Καστοριά

Καστοριά: Ο τόπος που ψάχνει τους ηγέτες του

Καστοριά, ο τόπος που γνώρισε δόξα, πλούτο και καταξίωση για δεκαετίες. Η φήμη της έφτανε σε κάθε γωνιά του κόσμου μέσω ενός περίτεχνα ραμμένου γούνινου παλτό από κάποιον δεξιοτέχνη Καστοριανό γουναρά

Της Χρυσούλας Κυρατζή

Πανάκριβα αυτοκίνητα, επιβλητικά αρχοντικά, πολυτέλειες, υπερατλαντικά ταξίδια,γλέντια, παραθαλάσσια εξοχικά και πολλή χρυσόσκονη στη ζωή μεγάλης μερίδας Καστοριανών που γεύτηκαν τους καρπούς της δουλειάς και των προσπαθειών τους στο μέγιστο.

Από δίπλα- ή μάλλον από κάτω, κοινωνικά μιλώντας– το εργατικό προσωπικό. Άνθρωποι διαφορετικής  ταξικης κατηγορίας οι οποίοι είχαν αφιερώσει την καθημερινότητά τους στο μαγαζί του αφεντικού. Ανάμεσά τους καταπληκτικοί τεχνίτες, η δουλειά των οποίων θα μοσχοπουλιόταν σε κάποιον εκλεκτό πελάτη. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ξεχνούσαν να γυρίσουν σπίτι, να φάνε και να κοιμηθούν προκειμένου να βγάλουν περισσότερη δουλειά. Και άξιζε τον κόπο, γιατί το αξιόλογο οικονομικό αντάλλαγμα, ηταν τεράστιο κίνητρο.

Σε αυτό το «μεθυστικό σύννεφο» η περιοχή μας έζησε για αρκετές δεκαετίες. Ξεχνώντας να επενδύσει σε άλλους τομείς, όπως τα γράμματα και οι επιστήμες, ο πολιτισμός, ο τουρισμός, η κτηνοτροφία κλπ. Αγνοώντας τον φυσικό πλούτο και τα γεωγραφικά πλεονεκτήματα που κατέχει χωρίς να το ζητήσει.

Θεωρώντας πως η κότα που λέγεται γουνοποιία θα γεννά χρυσά αυγά για πάντα στον χρόνο, ο τόπος δεν διεκδίκησε οικονομικές διεξόδους και δεν σχεδίασε ποτέ ένα σχέδιο ανάγκης και υποστήριξης.

Σήμερα αποχαιρετώντας το 2020, η Καστοριά που θαύμαζε όλη η χώρα για την οικονομική της ευμάρεια, ανήκει πλεον στο τοπ των περιοχών με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας. Ως συνέπεια της πτώσης του κλάδου της γούνας, ο οικονομικός μαρασμός και τα χρέη, έχουν φέρει μια δικαιολογημένη ανησυχία στους μόνιμους κατοίκους.

Μεγάλο ποσοστό των οποίων, φεύγει σε άλλες πόλεις/χώρες για να επιβιώσει και να αναζητήσει τη ζωή που επιθυμεί. Άνθρωποι, κυρίως, νέοι, με μόρφωση, όρεξη για δημιουργία και με όραμα. Άνθρωποι που συνεχίζουν να κυνηγούν το όνειρό τους.

Το μυαλό τους, όμως, δεν φεύγει από την Καστοριά. Οι περισσότεροι θα επέστρεφαν αμέσως αν οι συνθήκες ήταν διαφορετικές.

Και  τι χρειάζεται πραγματικά η περιοχή μας (όπως και όλες οι περιοχές του κόσμου) για να κάνει μια νέα αρχή, ώστε να αλλάξουν οι συνθήκες;

….Ευκαιρίες, θέσεις εργασίας, σχέδια και προοπτικές για νέους, κυρίως, ανθρώπους!

Χρειάζεται κάποιον οραματιστή που θα βγει μπροστά αναλαμβάνοντας το βάρος της κίνησης αυτής, θα θέσει εφαρμόσιμους στόχους, και θα εργαστεί ομαδικά εκμεταλλευόμενος κάθε ευκαιρία (κονδύλια, επιδοτήσεις, πανεπιστήμια, κλπ)

Χρειάζεται εκείνον(ή εκείνους) τον ηγέτη που θα απαλλάξει την περιοχή από τα χρόνια κομματικά στερεότυπα και τις προκαταλήψεις που η ιστορία έχει αποδείξει ότι δεν αποδίδουν τοπικά και θα λειτουργεί με αντικειμενικά κριτήρια για το συλλογικό καλό. Θα είναι συγκεντρωμένος στο λειτούργημά του και δε θα ενεργεί με γνώμονα τις προσωπικές φιλοδοξίες εκείνου και των πλησίων του.

Θα χτίσει τα θεμέλια για τις επόμενες γενιές, χωρίς να αρκείται στην παροδική ικανοποίηση μιας ματαιοδοξίας.

