Καστοριά

«Ουρανός»: Το αριστούργημα του Τάκη Κανελλόπουλου γυρισμένο στην Καστοριά (φωτογραφίες – βίντεο)

Ο Ουρανός (1962), σε σκηνοθεσία του Τάκη Κανελλόπουλου  συμπεριλαμβάνεται στις καλύτερες αντιπολεμικές ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου

Το σενάριο βασίζεται σε αφηγήσεις ανθρώπων που έζησαν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Τάκη Κανελλόπουλου.

Στη μακεδονική επαρχία δύο ζευγάρια, χωρίζουν με την έναρξη του πολέμου. Οι δύο άντρες πάνε στο μέτωπο της Αλβανίας. Πολεμούν πλάι-πλάι με τον δάσκαλο ο οποίος θα σκοτωθεί πρώτος. Στη συνέχεια, θα πέσουν και οι ίδιοι, το μέτωπο θα καταρρεύσει και το πένθος θα σκεπάσει τα πάντα.

26 Οκτωβρίου 1940. Σε ένα φυλάκιο στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, η ζωή των στρατιωτικών κυλά ήρεμα. 29 Οκτωβρίου 1940. Έχει κηρυχθεί ο πόλεμος με τους Ιταλούς και οι στρατιώτες αλλάζουν μονάδες ανάλογα με την ειδικότητά τους. Άνοιξη 1941: Μετά την κατάκτηση της χώρας από τους Γερμανούς, οι στρατιώτες επιστρέφουν από τα μέτωπα του πολέμου, στα σπίτια τους με τα πόδια. Αξιοσημείωτη η τελευταία φράση: «ποιος μωρέ καίγονταν να ιδεί καπνό από το τζάκι του σπιτιού του και μετά ας πέθανε».

Το πρώτο μέρος της ταινίας γυρίστηκε στο Δρυόβουνο Κοζάνης και το δεύτερο μέρος στην Οξυά, στον Πολυκέρασο και στην ευρύτερη περιοχή του Βιτσίου.

Η ταινία έκανε διεθνή καριέρα, που ξεκίνησε το 1962 από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για να προβληθεί στο Φεστιβάλ των Καννών, στο Φεστιβάλ Νέας Υόρκης και, εκτός συναγωνισμού, στο Βερολίνο (1963).

Βραβείο φωτογραφίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1962:

• Επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ των Καννών
• Βραβείο Φωτογραφία από ΠΕΚΚ (Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κιν/φου) 1964
• Αργυρή Σειρήνα στο Φεστιβάλ Νάπολης (1963)
• Επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ Νέας Υόρκης

Η εφημερίδα «Ομπσέρβερ» τοποθέτησε την ταινία ανάμεσα στις 10 καλύτερες του 1963.

Ο Federico Fellini δήλωσε πως είναι εξαιρετική.

Οι κριτικοί και οι θεωρητικοί του κινηματογράφου τοποθετούν τον Ουρανό ανάμεσα στις καλύτερες αντιπολεμικές ταινίες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ουρανός (1962)

Σκηνοθεσία-μοντάζ: Τάκης Κανελλόπουλος.

Σενάριο: Τάκης Κανελλόπουλος, Γιώργος Κιτσόπουλος.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γρηγόρης Δανάλης, Τζοβάνι Βαριάνο.

Μουσική: Αργύρης Κουνάδης.

Παίζουν: Τάκης Εμμανουήλ, Φαίδων Γεωργίτσης, Νίκη Τριανταφυλλίδη, Αιμιλία Πίττα, Ελένη Ζαφειρίου, Λάζος Τερζάς, Κώστας Καραγιώργης, Νίκος Τσαχιρίδης, Λαμπρινή Δημητριάδου, Χριστόφορος Μάλαμας, Σταύρος Τορνές.

https://www.youtube.com/watch?v=HmELepktM3s

 

Back to top button