Άργος ΟρεστικόΚαστοριά

Η Ενωτική Αγωνιστική Πρωτοβουλία για τον διορισμό των αιρετών σε ΠΥΣΔΕ Καστοριάς και ΑΠΥΣΔΕ Δυτ. Μακεδονίας

Πως ονομάζεται το εκλογικό σύστημα στο οποίο αποφασίζει το 10,96 % των ψηφοφόρων (47 από τους 429) και οι 2 εκλεγμένοι έλαβαν την ψήφο του 6,52 % του εκλογικού σώματος (28 από τους 429);

Είναι πλέον γεγονός ότι το καράβι της κυβέρνησης έχει σταθερή ρότα σε αντιδημοκρατικά νερά, που μόνο σε απάνεμο λιμάνι δεν θα οδηγήσει. Η εργαλειοποίηση της πανδημίας, για την επιβολή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της, βρίσκει “πεδίον δόξης λαμπρόν” στο χώρο της εκπαίδευσης, όπως φυσικά και σε όλους τους άλλους τομείς (εργασιακά, υγεία, ατομικά – συλλογικά δικαιώματα κ.ά.) που θα οδηγήσει σε πλήρη αποσάθρωση του δημόσιου σχολείου και όλων των κοινωνικών δομών.

Η ΠΔΕ Δυτ. Μακεδονίας μόλις στις 28/12/2020 γνωστοποίησε (στην Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς τουλάχιστον) τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών – παρωδία της 7ης Νοέμβρη (του 2020) στις οποίες η συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου απείχε. Θυμίζουμε μεταξύ άλλων ότι το Υπουργείο Παιδείας επέβαλε την συμμετοχή στις εκλογές ακόμα και των παρατάξεων που είχαν αποσύρει τις υποψηφιότητες τους. Αναρωτιόμαστε λοιπόν αν στην εκλογική διαδικασία η συμμετοχή είχε το ποσοστό της αποχής  (συμμετοχή 89,04 % αντί 10,96 % για το ΠΥΣΔΕ Καστοριάς) θα μετρούσαν ακόμα ψήφους ή τότε τα αποτελέσματα θα ανακοινώνονταν άμεσα; Το γεγονός φυσικά ότι η διαδικασία έγινε ηλεκτρονικά (με μεγάλη επιτυχία όπως γεμάτο καμάρι δήλωσε το Υπουργείο Παιδείας) εκθέτει επιπλέον το Υπουργείο αφού η καθυστέρηση ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων φανερώνει μία συνειδητή πολιτική επιλογή.

Επιπλέον, το Υπουργείο Παιδείας αδιαφορώντας για την συντριπτική αποδοκιμασία (93% η αποχή πανελλαδικά) των επιλογών του στο θέμα των ηλεκτρονικών εκλογών – παρωδία για τα υπηρεσιακά συμβούλια, φέρνει σε άρθρο του νομοσχεδίου για την επαγγελματική εκπαίδευση, ρύθμιση με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα αντικατάστασης των αιρετών μελών των υπηρεσιακών συμβουλίων με κάθε “πρόθυμο” και σε αντίθεση με τις αποφάσεις του κλάδου.

Η Ενωτική Αγωνιστική Πρωτοβουλία:

  • επικαλείται τις ελάχιστες δημοκρατικές ευαισθησίες των συναδέλφων, που έχουν διοριστεί ως αιρετοί εκπρόσωποι του κλάδου στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, και τους καλεί να παραιτηθούν. H αποδοχή του κυβερνητικού διορισμού τους από τους ίδιους αποτελεί πράξη που εναντιώνεται στις αποφάσεις του κλάδου –απαξιώνοντάς τες ξεκάθαρα- και γι’ αυτό δεν θα έχει καμία αναγνώριση.
  • καλεί τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Δυτ. Μακεδονίας να ακυρώσει τις αποφάσεις (μνημείο αυταρχισμού και αντιδημοκρατικότητας!) με τις οποίες ορίζεται σειρά εκλογής και διορισμού αιρετών εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια.
  • καλεί την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτ. Μακεδονίας και την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς να μην ακολουθήσουν το Υπουργείο Παιδείας στα επικίνδυνα αυτά αντιδημοκρατικά μονοπάτια.
  • καλεί τέλος όλους τους συναδέλφους να μην συμμετέχουν, αναγνωρίσουν, νομιμοποιήσουν με κανένα τρόπο τα Υπηρεσιακά Συμβούλια που θα συγκροτηθούν με αυτές τις διαδικασίες.

Η Ενωτική Αγωνιστική Πρωτοβουλία ζητάει την παράταση της θητείας των εκλεγμένων από τον κλάδο αιρετών, μέχρι να εκλείψουν οι κίνδυνοι από την πανδημία, ώστε να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν οι εκλογές με όρους που θα διασφαλίζουν την αυτοπρόσωπη παρουσία των εκπαιδευτικών.

Ενωτική Αγωνιστική Πρωτοβουλία

Back to top button