Καστοριά

Η Ειρήνη Χρηστάκη για την Παγκόσμια Ημέρα Braille


Ημέρα αφύπνισης σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία όρασης, ημέρα που φέρνει το κώδικα Βraille στο προσκήνιο ως κρίσιμη προϋπόθεση για την προώθηση θεμελιωδών ελευθεριών, καθώς είναι το κλειδί για ίσες ευκαιρίες, ένταξης και ανεξαρτησίας.
4 Ιανουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Braille- γιορτάζεται προς τιμήν του εφευρέτη του κώδικα, του Louis Braille.
Η Παγκόσμια Ημέρα Braille έχει σκοπό την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία του κώδικα Braille ως μέσου επικοινωνίας, τονίζοντας τη σημασία της προσβασιμότητας και της ανεξαρτησίας για τα άτομα με αναπηρία όρασης.
Το Braille είναι ένας ειδικός κώδικας κατασκευασμένος από έξι ανάγλυφες κουκκίδες, που αντιπροσωπεύουν γράμματα και αριθμούς, καθώς και μουσικά, μαθηματικά και επιστημονικά σύμβολα.
Υπάρχουν 63 διαφορετικοί συνδυασμοί αυτών των κουκίδων, που σημαίνει ότι μπορεί να μεταφραστούν σε πολλές γλώσσες.
Tο σύστημα Braille λειτουργεί αντιπροσωπεύοντας γράμματα του αλφαβήτου (και αριθμών) σε μια σειρά από 6 τελείες ανά ζεύγη σε 3 σειρές. Η απλότητα της ιδέας, επέτρεψε στα βιβλία του να αρχίσουν να παράγονται σε μεγάλη κλίμακα και σε τέτοια μορφή, ώστε χιλιάδες άνθρωποι με μερική ή ολική τύφλωση να μπορούν να διαβάσουν τρέχοντας τα δάχτυλά τους πάνω από τις τελείες. Η γραφή Braille διαβάζεται από αριστερά προς τα δεξιά και από πάνω προς τα κάτω.
Οι κουκκίδες είναι ανάγλυφες, ώστε τα άτομα με αναπηρία όρασης να μπορούν να διαβάσουν χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά τους για να νιώσουν τα μοτίβα των κουκκίδων.
Στη σημερινή τεχνολογικά προηγμένη κοινωνία, τα άτομα με αναπηρία όρασης έχουν πρόσβαση σε πολλές επιλογές και ψηφιακά εργαλεία, τα οποία όμως δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το λειτουργικό ισοδύναμο της ανάγνωσης και της γραφής.
Το Braille παραμένει ένα σημαντικό εργαλείο γραμματισμού και το συναντάμε παντού, σε αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά: πινακίδες, ΑΤΜ, ανελκυστήρες, συσκευασίες φαρμάκων, ρολόγια, παιχνίδια lego και σε άλλες καινοτομίες που αλλάζουν συνεχώς τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται το Braille, αποδεικνύοντας τη συνάφεια που έχει ακόμη και σήμερα.
Παρ’ όλα αυτά, πολλές υπηρεσίες (εστιατόρια, τράπεζες, νοσοκομεία δημόσιες υπηρεσίες κλπ) συνεχίζουν να μη διαθέτουν τις πληροφορίες τους σε Βraille.
Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα με αναπηρία όρασης δεν έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν, να επιλέξουν το φαγητό τους ή να έχουν ιδιωτική πρόσβαση στα οικονομικά δεδομένα τους.
Ενώ θεωρητικά όλοι αξίζουν και δικαιούνται τις ίδιες υπηρεσίες, πρακτικά κάτι τέτοιο δεν εξασφαλίζεται για όλους.
Δυστυχώς ο αποκλεισμός και η στέρηση στην ελεύθερη και ισότιμη προσβασιμότητα στο φυσικά δομιμενο περιβάλλον αλλά και στο ηλεκτρονικό συνεχίζετε μη λαμβάνοντας υπόψιν τις επαναλαμβανόμενες κρούσεις των Ευρωπαϊκών Επιτροπών που με βάση τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία επιβαλει την άμεση και αναγκαστική συμμόρφωση της χώρας μας στους κανονισμούς με σκοπό την εξασφάλιση της ελεύθερης, ισότιμης και ανεξάρτητης διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία όρασης!
Ελπίζοντας πάντα στο θαύμα!
Καλό θα είναι να μη ξεχνάμε πως δεν έχει σημασία τι κοιτάμε αλλά τι βλέπουμε…
Ας γίνουν επιτέλους τα λόγια πράξεις!

Back to top button