Ελλάδα

Ένας ξεχωριστός Αγιασμός στα Ανώγεια Μυλοποτάμου στο Ρέθυμνο

Ένας ξεχωριστός αγιασμός πραγματοποιήθηκε και φέτος στα Ανώγεια Μυλοποτάμου Ρεθύμνου. Πρόκειται για τον Αγιασμό των Σκλαβεριών, των κουδουνιών, που χρησιμοποιούν οι βοσκοί στα κοπάδια τους.

Όπως εξήγησε ο πατήρ Ανδρέας Κεφαλογιάννης από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου: “Τα σκλαβέρια είναι οι γνωστές κουδούνες για τον πολύ κόσμο. Εδώ στα Ανώγεια διατηρούμε το έθιμο του Αγιασμού των Σκλαβεριών, έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Οι βοσκοί μας, φέρνουν τα σκλαβέρια και τα τοποθετούν στην εκκλησία μέσα και αρκετά δίπλα στη κολυμπήθρα του Αγιασμού. Μετά τον Αγιασμό, τα παίρνουν και τα τοποθετούν στο λαιμό των προβάτων, εκείνων που είναι τα καλύτερα τους ζώα από το κοπάδι, στα ζωντανά αρχηγούς των κοπαδιών, σε εκείνα που καθοδηγούν τα υπόλοιπα ζώα”.

Όπως αναφέρει ο πρωτοπρεσβύτερος, οι βοσκοί έχουν βαθιά σύνδεση με το θείο, λόγω και των ιδιαίτερων σχέσεων τους με την άγρια φύση στην οποία κινούνται και δραστηριοποιούνται τους περισσότερους μήνες του χρόνου. “Ζωή μοναχική η ζωή του βοσκού, ο οποίος ζει στα βουνά της περιοχής μας, στις πλαγιές του Ψηλορείτη, στη Νίδα και στις χιονισμένες κορφές των ορέων. Ζωή που τον φέρνει πολύ κοντά στο Θεό, με τον οποίο, κάθε κτηνοτρόφος, ποιμένας, βοσκός, αναπτύσσει μία πολύ ιδιαίτερη και πολλές φορές παράδοξη σχέση”, λέει ο πατέρας Ανδρέας Κεφαλογιάννης, επισημαίνοντας ότι, ο Αγιασμός των Σκλαβεριών, από τους βοσκούς θεωρείται ως μία αναγκαία προϋπόθεση ώστε η χρονιά για τα ζωντανά τους, για τα κοπάδια τους να είναι καλή χωρίς προβλήματα και δυσκολίες.

Φέτος ο Αγιασμός πραγματοποιήθηκε μόνο με την παρουσία του ιερέα των Ανωγείων, λόγω των μέτρων προστασίας από τον Κορονοϊό. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε ο Αγιασμός στα σπίτια επίσης με όλες τις προφυλάξεις και αποστάσεις, τόσο από τον ιερέα όσο και τους πιστούς, οι οποίοι τοποθετούν δίπλα στο πιάτο με το νερό όπου διαβάζονται οι ευχές του Αγιασμού και ένα Σκλαβέρι, μία κουδούνα, για να έχει ευλογία και ο οίκος του βοσκού, το σπίτι του και η οικογένεια του.

ΑΠΕ

Back to top button