ΚαστοριάΠρόσωπα

Βιβλίο: “ΚΑΣΤΟΡΙΑ-Ταξίδι στον Μύθο και στην ιστορία” του Πάνου Κρίκη

Τα κείμενα αυτού του βιβλίου, με το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που τα συνοδεύει, αναδεικνύουν, παρουσιάζουν και προβάλλουν συστηματικά τη μοναδικότητα αυτής της ελληνικής περιοχής, ώστε να γίνουν ευρύτερα γνωστά η ιστορία της και όλα τα αξιομνημόνευτα γεγονότα της ανθρώπινης δραστηριότητας που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη μετέπειτα πορεία και εξέλιξή της.
Ο καθένας που θα επισκεφθεί τον νομό και την πρωτεύουσά του, την ειδυλλιακή Καστοριά, θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει, να θαυμάσει και να απολαύσει το μεγαλείο της φύσης, τα προϊστορικά και αρχαιολογικά της μνημεία, τους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς της θησαυρούς που διασώθηκαν, καθώς και τα κομψοτεχνήματα της καστοριανής γουνοποιίας, γουναρικά και δερμάτινα είδη.
——————————-
Ο Πάνος Κρίκης γεννήθηκε στην Καστοριά το 1931. Ο πατέρας του ήταν Δικηγόρος και η μάνα του απόφοιτος του Σχολαρχείου. Είναι κάτοχος πτυχίου της Ανωτάτης Σχολής Πολιτικών Επιστημών (ΠΑΝΤΕΙΟΥ) και πτυχίου Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τελείωσε το γυμνάσιο της Καστοριάς και έλαβε μέρος στην Εαμική Εθνική Αντίσταση από τις γραμμές της ΕΠΟΝ, παραφυλάγοντας τους μυστικούς χώρους των αγωνιστών, μεταφέροντας προκηρύξεις και τα δελτία του ΒΒC στα ηγετικά κλιμάκια/ χωρίς ποτέ να διεκδικήσει ηθικά και υλικά ανταλλάγματα για τον ίδιο και τα παιδιά του. Το 1964 έγινε μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Καστοριάς και άσκησε το δικηγορικό λειτούργημα μέχρι το 1994. Διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος. Πρόεδρος σωματείων και Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου. Καστοριάς. Ασχολήθηκε με θέματα ιστορίας, τη σύνταξη άρθρων σε τοπικές εφημερίδες και θέματα· ιδιαιτέρου Εθνικού, πατριωτικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Απεβίωσε στις 13 Ιανουαρίου 2020.

 

 

Back to top button