζουν» τη σχέση τους με την πόλη, μέσα από εικόνες, μνήμες και όνειρα, όλα μπολιασμένα με την υδάτινη υπεροχή της γενέθλιας πόλης τους. Η «χρυσή λίμνη» είναι καταλύτης.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Κώστας Αυγέρης
Ιδέα-ανάπτυξη: Ντίνα Κάσσου
Διεύθυνση περιεχομένου: Καλλιόπη Αλπίτση
Αρχισυνταξία-σενάριο: Κωστής Ζαφειράκης
Οργάνωση παραγωγής: Γιούλη Παπαοικονόμου
Εκτέλεση Παραγωγής: Frog On The Road A.E.
Σε συνεργασία με την πλατφόρμα πολιτισμού elculture.gr