Θα έχει μετριοφροσύνη, θα προχωρά αργά και σταθερά, βήμα – βήμα, στο μελετημένο πρόγραμμά του και θα αναλάμβάνει τις ευθύνες των αποφάσεών του. Θα κρίνει και θα αξιολογεί την ομάδα του. Θα κρίνεται και θα αξιολογείται από τον κόσμο.

Για να μην μείνουμε σε άσκοπες θεωρίες,

Όταν λοιπόν η Καστοριά βρει κάποιον/ους που θα καταλάβει ότι το νέο ΕΣΠΑ είναι μια απτή ευκαιρία, όταν βρεθεί καποιος να μιλήσει στους νέους που ψάχνονται επαγγελματικά για τις επιδοτήσεις σε start ups και τις προοπτικές που θα μπορούσε να έχει η δημιουργία τους (πχ start up για την επεξεργασία μήλων/φασολιών) σε αντίθεση με μία ακόμα μέτρια καφετέρια, όταν συνδεθούν τα τμήματα του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας με την τοπική οικονομία αποδίδοντας μελέτες, επιστημονικό προσωπικό, τεχνογνωσία (πληροφορική, ψηφιακών μέσων, οικονομικών), όταν αναζητηθούν κονδύλια για αξιοποίηση της πολιτισμικής κληρονομιάς (διατήρηση αρχοντικών, ανάδειξη περιοχών βλ. Ντολτσό), όταν αξιοποιηθεί η λίμνη μας (αθλητικός τουρισμός, φυσιολατρεία, ψάρεμα κλπ), όταν ένα παραδοσιακό, αλλά κλειστό πλέον,  γουναράδικο αρχίσει να ράβει και το παλτό που ζητά η μόδα σήμερα, όταν αναδειχτεί έξυπνα και στοχευμένα η Βυζαντινή και μεταβυζαντινή κληρονομιά μας, όταν τα τοπικά αγροδιατροφικά προϊόντα σταματήσουν να πωλούνται για δεκάρες σε μεγάλες εταιρίες αλλά δημιουργηθούν μονάδες επεξεργασίας και μεταποίησης (πχ κομποστοποίηση μήλων, χυμοί, κονσέρβες γευμάτων με φασόλια/φακές) και άλλα πολλά που δεν έχει νόημα να αναφερθούν εδώ….τότε θα έχει γίνει το πρώτο βήμα για την αλλαγή.  Θα πάρει μπροστά και ο τουρισμός, θα επιστρέψει και η οικογένεια που είναι στη Γερμανία και κατέχει ένα κτήμα αναξιοποίητο κλπ κλπ.

Αν σκεφτήκατε μεμιάς «κάτι μας είπες τώρα κι εσύ» διαβάζοντας τα προηγούμενα, μάλλον βρίσκεστε κι εσείς, ασυνείδητα, στον επικίνδυνο δρόμο. Έχετε πάψει να ονειρεύεστε, να ελπίζετε ή και να προσπαθείτε αρκετά. Αφήνετε το κύμα να σας παρασύρει χωρίς να θυμηθείτε ότι γνωρίζετε (ή μπορείτε να μάθετε) κολύμπι.

Η ιδέα ότι θα μας χαριστούν έτσι απλά επενδύσεις, εργοστάσια, έργα υποδομής, δάνεια, διορισμοί ή ότι θα βρεθεί ο βαθύπλουτος Άραβας που θα κάνει την περιοχή το νέο Dubai, ανήκει πιο πολύ στην σφαίρα της ουτοπίας. Σκεφτείτε μόνο ότι το σημαντικότερο έργο που προγραμματίστηκε για την περιοχή μας είναι η σήραγγα της Κλεισούρας και αυτό την στιγμή που περιοχές με τις οποίες θα συνδεθούμε, όπως ο Δ. Εορδαίας, βρίσκονται στους ευνοούμενους του σχεδίου απολιγνιτοποίησης (κρυφό μήνυμα να ψάξουμε εργασία στην Πτολεμαΐδα, αφού θα φτάνουμε πλέον πιο γρήγορα;).

Η Καστοριά έχει σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ανάγκη από ηγέτες που θα την πάρουν από το χέρι με όποιο κόστος. Οι οποίοι θα εργαστούν ομαδικά, καθενας  υπεύθυνος στον τομέα του.

Κοιτάξτε γύρω σας και θα βρείτε πραγματικά χαρισματικούς και ικανούς να τα καταφέρουν ανθρώπους. Θα σας δηλώσουν απογοητευμένοι, την στιγμή που δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό σε αυτό που κάνουν και ξεχωρίζουν, ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες. Την ώρα που η σπίθα λάμπει στα μάτια τους.

Ο χρόνος είναι πολύτιμος και  ο κόσμος πρέπει να αρχίσει ξανά να ονειρεύεται ένα μέλλον στην Καστοριά με αξιοπρεπείς εργασίες, με ελπίδα και χαμόγελο.

Για τη νέα χρονιά θα ευχηθούμε μόνο χαρές και καλές ειδήσεις για τον τόπο μας!!!

Υγεία αισιοδοξία, ελπίδα και χαμόγελο στον καθέναν μας!! 

Χ.Κ. – AboutKastoria.gr

Back to top button